29 / 03 / 2024

Tosyalı'dan çelik fabrikasıyla bin istihdam

Tosyalı'dan çelik fabrikasıyla bin istihdam

Tosyalı Holding, Osmaniye'de yapımını sürdürdüğü 1 milyar dolarlık yapısal çelik fabrikası yatırımını krize rağmen durdurmadı ve bu yıl içinde 1000 kişiyi istihdam edecek.



Birçok yatırım krizle birlikte iptal edilirken ya da ertelenirken Tosyalı Holding, dev yatırımını durdurmadı. Osmaniye'de yapımına 18 ay önce başlanan ve toplamda 1 milyar doları bulacak yatırımla kurulacak fabrikada yapısal çelik üretilecek. Bu yıl sonunda tamamlanması beklenen yatırımla hem yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapılacak hem de firma bu yıl yatırımla 1000 kişiyi istihdam edecek.

50 BÜYÜK ŞİRKET ARASINDA
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu üyesi Fatih Tosyalı, İzmir, İstanbul ve İskenderun'da olmak üzere 3 demir çelik üretim tesisine sahip olduklarını belirtirken, “Buralarda 1000 kişinin üzerinde kişi çalışıyor. Şirketimiz geçen yıl İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı 500 büyük şirket arasında ilk 50 arasındaydı. “dedi. Osmaniye'de sürdürdükleri yatırım hakkında da bilgi veren Tosyalı “ kriz bizim hedeflerimizi şaşırtmadı ve burada yapımını sürdürdüğümüz yatırıma aynen planladığımız gibi devam ediyoruz. Burası alanında Türkiye'de yapılan en ciddi ve en büyük yatırım. Burada yapısal çelik üretilecek ve bu Türkiye'nin büyük oranda ithal ettiği bir ürün. Üretilecek spiral borular üç buçuk metre çapında ve 30 milimetre kalınlığında olacak. Türkiye'de bu kapasite yok. Ankara'nın Kızılırmak'tan taşıma suyu 3 metre çaplı olarak boru dizayn edilmişti fakat bu çapta boru üretecek fabrika olmadığı için iki tane 1.5 metrelik çaplı boruya dönüştürülmüştü. Bu tesis o zaman olsaydı buna hiç ihtiyaç kalmayacaktı” dedi.


Kurda istikrar önemli
Döviz kuruyla ilgili olarak, önemli olanın doların yüksekliğinden ziyade istikrarlı olması olduğunu söyleyen Fatih Tosyalı, dövizin yükselmesiyle ham maddeyi yurt içinden karşılayanların daha avantajlı duruma geldiğini ifade etti. Tosyalı, “İhracatçı için kurun yüksek olması önemli. Fakat istikrar daha önemli. İstikrar olmazsa ihracatçı yüksek kurdan satıp, parasını 3 ay sonra düşük kurdan tahsil ederek zarara girebilir. Ya da bunun tersi olup kâra geçebilir. Ama bu durumda ihracatçı hesabını iyi yapamaz; plan yapamaz” dedi.


‘Krizi alternatif kanallarla aştık'
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu üyesi Fatih Tosyalı, Türkiye'de demir, çelik üretiminin genel olarak yüzde 20-25 oranında azaldığını belirtirken, kendilerinin bu azalmayı yaşamadıklarını söyledi. Tosyalı, bunu yaparken alternatif kanallara yönelmelerinin etkili olduğunu vurgulayarak, “Bizim satışlarımızda da Amerika ve AB ülkeleri ciddi oranda azaldı. Biz bunları yakın çevre ve komşu ülkelerle ihracat yaparak aşmaya çalıştık ve bunda da büyük oranda başarılı olduk. Orta Doğu'ya olan satışlarımız daha arttı ve Kuzey Afrika pazarına da ilk defa girerek burada da iyi sonuçlar elde ettik” diye
konuştu.

Türkiye

Geri Dön