26 / 04 / 2024

Tosyalı-Toyo Çelik fabrikası 20 ayda tamamlanacak!

Tosyalı-Toyo Çelik fabrikası 20 ayda tamamlanacak!

Türk-Japon ortaklığıyla Osmaniye’de kurulacak Tosyalı-Toyo Çelik fabrikası 500 milyon dolarlık ithalatın önünü keserek, cari açığa merhem olacak..



Türkiye’nin özel sektörde en büyük çelik üreticilerinden Tosyalı Holding, Japon devi Toyo Kohan ile cari açığa merhem olacak yeni bir yatırımının temelini attı. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak tesis, 500 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Katma değerli ürünlere yönelmenin ısrarla vurgulandığı bir dönemde, Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretmek için yola çıktık” dedi. 500 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesis, 20 ayda tamamlanacak. Tesisin yüzde 51’i Tosyalı Holding’in olurken, geri kalan yüzde 49’u ise Japon devi Toya Kohan’a ait olacak.


Bütün bölgeye ihracat

Tesiste üretilecek yüksek katma değerli yassı çeliğin otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacağını anlatan Tosyalı, şunları söyledi:

“Avrupa’dan Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacağız. 2017 sonunda üretime başlayacak olan tesisle, gıda ve ambalaj sektöründe birçok yeniliğin önünü açacağız. Bu yatırımla, ülkemizin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayarak, cari açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunacağız. Toplam 250 bin metrekare alanda inşa edilecek bu yatırımla birlikte ülkemizin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz.”


Cezayir’e yeni yatırımlar yolda

Yeni kurulan tesisin holding bünyesindeki 17’nci fabrika olduğunu anlatan Fuat Tosyalı, “2012’de Doğu Avrupa’nın en büyük çelik üretim tesislerinden biri olan Karadağ’daki Zeljezara AD Niksic’i satın aldık. 2013’te de 750 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’in en büyük demir - çelik fabrikasını kurduk. Şimdi bu tesisi büyütecek yeni adımlar ve yatırımlar yapacağız” dedi.


2023’te 1.5 milyar dolarlık ihracat

1952’de teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kurulan şirketin bugün uluslararası bir çelik üreticisi konumuna yükselmesinden duydukları mutluluğu ifade eden Tosyalı, “2014 yılı ihracatımız 550 milyon doları aştı. İhracat hedefimiz 2015’te 805 milyon, 2016’da 850 milyon ve 2023’te 1.5 milyar dolar” dedi.


‘Dünyaya Türkiye’den açılacağız’

Temel atma töreninde konuşan Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ise, şunları söyledi:

“Fabrikanın yıllık üretim miktarı, Japonya’daki tesisin üretimiyle aynı olacak. Bu tesis, Toyo Kohan’ın Kudamastu’daki tesisinden sonra ikinci önemli tesisi olacak. Bu yatırım aracılığıyla Türkiye üzerinden yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Toyo Kohan 1934’te Japonya’nın ilk kalaylı teneke üreticisi olarak kuruldu. Bugün bu konuda en yüksek üretime sahip şirketler arasındayız.”


Milliyet


Geri Dön