29 / 03 / 2024

TOZDER, Danıştay'ın Tozkoparan kararı üzerine açıklama yaptı!

TOZDER, Danıştay'ın Tozkoparan kararı üzerine açıklama yaptı!

Güngören Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi'ni durma noktasına getiren Danıştay kararını değerlendiren TOZDER üyeleri, Bakanlar Kurulu'nun Tozkoparan Mahallesi riskli alan kararının iptal edilmesi üzerine bir açıklama yaptı...



Tozkoparan ve M. Nesih Özmen Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (TOZDER), Güngören'in Tozkoparan Mahallesi'nin riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararını Danıştay'da iptal ettirdiğini Tozkoparan'da düzenlediği bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. 


Danıştay'ın Tozkoparan kararı için tıklayın!


İşte TOZDER'in o basın açıklaması:


"Tozkoparan, Tozkoparan Olalı Böyle İşkence Görmedi


Son 8 yıldır Kentsel Dönüşüm olacak “ Evlerinize çivi çakmayın yıkılacak” dediler. Evlerimiz bu nedenle fiziki olarak yıpranınca da, bakın bu binalarda oturulmaz dediler. Yeşilimize, ağaçlarımıza kıydılar, kendileri dikmiş gibi.

8 yıldır yollarımıza bakım yapmadılar, yapmıyorlar. Kanalizasyonlar tıkanıyor, günlerce bakılmıyor.


El altından Tozkoparan’lıların oturduğu evleri satın almaya / aldırılmaya başladılar. Okullarımızın işlevini değiştirdiler. Çocuklarımız büyük bir külfetle başka ilçelerin okullarına gidiyor. Sokak lambalarımız özellikle yakılmıyor günlerdir.

Bizleri sağlıklı evlerde yaşatacaklarını söyleyenler, Tozkoparan’da anormal koşulları oluşturarak biz Tozkoparan’lıların psikolojilerini ve sağlıklarını bozmayı ve insanların Tozkoparan’ı terk etmelerini istemektedirler.


Her fırsatta Tozkoparan’ı ve Tozkoparan’lıları itibarsızlaştırmak için ellerinden geleni yapanlar şunu bilmeliler ki; Tozkoparan’lıların haklı mücadelesini bu şekilde yok edemezler.


2007 Toki planlarıyla halkın konut alanlarına Rezidans ve AVM yapamayacaklarını, danıştayın verdiği kararla anlamayanlar, mahallemizi gözlem usulüyle yani bakarak RİSKLİ ALAN ilan ettiler.


Gerçek dışı rapor ve söylemlerle, hukuksuz ve izinsiz Tozkoparan’daki binalar hiltilerle 14 apartmanı kırıp dökenler, Danıştaydan 2. ret cevabını aldılar. Tozkoparan’a bakarken güzelliğini fark edemeyen gözler, burası riskli alan deyince Danıştay da onlara “sizin bakışınız raporsuz, gerçek değil ” demiştir. Ve RİSKLİ ALAN kararını iptal etmiştir.


Bundan sonra Tozkoparan’ı zor bir dönem bekliyor. Yatıp kalkıp Tozkoparan’daki rantı akıllarından çıkartmayanlar, yeniden, hukuksuz ve çirkin oyunlarına devam edeceklerini biliyoruz. Tozkoparan için yeni bir Riskli Alan kararını alacaklarını, bunu yapmadan önce binalarımızdan karotla örnek beton almaya çalışacaklarını biliyoruz. Bunu yaparlarken her binadan en az bir kişinin, kendilerine yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Tozder olarak, mahallemize yapılacak hukuksuz, bütün saldırılara karşı mücadelemize hukuki yollardan karşılık vereceğimizi, tüm mahalle halkımız bilmeli.


Tozder olarak; Danıştayın vermiş olduğu kararla bizler asla rehavete kapılmayı düşünmüyoruz aksine, mahalledeki yaşam ve barınma haklarımızı, saflarımızı sıklaştırarak her engeli aşacağımızı, mahallemizin sosyal dokusunu, mal sahibinden kiracısına, kiracısından esnafına , esnafından ağacına, ağacından böceğine kadar mahallemizin değerlerini korumaya devam edeceğiz.


İşimiz zor biliyoruz. Fakat Tozkoparan halkı yanımızda bulundukça zorluklar anlam yitirir."


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön