29 / 03 / 2024

Trabzon kentsel dönüşümle değişiyor!

Trabzon kentsel dönüşümle değişiyor!

Türkiye’nin en yoğun kentsel dönüşüm yapılan illerinden biri olan Trabzon’da bu alanda çalışmalara aralıksız olarak devam ediliyor.




Türkiye’nin en yoğun kentsel dönüşüm yapılan illerinden biri olan Trabzon’da bu alanda çalışmalara aralıksız olarak devam ediliyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi tarafından sürdürülen çalışmalarla Trabzon bambaşka bir kimliğe bürünüyor. 

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un kentsel dönüşümlerle ismine layık hale getirdiklerini kaydetti. 

Gerek  TOKİ  ile birlikte gerekse Belediye olarak çok sayıda çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Her alanda olduğu gibi bu alanda da tensipleriyle şehrimizin önünü açan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a müteşekkiriz. Sayın Cumhurbaşkanımız Trabzon’a özel önem vermekte ve şehrimizi yakından takip etmektedir” dedi. 

TAYYİP ERDOĞAN ÖNCESİ ve TAYYİP ERDOĞAN SONRASI

Trabzon’da tamamlanan ve sürdürülen kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmaları ile ilgili olarak değerlendirmelerini gazetemize aktaran Gümrükçüoğlu özetle şunları kaydetti: Trabzon’un yakın tarihini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor.

 

Trabzon şehir merkezinde tarihi, kültürel ve doğal açıdan son derece öneme haiz iki büyük vadi bulunuyor. Zağnos ve Tabakhane vadileri. Bu iki vadide gece kondu yerleşime dönmüştü. Zağnos Vadisi birinci etap, ikinci etap ve üçüncü etap kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlandı. Zağnos Vadisi dördüncü etap kentsel dönüşümü Ortahisar ilçemizin belediye ve kaymakamlık binalarının bu alanda yapılmaıs için tarafımızdan Ortahisar Belediyesine devredildi ve çalışmalara devam ediyor.



 

TABAKHANE VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ

Tabakhane Vadisi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Tabakhane kentsel dönüşümü büyük bir alanı kapsayan, yüksek maliyetli dev bir yatırımdır. Alanda kamulaştırma işlemleri henüz tamamlanmamış olan sadece 16 bina kaldı. 670 binadan 654’ün kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Son 16 binanın kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasıyla alandaki yıkımlar tamamlanacak ve uygulama projesinin yapımına başlanacaktır. Bölgede uygulanacak olan rekreasyon projesi de TOKİ tarafından hazırlanarak Belediyemize teslim edilmiştir. Yakın geçmişte gece kondu alanı olan Tabakhane Vadisi, büyük bir sosyal yaşam alanı olarak Trabzon’umuza kazandırılmış olacak.


AYASOFYA VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ

Şehrimizde tarihi Ayasofya Camisi etrafında büyük bir kentsel dönüşüm çalışmamsı gerçekleştirdik. Trabzon’un balkonu olan bu tarihi alan tamamen gece kondu alanı haline gelmişti. 2009 yılındaki yerel seçimlerde göreve talip olduğumuzda ‘seçilsek de seçilmesek de burayı temizleyeceğiz’ dedik. Şükürler olsun halkımıza verdiğimiz sözü en iyi şekilde yerine getirdik. Ayasofya'nın çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla 44 binayı kamulaştırarak yıktık. Hak sahiplerine yaklaşık 44 milyon TL ödendi. Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi'nde rekreasyon yapım çalışmalarının da tamamlanmasıyla bu tarihi alan en güzel şekilde insanlığa kazandırılmış oldu.



ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ

Çömlekçi kentsel dönüşümü Trabzon’da imza atmakta olduğumuz çok büyük bir çalışmadır. Bu bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları Zağnos Vadisi’nde olduğu gibi etap etap gerçekleştirilmektedir. Çömlekçi birinci etaop kentsel dönüşüm alanında kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını tamamladık ve hemen akabinde ikinci etaba başladık. İkinci etapta TOKİ tarafından uzlaşma yöntemi uygulanıyor. Alanda bulunan hak sahiplerine istimlâk için, Çömlekçi birinci etap kentsel dönüşüm alanında mahkemelerin belirlediği fiyatlar revize edilerek sunuluyor. Görüşmeler Büyükşehir Belediyemizde devam ediyor. Bu konuda hak sahibi hemşehrilerime teşekkür etmek istiyorum. Şimdiden alanında 3’te 1’inde istimlâk çalışmaları tamamlandı. Sözleşme imzalayan hak sahiplerimize 68.2 milyon TL ödeniyor. Çömlekçi ikinci etap kentsel dönüşüm alanında istimlâk çalışmalarının tamamlanmasıyla birinci ve ikinci etap alanında hazırlanan projenin uygulamasına geçilecek diğer yandanda üçüncü etaba başlanacak. Bu şekilde etap etap gerçekleştirilecek çalışmalarla bu dev proje tamamlanmış olacak.


MEYDAN KENTSEL YENİLEME ÇALIŞMALARI

Trabzon’umuzun şehir meydanı, bu tarihi şehre yakışmaz bir görüntü almıştı. Göreve başlamamızın hemen ardından buraya el attık. Alanda büyük bir çalışma gerçekleştirdik. Bölgeni trafikten arındırdık ve 4 bin metrekarelik alanı 11 bin metrekareye çıkararak Trabzon kent meydanını Trabzon’umuza yakılır hale getirdik. Trabzon şehir meydanı artık 24 saat yaşayan bir cazibe merkezi haline geldi. Bu alanda çalışmalarımızın tamamlanmasıyla Meydan parkı ikinci etap kentsel yenileme ç.alışmalarımıza başladık. Çok şükür bu çalışmalarımızı da tamamlanma aşamasına getirdik. Alanda bulunan tarihi Belediye binamız ile birlikte tüm tarihi yapıları restore ediyoruz. Tarihi İskenderpaşa Camisi’ne Trabzon’a yakışır, modern bir avlu kazandırıyoruz. Yaz dönemine kadar bu çalışmalarımız tamamlanmış olacak ve hemen akabinde Meydan 3. Etap kentsel yenileme çalışmalarına başlayacağız. Meydan 3. Etap, Trabzon’un denize, limana bakan bir balkonu olacak.



BAHÇECİK-MEHMET AKİF ERSOY DÖNÜŞÜMLERİ

Tüm bunların yanında Bahçecik ve Mehmet Akif Ersoy Camisi etrafı kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirdik. Narlıbahçe kentsel dönüşümünün ilerleyen zamanlarda devreye girmesini talep ettik. İnşallah bu alanda da çalışmalarımıza başlayacağız. Bunların dışında Trabzon’umuzun tüm ilçelerinde, Beşikdüzü’nden Of’a kadar her alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmekte, insanlarımıza son derece modern yaşam alanları ve konutlar kazandırılmaktadır. Tüm bu çalışmaları şehrimize kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımız Binali Yıldırım’a, İçişleri Bakanımız, şehrimizin evladı Sayın Süleyman Soylu’ya, bakanlıklarımızı yapmış olan Erdoğan Bayraktar ve Faruk Özak’a, TOKİ Başkanımız Mehmet Ergün Turan’a, milletvekillerimize ve emek sarf eden herkese Trabzon halkı adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.”



Trabzon Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön