25 / 04 / 2024

Tosyalı Holding Osmaniye'de çelik üretim tesisi açtı

Tosyalı Holding Osmaniye'de çelik üretim tesisi açtı

Ekonomik krizin hafiflemesiyle iş dünyasında çarklar dönmeye başladı



Ekonomik krizin hafiflemesiyle iş dünyasında çarklar dönmeye başladı. Bir süre ara verilen tesis açılışları yeniden hız kazandı. 19 ay önce temeli atılan Türkiye'nin ilk özel yassı çelik üretim tesisi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Tosyalı Holding'in Osmaniye'de 1 milyar dolara kurulan tesisinin açılışına 7 bakan katıldı. Holding Başkanı Fuat Tosyalı, bu tesisle yaklaşık 10 bin kişiye istihdam ortamı sağladıklarını söyledi. 
 
Ekonomik kriz hafifledi, iş dünyasında çarklar dönmeye başladı. Osmaniye'de 19 ay önce temeli alılan Türki-ye'nin ilk özel yassı çelik üretim tesisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Erdoğan, Ereğli'ye rakip olan tesisin yüzde 100 yerli sermaye ile yapıldığını söyledi. Dev tesisi yaklaşık 1 milyar dolara mal eden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise, doğrudan 2 bin, dolaylı olarak da 10 bin kişiye istihdam ortamı sağladıklarını vurguladı.

Kriz, dünyadaki üretim ve sanayi yatırımlarını büyük ölçüde etkilese de Türk sanayicilerinin yatırımları hız kesmedi. Yıllardır çelik ihtiyacının büyük kısmını ithal eden Türk sanayicisinin talebini karşılamak için Tosyalı Holding, özel sektörünün sıfırdan yapılan ilk yassı çelik üretim tesisini kurdu. Osmaniye'de 1 milyar dolar yatırımla kurulan tesis, Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ'ye (Erdemir) rakip oldu. 19 ayda tamamlanan Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri'nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Başbakan Erdoğan, tesislerin 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'de özel sektör tarafından sıfırdan yapılan ilk yassı çelik fabrikasının yüzde 100 yerli sermayeli olduğunu belirtti. Küresel kriz sürecini istismar edenlere, bu süreci kriz tellallığına çevirmeye çalışanlara en güzel cevabın Osmaniye'deki bu yatırım olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, tesislerin 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam imkanı sağlayacağını belirtti. Erdoğan, "Burada kazanan Tosyalı ailesi olmuştur, Türkiye olmuştur." dedi. Osmaniye'yi teşvik kapsamına alarak yeni yatırımların önünü açtıklarına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Teşvik programı sayesinde Osmaniye'de daha önceden bin 578 olan işyeri sayısı 4 bin 224'e, sigortalı çalışan sayısı da 8 bin 450'den 34 bin 978'e çıktı." diye konuştu.

Açılışta konuşan Fuat Tosyalı ise, 58 yıllık bir hayali gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Fabrikanın kurulması için 2008'de karar aldık. Krize rağmen 1 milyar dolar yatırım yaparak kısa sürede tamamladık. 2010'da bu yeni tesis ciromuza yarım milyar dolar katkı yapacak." dedi. Tosyalı, geçen sene kasım ayında ilk sıvı çeliği ürettiklerini ifade etti. Türkiye'nin yassı-uzun ürün üretim dengesizliğini önemli ölçüde giderecek olan bu tesisle birlikte çelik boru sektöründeki taleplere çok daha hızlı cevap verebileceklerini anlatan Fuat Tosyalı, "Sıcak rulo sac üretimimizin başladığı günden itibaren hem yurtiçi hem de yurtdışındaki müşterilerimiz bunu hissetmeye başladı. Aynı bölgede çok yakında üretime başlayacak yeni boru-profil üretim hatlarımızla nihai üretimimizi daha da artırıp rekabetçi yapımızı daha da güçlendireceğiz." şeklinde konuştu. 2009'da holding olarak 1 milyar dolar ciroya ulaştıklarına ve ihracatı da 300 milyon doların üzerine çıkardıklarına dikkat çeken Tosyalı, bu yıl ise yeni tesisin de katkısıyla ciroyu 1,5 milyar dolar, ihracatıda da 400 milyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Sıcak rulo sac üretimi yapacak çelik fabrikası, yıllık 2 milyon ton kapasiteyle Türkiye'deki ilk 5 tesis arasına girdi. Fabrika, sıvı çelik üretiminin yapıldığı çelikhane, girdi malzemesinin üretildiği kütük üretim tesisi, yassı ürünün girdi malzemesinin üretildiği slab üretim tesisi, sıcak yassı ürünün üretildiği sıcak sac haddehanesi, oksijen üretim tesisi, tozsuzlaştırma ünitesi, su arıtma tesisleri, spiral boru üretim tesisleri ve spiral boruların iç-dış epoksi, polietilen ve beton kaplamalarının yapıldığı kaplama ünitelerinden oluşuyor. Söz konusu fabrikanın tamamlanmasıyla birlikte Tosyalı Grubu hammaddeden son ürün olan boru profil üretimine kadar tüm ürünleri aynı çatı altında üretebilen Türkiye'deki ilk, dünyadaki sayılı tesislerden biri oldu.

Tesisin açılışına, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ile eski bakanlardan Kürşad Tüzmen, Hüseyin Çelik ve Kemal Unakıtan da katıldı.

Cari açığı 1 milyar dolar azaltacak

Şu an doğrudan 2 bin 500, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlayan Tosçelik Osmaniye Tesisleri, halen ithal edilen ürünlerin yurtiçinde üretilmesini mümkün kılacak. Yurtdışından ithal edilen yassı çeliğin Türkiye'de üretilmesine imkan sağlayan bu yatırım, 2010 yılından itibaren Türkiye'nin cari açığının azalmasına 1 milyar dolar katkıda bulunacak. Tesiste enerji ihtiyacını karşılamak için 30 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı. 20 milyon Euro'ya mal olan tozsuzlaştırma tesisi ile çevreye yayılacak toz ve gaz absorbe edilirken Avrupa Birliği standartlarının yarısı oranında toz salımı gerçekleştiriliyor.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çeliğe 1 milyar dolarlık su

Tosyalı Holding, 1 milyar dolar yatırımla Türkiye'nin özel sektör tarafından inşa edilen ilk yassı çelik tesisini Osmaniye'de hizmete açtı

Başbakan Erdoğan açtı

Tosyalı Holding, Osmaniye'de Nisan 2008'de temelini attığı Tosçelik Osmaniye Tesisleri'ni dün resmen açtı. Başbakan Erdoğan'ın açılışına katıldığı tesisler, 1 milyar dolar yatırımla kuruldu.

Yatırımla ilgili bilgi veren Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, tesisin özel sektör tarafından yapılan ilk yassı çelik fabrikası olduğunu vurguladı. Tosyalı yatırım sürecini şöyle anlattı:

Kısa sürede tamamlandı

"Erdemir satılırken, konsorsiyumunda yer almış ve almaya çok yaklaşmıştık ama olmadı. Sonra önemli bir yabancı firma ile 6 ay görüştük o da olmadı. Bunlar olmayınca kendi başımıza bir proje ekibi kurduk ve bugüne geldik.

Burası dünyada bu kadar kısa sürede yapılan ilk demir çelik tesisi. Tam krizin başında yatırıma başladık ve ayağımızı gazdan çekmeden yatırımı bitirdik. Sonuca odaklandık."

70 ülkeye ihracat yapacak

2000 kişiye doğrudan iş sağlayan tesisin Türkiye'nin yassı-uzun çelik dengesizliğini gidereceğini vurgulayan Tosyalı, ayrıca çelik boru sektörünün taleplerine hızlı yanıt vereceğini belirtti.

Hem yurtiçi hem yurtdışı firmalardan talep aldıklarını ve ihracata başladıklarını ifade eden Tosyalı, Erzin bölgesindeki liman yatırımları bittiğinde 70 ülkeye ihracat da yapacaklarını söyledi.
Posta

58 yıllık hayale 1 milyar dolarlık yatırımla kavuştu

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, krize rağmen 1 milyar dolarla son dönemin üretime yönelik en büyük yatırımı olan ve özel sektör tarafından kurulan ilk yassı çelik tesisini Osmaniye'de faaliyete soktu.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyar dolar tutarında yatırımla kurulan ve 2 milyon ton üretim kapasiteli Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik üretim tesisinin açılışı dün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Krize ve dünyadaki ekonomik olumsuzluklara rağmen 2 bin 500 kişinin istihdam edildiği bu dev yatırımı gerçekleştiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Bu tesis 58 yıllık bir hayalin tezahürüdür. Yatırımlarımız devam edecek" dedi. En son üretim teknolojileriyle donatılan, yaklaşık 1 milyar dolar maliyetli tesiste yapılan üretimin 70'ten fazla ülkeye gönderildiğinin altını çizen Tosyalı şunları söyledi:

Erdemir'i alamadı, rakibi oldu
"Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretim dengesizliğini önemli ölçüde giderecek olan bu tesisle birlikte, çelik boru sektöründeki taleplere çok daha güçlü ve hızlı cevap verebileceğiz. Nitekim sıcak rulo sac üretimimizin başladığı günden itibaren hem yurtiçi hem de yurtdışındaki müşterilerimiz bunu hissetmeye başladılar.

Aynı bölgede çok yakında üretime başlayacak yeni boru ve profil üretim hatlarımızla nihai üretimimizi daha da artırıp rekabetçi yapımızı güçlendireceğiz."

Tosyalı, şu an doğrudan 2 bin 500, yan sanayiyle birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlayan tesislerinin bu yıldan itibaren Türkiye'nin cari açığının azalmasına 1 milyar dolar katkıda bulunacağını dikkati çekti. Tosyalı şöyle devam etti:

"58 yıl önce babamın soba borusu üretmek için işlediği her sac, 50'li yıllarda ithal ediliyordu. 70'lerde bir bobin sac alabilmek için 3 yıl beklememiz gerekiyordu. Devletimizin tek yassı çelik üreticisi Erdemir satışa çıkmıştı. 17 ortakla almak istedik olmadı. 2006 yılında yabancı bir ortakla, yassı çelik fabrikası kurmak için 6 ay boyunca görüştük ancak anlaşamadık. 17 ortakla olmadı, iki ortakla olmadı, şimdi tek başımıza yaptık. Kasımdan beri üretim yapıyoruz."

Tosyalı, kriz döneminde üretimlerini yüzde 47 artırdıklarını belirterek, "2009 yılında 1 milyar dolar ciroya ulaştık. İhracatımızda 300 milyon doların üzerindeydi. 2010 yılında ise Osmaniye tesisimizin katkısıyla ciromuzu 1.5 milyar dolara, ihracatımızı ise 400 milyon dolara çıkaracağız" dedi.

Tosyalı, "2008 yılında bu tesisin temelini attık. 2009 temmuz ayında ise ilk sıvı çeliği ürettik. Bu yatırım Türkiye'de özel sektörün kurduğu ilk yassı çelik tesisi" diye konuştu.

Soba borusu üretiminden dev holdinge

1961 yılında İskenderun'da doğan Fuat Tosyalı, babası Şerif Tosyalı'nın kurduğu Tosyalı Ticaret'te ona yardım etmeye başladığında henüz bir ilkokul öğrencisiydi. Böylece ilk kez iş hayatına 1970 yılında, günümüzde halen soba borusu üreten Tosyalı Ticaret'le atılmış oldu.

Öğrenimi süresince çalışmaya da devam eden Tosyalı, ticarette edindiği tecrübe ile 1988 yılında sektördeki ilk yatırımı olan Tosyalı Metal Ticaret'i kurdu. Sanayiciliğe ilk adımı, 1991 yılında endüstriyel gaz üretimi yapan Tosyalı Endüstriyel Gazlar A.Ş. ile attı. Yatırımlarına devam eden Tosyalı, sağlık ve eğitime verdiği katkılarla da tanınıyor. Tosyalı Sağlık Ocağı'nı inşa ettirdi. Bu sayede 1999'da verdiği hizmetlerden ötürü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onur belgesi ile taltif edildi. 1958'de soba borusu üretimiyle işe başlayan Tosyalı Ticaret, bugün Fuat Tosyalı'nın yönetiminde 1 milyar dolar ciroya, 13 tesise sahip bir holding haline geldi.

Rakamlarla Tosçelik Osmaniye yatırımı

- 1 milyar dolara mal oldu.
- 2 bin kişi çalışacak. Tosyalı Holding bünyesinde toplam 3 bin kişi çalışıyor.
- Yıllık 2 milyon ton yassı ve yapısal çelik üretecek.
- 19 ayda tamamlandı.
- Tesisin enerji ihtiyacı için 30 milyon dolarlık iletim hatları ve şalt merkezi yapıldı.

`Tüm işverenlere örnek olacak'

Başbakan Erdoğan, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri'nin açılış töreninde bir konuşma yaptı. Başbakan Erdoğan, tesisi Türk ekonomisine kazandırdığı ve çeşitli hayır işlerine katkı sağladığı için Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'ya teşekkür etti. Konuşması sırasında Fuat Tosyalı'ya seslenen Erdoğan şöyle dedi:
"Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi'ni inşa ettiniz. Tabii ki babayı sevindirdiniz. Bilmiyorum valide hanım adına bir şey yaptık mı? Bu da gerekir. Baba adına yapılan, Sağlık Bakanlığı'na bağışlandı. Sevgi evleri çalışmanız devam ediyor. Onun adını da validenizin adıyla analım."

Bu yatırımların gerçekten güzel yatırımlar olduğunu belirten Erdoğan, "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" ve "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri" sözlerini hatırlattı. Erdoğan bu eserlerin Türkiye'ye, tüm işverenlere örnek olacağını kaydetti.

Nevin Donat/Milliyet

Tosyalı demiri 1 milyar dolarlık yatırımla dövecek, bin kişi alacak

Erdemir ihalesine 17 ortakla katılan ancak alamayan daha sonra yabancı ortaklık teklifini geri çeviren Tosyalı Holding, Osmaniye'de kurduğu 1 milyar dolarlık tesisle yılda 2 milyon ton yassı çelik üretecek.

Küçük bir atölyede soba boru hattı üretimi ile 1952'de faaliyete başlayan ve ardından demir- çelik sektörüne yatırım yapan Tosyalı Holding, 2010'a 1 milyar dolarlık yatırımla girdi. Şirket yassı çelik üretimi yapacak olan 2 milyon ton kapasiteli Tosçelik tesislerini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Osmaniye'de açtı. Sıcak rulo sac üretimine bir süre önce başlayan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, krize rağmen yatırımlara devam ettiklerini belirtti ve ekledi: "Türkiye'nin yassı ve uzun ürün üretim dengesizliğini önemli ölçüde giderecek olan bu tesisle birlikte çelik boru sektöründeki taleplere çok daha güçlü ve hızlı cevap verebileceğiz. İthal edilen ürünleri Türkiye'de üreteceğiz."

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR
2009'u 1 milyar dolarlık ciro ile kapattıklarını belirten ve 2010 sonunda 1.5 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Fuat Tosyalı, "Daha önce 17 ortakla Erdemir ihalesine girdik. Orada alamadık. Daha sonra yabancı bir ortaktan yüzde 50-50'lik bir teklif geldi. Altı ay düşündük. Ama kendi başımıza gitmeye karar verdik ve bu tesisleri inşa ettik" dedi. Tosyalı ayrıca, krize rağmen 2009'da 300 milyon dolardan fazlası ihracat olmak üzere 1 milyar dolar ciroya ulaştıklarını 2010'da ise yeni tesislerinin de katkısıyla 400 milyon doları ihracat olmak üzere 1.5 milyar dolar ciro hedeflediklerini söyledi. Ayrıca bin kişiye yeni istihdam sağlanacak.

BU TESİS 58 YILLIK HAYALİN ÜRÜNÜ
Tosyalı, açılışta yaptığı konuşmada da, 2008 nisan ayında temeli atılan tesisin krize rağmen 2009 yılı kasım ayında deneme üretimlerine başladığını anımsatarak, "Doğrudan 2 bin 500, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlayan tesis, Türkiye'nin cari açığının azalmasına 1 milyar dolar katkıda bulunacak. Bu tesis 58 yıllık bir hayalin tezahürüdür. Yatırımlarımız devam edecek'' dedi.

ÜÇ KARDEŞ ORTAK
Fuat, Fatih ve Ayhan Tosyalı kardeşlerin eşit paylarda ortak olduğu Holding'in en büyük şirketi olan Tosçelik, başta hassas borular ve sanayi boruları olmak üzere, çeşitli ebat ve özelliklerde 400 civarında ürün üretiyor. Türkiye'nin yassı ve uzun ürün üretim dengesizliğini önemli ölçüde giderecek yeni tesisle birlikte, çelik boru sektöründeki taleplere çok daha hızlı cevap verilecek. Aynı bölgede yakında üretime başlayacak yeni boru ve profil üretim hatları ile üretimi daha da artırıp rekabetçi yapı güçlendirilecek.
Barış Ergin/Sabah

Tosyalı'nın yatırımı cari açığı 1 milyar dolar azaltacak

Krize rağmen Osmaniye'de 1 milyar dolara kurduğu yassı ve yapısal çelik üretim tesisi ile 2500 kişiye iş imkânı sağlayan Tosyalı Holding, Türkiye'nin cari açığını da 1 milyar dolar azaltacak.
20 aydan kısa sürede tamamlanan tesiste üretim 1 Aralık 2009'da başladı. Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle resmi açılışı yapılan tesisin 70'ten fazla ülkeye ihracat yaptığını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan bu tesis doğrudan 2500, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Tesis bu yıldan itibaren Türkiye'nin cari açığının azalmasına 1 milyar dolarlık katkıda bulunacak" dedi.
 
58 yıllık bir hayaldi
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 2 milyon ton/yıl kapasiteli tesis, özel sektör eliyle sıfırdan yapılan ilk yassı çelik tesisi oldu. Nisan 2008'de temeli atılan tesisin dünyadaki krize rağmen Kasım 2009'da deneme üretimlerine başladığını belirten Tosyalı, "Bu tesis 58 yıllık bir hayalin tezahürüdür. Yatırımlarımız devam edecek. Babamın soba borusu üretmek için işlediği her sac, 1950'lerde ithal ediliyordu. 70'lerde bir bobin sac alabilmek için 3 yıl beklememiz gerekiyordu. Erdemir satışa çıkmıştı; 17 ortakla almak istedik ama olmadı. 2006'da yabancı bir ortakla yassı çelik fabrikası kurmak için 6 ay süresince yoğun bir biçimde görüştük ancak o da olmadı. 17 ortakla olmadı, 2 ortakla olmadı; şimdi tek başımıza yaptık" diye konuştu.
Tesisin, Türkiye'nin yassı ve uzun ürün üretim dengesizliğini önemli ölçüde gidereceğini vurgulayan Tosyalı, çelik boru sektöründeki taleplere artık çok daha güçlü ve hızlı cevap verebileceklerini söyledi. Tosyalı, aynı bölgede çok yakında üretime başlayacak yeni boru ve profil üretim hatlarıyla rekabetçi yapılarını daha da güçlendireceklerini kaydetti.
 
 
Çevre için 20 milyon euro
Türkiye'de özel sektör tarafından sıfırdan yapılan ilk yassı çelik üretim tesisi olan yatırım, 2 milyon ton üretim kapasitesiyle demir-çelik sektörünün ilk 5 tesisi arasında yer alıyor. Tesis, 20 milyon euroya mal olan tozsuzlaştırma teknolojisine sahip. Bu sayede tesisten, çevreye yayılacak toz ve gaz absorbe edilerek Avrupa Birliği standartlarının yarısı oranında toz salımı gerçekleştirecek.
 
9 metrekareden 13 fabrikaya
Baba Şefik Tosyalı'nın 1952'de 9 metrekarelik soba borusu atölyesinden adım adım Türkiye'nin en büyük sanayi toplulukları arasına yükselen Tosyalı Holding'in temelinde soba borusu üreten Tosyalı Ticaret yer alıyor. Şefik Tosyalı, şirketi 58 yıl önce soba boru üretimi ve ticareti için kurdu. Daha sonra İskenderun'un ilk holdingi unvanını kazanan Tosyalı'da bayrak 1980'lerde Fuat, Ayhan ve Fatih kardeşlere geçti. Grupta kurumsallaşma süreci 1988'de Tosyalı Metal Ticaret AŞ ile başladı. Tosyalı Holding'in bugün Osmaniye'de 2, İstanbul'da 1, İzmir'de 1 ve İskenderun'da 9 olmak üzere 4 ilde 13 tesisi bulunuyor.
Referans


Geri Dön