19 / 04 / 2024

Tozkoparan'da riskli alan kararı iptal edildi!

Tozkoparan'da riskli alan kararı iptal edildi!

Kanun Hükmünde Kararname ile ‘riskli alan’ ilan edilen Merter’deki iki mahalle halkı, Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.



Kanun Hükmünde Kararname ile ‘riskli alan’ ilan edilen Merter’deki iki mahalle halkı, Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlığın ve Bakanlığın ‘riskli alan’ kararının iptal edilmesine yaptığı itirazı reddetti. Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği, hükümetin mahallelerini, ‘riskli alan’ ilan etmesine karşı verdikleri hukuk mücadelesini perçinlediler. Danıştay 14. Dairesi’nin, söz konusu ‘riskli alan’ kararını geçen nisan ayında iptal etmiş, Başbakanlık ve Bakanlık iptal kararını temyiz etmişti.


Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 14. Daire’nin verdiği kararı onaylayarak, Başbakanlık ve Bakanlığın istemini uygun görmedi. Ancak, davayı dernek başkanı takip ettiği, avukat tutmadığı için derneğe, 3 bin TL’lik avukat vekâlet ücreti ödenmesi yönündeki kararı ise bozdu.


Mahallede 5 bin 500 konut bulunuyor


Eski Davutpaşa Kışlası (Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü) ile E-5 (D-100) Karayolu arasında kalan, Merter’in doğu kısmını oluşturan mahalleler 1950’lerde kuruldu. 2013 yılında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile söz konusu mahalleler ‘riski alan’ olarak ilan edildi. Derneğin yaptığı itiraz üzerine, Danıştay 14. Daire, ‘riskli alan’ kararını, bilimsel bir veriye dayanmadan, gözleme dayalı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Bahçeli nizam şeklinde yapılanmış olan iki mahallede 5 bin 500 konut bulunuyor ve yaklaşık 20 bin kişi oturuyor.


Yurt Gazetesi


Geri Dön