29 / 03 / 2024

Torunlar GYO'nun halka arzına İş Yatırım aracılık edecek

Torunlar GYO'nun halka arzına İş Yatırım aracılık edecek

2.64 milyar TL'lik portföye sahip Torunlar GYO, hisselerinin yüzde 25,16'sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB'ye başvurdu.



2.64 milyar TL'lik portföye sahip Torunlar GYO, hisselerinin yüzde 25,16'sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB'ye başvurdu. Torunlar GYO'nun halka arzına İş Yatırım aracılık edecek

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 15 yıldır özlemini duydukları halka arz sürecini başlattıklarını açıkladı. Torun, 1996 yılında gayrimenkule adım atan şirketin bugüne kadar Zafer Plaza, Ankamall, Deepo Outlet, Korupark gibi projeleri hayata geçirdiğini hatırlattı. Torun, kriz dönemlerinde de devam ettirdikleri yatırımlarını, önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceklerini bildirdi. Torun, başarılarını artık yatırımcılarla paylaşmanın zamanının geldiğini düşündüklerini ve halka arz sürecini başlattıklarını belirterek, "Toplamda 2 milyar 640 milyon liralık portföy değeri olan proje grubundan bahsediyoruz. Gerçekten küçümsenmeyecek büyüklük. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar için büyük bir ölçek" dedi. Torunlar GYO'nun yatırımlarının yüzde 89'unun AVM'lerden oluştuğunu, bu yönüyle diğer GYO'lardan ayrıştığını anlatan Torun, şirket portföyünün yüzde 60'ının da gerçekleşmiş projelerden meydana geldiğini söyledi.

AKTİF BÜYÜKLÜĞA 2.9 MİLYAR TL
Torunlar GYO'nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin lira olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon liraya yükseltilmesi planlanıyor. Torunlar GYO'nun yüzde 21.38'i sermaye artırımı, yüzde 3,77'si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla birlikte halka açıklık oranının yüzde 25,16 olması öngörülüyor. Piyasa ve talep koşullarına bağlı olarak Torunlar GYO, halka arz oranının yüzde 15'i kadar daha ek satış gerçekleştirebilecek. Torunlar GYO'nun 2010 yılı haziran ayı itibariyle net satışları 49,9 milyon lira, net karı 147.9 milyon lira, faaliyet karı ise 138,7 milyon lira olarak gerçekleşti. 2.9 milyar lira aktif büyüklüğe sahip şirketin özkaynakları ise 2 milyar lira seviyesinde.

800 MİLYON TL YATIRIM YAPACAK
Aziz Torun, halka arzdan elde edecekleri kaynaklarla yatırımlara devam edeceklerini belirterek, "Önümüzdeki 3 yıl içinde 800 milyon lira yatırım yapmayı hedefliyoruz'' dedi. Hisselerinin büyük bölümünü yabancı yatırımcılara ve fonlara satmayı planladıklarını dile getireren Torun, "Torun, özellikle Şirketin her yıl karının yüzde 50'sini temettü olarak dağıtmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Torium AVM 22 Ekim'de açılıyor
Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç da, Torunlar GYO'nun portföyünde yer alan ve projelendirme çalışmaları devam eden yatırımları arasında Mall Of İstanbul, Torun Tower, Kemankeş Butik Otel ve Multi Turkmall ortaklığı ile Samsun AVM projesi bulunduğunu hatırlatarak, ''Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projelerin 2010-2011 yılı içerisinde başlatılması planlanmaktadır" dedi. Kazanç, Torunlar GYO'nun İstanbul'daki ilk AVM yatırımı Torium Alışveriş Merkezi'nin ise 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlaması beklendiğini bildirdi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Torunlar GYO 2.6 milyar liralık oldu, yönü borsaya döndü

Hayata geçirdiği projelerin yüzde 89 gibi büyük bölümü alışveriş merkezi (AVM) olan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, içinde AVM de olan yeni rezidans-ofis-otel projelerine odaklanmak için, hisselerinin yüzde 25.16’sını halka açıyor.

Geçen hafta SPK ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) halka arz için başvurusunu yapan ve 2.5 ay içinde hisselerinin işlem görmesi beklenen Torunlar GYO, 2 milyar 640 milyon liralık portföy değerinin dörtte birini halka açacak. Şirketin halka arzdan elde edeceği gelir, piyasa şartlarına göre, halka arz tarihinde netleşecek.
Yat-tekne alacak değiliz

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aziz Torun, İMKB’de işlem gören diğer GYO’lardan farklı bir yapıda olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Biz, alışveriş merkezi yatırımlarına odaklı bir şirketiz. Tamamlanmış projeler bazında, portföy değerimizin yüzde 89’u kira gelirleri elde eden AVM yatırımları oluşturuyor. Mevcut ve geliştirdiğimiz projelerle de dinamik bir yapıya sahibiz. Halka arz gelirinin yüzde 21.30’unu sermayeye ekleyeceğiz. ‘Şirketi sattım, yat ve tekne alıp hayatıma bakarım’ diyecek grup değiliz.”

Torun,  şöyle devam etti: “Biz işimizle evliyiz. Bu sorumluluklarımız bizi kamçılayacak. Hisselerin büyük kısmını yurt dışı yerleşik yatırımcılara satacağız. Temettü dağıtım özelliğiyle farklıyız. Her yıl kârımızın yüzde 50’den fazlasını temettü olarak dağıtacağız. Piyasa büyümeye açık, herkese yete. Emlak GYO ile aynı dönemde halka arz yapmamız sorun olmaz. Halka arz geliri ile portföydeki arsalarda yeni yatırımlar yapacağız. 2010 yılında 56 milyon, 2011’de 209 milyon, 2012’de 343 milyon, 2013’te 240 milyon ve 2014’te ise 14 milyon liralık yatırım yapacağız. 5 yıl içinde 858 milyon lira yatırım yapacağız. Yatırım odaklı yapımız sürecek.”

TEM’e cepheli dev AVM
Torunlar GYO Yönetim Kurulu üyesi Emre Torun ise, portföylerindeki yatırımları anlatırken, “Bursa Zafer Plaza, Bursa Korupark AVM, Korupark Residence, Antalya Deepo Outlet tamamlanan projeler.  Ankara  Ankamall AVM ve Crowne Plaza’da yüzde 14.83, Marmaris Netsel Marina’da yüzde 44.6, İstanbul Nish İstanbul’da yüzde 41.4 payımız var” diye konuştu. Yenibosna-Nish İstanbul Residence ise teslim aşamasına yaklaştı. Torunlar’ın İstanbul’daki ilk AVM yatırımı Torium da 22 Ekim’de açılacak.
Hürriyet

Torunlar GYO halka arz için düğmeye bastı

Türkiye’nin alışveriş merkezi odaklı gayrimenkul yatırım ortaklığı Torunlar GYO, halka arz için SPK ve İMKB’ye başvuruda bulunarak, yasal süreci başlattı.

Torunlar Şirketler Grubu’nun bir iştiraki olan Torunlar GYO’nun halka arz öncesi 176.100.000 TL olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224.000.000 TL’ye yükseltilmesi planlanıyor. Torunlar GYO’nun yüzde 21.38’i sermaye artırımı, yüzde 3.77’si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla birlikte halka açıklık oranının yüzde 25,16 olması öngörülüyor. Piyasa ve talep koşullarına bağlı olarak Torunlar GYO, halka arz oranının yüzde 15’i kadar daha ek satış gerçekleştirebilecektir. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Portföy değeri 2,64 milyar TL olan Torunlar GYO, portföy değeri itibariyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biridir” dedi. Torunlar GYO’nun daha ziyade AVM yatırımlarına odaklı bir GYO olduğunu vurgulayan Aziz Torun, “Torunlar GYO’nun tamamlanmış projeler bazında portföy değerinin yüzde 89’unu kira gelirleri elde eden AVM yatırımları oluşturmaktadır” dedi.

Üç yılda 858 milyon TL yatırım

Aziz Torun, “Yatırım odaklı yapısını sürdürmeyi hedefleyen Torunlar GYO, portföyünde yer alan arsalar üzerine geliştirdiği projeler için üç yıllık bir süreçte 858 milyon TL yatırım planlamaktadır. Halka arzdan elde edilecek kaynağın büyük bölümünün de projelendirme süreci devam eden bu yatırımlarda kullanılması hedeflenmektedir” dedi.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun ise şirketin portföyünde yer alan yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Torunlar GYO’nun tamamlanmış projeleri arasında Bursa Zafer Plaza, Bursa Korupark AVM ve Korupark Residence bulunuyor. Torunlar GYO’nun ortaklığı bulunan ve portföründe yer alan yatırımları arasında yüzde 14,83 pay ile Ankamall ve Crowne Plaza, yüzde 44,6 pay ile Marmaris Netsel Marina ve yüzde 41,4 pay ile Nish İstanbul projeleri de yer alıyor. Türkiye’nin portföy değeri itibariyle en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Torunlar GYO’nun İstanbul’daki ilk AVM yatırımı Torium Alışveriş Merkezinin ise 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlaması beklenmektedir.

Özkaynakları 2 milyar TL

Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç ise Torunlar GYO’nun geliştirdiği yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Kazanç, “Torunlar GYO’nun portföyünde yer alan ve projelendirme çalışmaları devam eden yatırımları arasında Mall Of İstanbul, Torun Tower, Kemankeş Butik Otel ve Turkmall ortaklığı ile Samsun AVM projesi bulunmaktadır. Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projelerin 2010-2011 yılı içerisinde başlatılması planlanmaktadır” dedi. 2010 yılı Haziran ayı itibariyle 49,9 milyon TL net satış, 147,9 milyon TL net kara sahip olan Torunlar GYO’nun faaliyet karı ise 138,7 milyon TL. Aktif büyüklüğü 2,9 milyar TL olan Torunlar GYO’nun öz kaynakları ise 2,0 milyar TL.
Hürriyet
 


Geri Dön