25 / 04 / 2024

Trabzon Ortahisar Belediyesi'ne yeni hizmet binası yapılacak!

Trabzon Ortahisar Belediyesi'ne yeni hizmet binası yapılacak!

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç… 2014 yerel seçimleriyle beraber Ortahisar Belediye Başkanı olarak seçildi. Yeni kurulan bir belediye olmasına rağmen ilk günden itibaren hızlı bir şekilde ekibini kurdu ve koordineli bir yapıda çalışmalarını sürdürdü.



Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç… 2014 yerel seçimleriyle beraber Ortahisar Belediye Başkanı olarak seçildi.   Yeni kurulan bir belediye olmasına rağmen ilk günden itibaren hızlı bir şekilde ekibini kurdu ve koordineli bir yapıda çalışmalarını sürdürdü. Genç’in görev süresi 2,5 yıla yakın bir zaman geçse de önemli işlere imza attı. Başkan Genç ile şehirde yapılan ve yapılacak olanları konuştu.   ‘Biz katılımcı belediyecilik anlayışı gereği, Üniversitemizin de görüşünü alıyoruz vatandaşımızın da…’   


Yeni hizmet binamızı yakında kuracağız   


Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, ‘vizyon projesi’ olarak değerlendirdiği Pazarkapı'da yapılacak belediye hizmet binasının finansmanı için İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu'yla geçtiğimiz aylarda mutabakata vardıklarını ve çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyledi. Genç, Ortahisar Belediyesi'ne Zağnos Vadisi'nde Başbakanlık TOKİ'den devralınarak kamulaştırılan kentsel dönüşüm alanında yapımı planlanan yeni hizmet binasıyla ilgili sürecin hızla ilerlediğini söyledi. Genç: “Başbakanlık gerekli çalışmayı yaptı.   


Bakanlar Kurulu kararı aldı. Bütün bunlar sonucunda Ortahisar Belediyesi'ne gerekli devir işlemi yapıldı. Bundan sonraki süreçte mimari açıdan son derece estetik yeni hizmet binamızın Ortahisar Belediyesi'ne kazandırılması için çalışmalarımızı hızlandıracağız" dedi. Başkan Genç, Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 4. etabında Ortahisar Belediyesi'nin yeni hizmet binasıyla birlikte.   


Kaymakamlık binasını, Hükümet Konağı'nı da burada hayata geçireceklerini belirterek. "Trabzon Büyükşehir olduktan sonra Büyükşehir Belediyesiyle, Ortahisar aynı hizmet binasını müşterek kullanıyor. Ortahisar ilçemiz merkez ilçe olması nedeniyle, hizmet binası ihtiyacı, hem de vatandaşımızın gerek Büyükşehir Belediyemizden, gerekse Ortahisar Belediyemizden hizmet almasındaki karışıklıklar bizi ciddi manada yeni hizmet binası arayışına soktu.   


Bu nedenle hizmet bütünlüğünü sağlamak adına Sayın Valimizle, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla ve diğer mesai arkadaşlarımızla konuştuk. Bunun neticesinde Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi 4. etabında, burada bulunan 23 dönümlük bir taşınmazı ilçe belediye binamız, ilçe hükümet konağımız ve kaymakamlık binamızı yapmak suretiyle TOKİ'den devralmaya karar verdik. Bu taşınmazın 19 bin 800 m2'si kamulaştırılmış, geri kalan kısmında da kamulaştırma süreci devam ediyor.   


Bu kadar büyük bir taşınmazı kamulaştırmak istememizin nedeni ilçemizin de ihtiyacına binaen Zağnos Dönüşüm Projemizin devamında bu arazideki parseller toplamını hem tarihi, hem yöresel dokumuza uygun olarak ayrıca projelendireceğiz. Burayı kompleks bir alan, tarihi dokumuza uygun projeler yaparak burayı değerlendirelim istiyoruz.   

Orada oluşturacağımız eserlerle şehrimize kalıcı bir hizmeti yerine getirmek istiyoruz. Bu konuda diğer STK'kırımızdan, başta Mimarlar Odası'ndan. Şehir Plancılarından ve üniversitenin de görüşlerini alacağız. Bu şekilde yeni bir Ortahisar kimliğini de orada oturmak istiyoruz. Böylece dönüşüm projeleriyle tarihi dokumuzu ortaya çıkaracağız. Biz katılımcı belediyecilik anlayışı gereği bütün bu işleri yaparken de herkesin görüşünü almaya özen gösteriyoruz. Bunları yaptığımız zaman Trabzon'umuzun marka şehir olma yönündeki görünümüne de katkı sunmuş olacağız.”  

 Türkiye bu geçiş sürecini atlatacak birikime sahip bir devlettir   

Bu millete darbe işlemez!   

Genç: “Çok önemli bir süreçten geçmekteyiz. Darbenin hukuku olmaz, darbenin ahlakı olmaz, edebi, adabı olmaz. Demokrasi tarihimizde cumhuriyetten yapılan darbelerde bir kategorik, gördüğümüz, bildiğimiz klişeler vardır. Darbe yapılmak istendiği zaman ya da fiilen hayata geçtiği zaman neler olur, darbe nasıl olur. Az çok biliyoruz bunu. 15 Temmuz’u ben bu mana da bir darbe olarak nitelendirmiyorum, nitelendiremiyorum. Darbeden öte bir hadise olarak görüyorum. Tamamen ordunun içerisine sızmış gayri milli unsurların bir takım emperyal güçlerin politikalarına veya onların emellerine uygun olarak bu memleketi işgal girişimi olarak nitelendiriyorum. Biraz daha geniş bakmak lazım. Geniş görebilmek lazım fotoğrafı.   


Güzel Günlere Gideceğiz   


Millet söz bizimdir diyerek darbeye el koydu. Varsak da biz kendi kendimize var olacağız ve o varlık mücadelesini bir kez daha kendimiz ortaya koyacağız. Milletimiz bunu da meydanlara çıkarak Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına riayet ederek yaptı, yapmaya da devam ediyor. Bu geçiş sürecini atlatacak birikime sahip bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti milleti de arkasında dimdik durduktan sonra bu sorun aşılacak, önümüz açılacak daha güzel günlere gideceğiz.”   

15 Temmuz Gecesi İlk Ne Yaptı?  


 Ben haber aldım. Biz partiliyiz. Hemen il başkanımı aradım. Eve gitmiştim, nikahlar falan vardı. O ara haber aldım. Üstümü değiştim çıkarken, başkanım aradı ‘Esentepe’deyim hemen partiye geliyorum’ dedi. Partiye gittik. Partideyiz. Gelen arkadaşlar hem mütereddit hem tedirgin. Ne olacak? Ne bitecek? gibi bir çok şeyler falan. Biz soğukkanlı olunması gerektiğini söyledik.  Ankara  ile irtibatı il başkanımız ile birlikte sağladık. Ama benim içim hep Cumhurbaşkanımızı görmek istiyor. Eminim ki benim gibi herkes de bu meraktaydı. Onun için özellikle basına teşekkür ediyorum. Çünkü buna da basınla beraber ulaşabildik. Buda çok önemlidir. Ve bir taraftan insanların 22:30- 00:30 arası meydana doğru gelmeye başladığını gördük. Balkondayız. Çıkıp bakıyoruz. Kendi aramızda istişare yapıyoruz. Şehirde hareketlenme var mı? diye. Vali beyle 2-3 defa telefonla görüşüyoruz. Orayı merak ediyoruz. Nasıl koordine ediliyor bu süreç.   

Vali Bey Çok Emin Ve Kararlıydı   


Tabi, Vali beyle 2-3 kez telefonla görüştük. Bazı paylaşımlarımız oldu. Bizim yaptıklarımızla ve Vali beyin istekleri talimatları ‘Şunu şöyle yapıyoruz’ gibi. Ama çok emin ve kararlı gördüm. Sağduyulu gördüm. Emniyetimizle ve Jandarmamızla orada beraber olduklarını gördüm. Hatta bir ara ‘Burada bayağı bir kalabalık oldu. Bu tarafa doğru bir yürüyüş mü yapsak? Yada yukarı doğru’ diye düşündük.  Yani Boztepe veya Erdoğdu’ya doğru hep beraber yürüyelim diye düşündük.  Ama o esnada zaten, sivil, Belediye, kamu vb. ne varsa araçlar oraya doğru yönlendirilmeye başlanmıştı zaten. Bizde o konuda talimatlar verdik. Yani hep beraber millet işi sahiplendi. Ama bu Cenab-ı Allah’ın inayetidir.   

‘Çok Ciddi Bir Tarih Ve Arşiv Müzesi Hazırlıyoruz’  


Ortahisar Belediyesi tarafından kurulacak olan Tarih Müzesi hakkında da bilgi veren Başkan Ahmet Metin Genç Oltan Vakfı'nın 600 bin liralık yardım ettiğini belirterek şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemizin Kent Müzesi'ne çok önemli katkı sağlayan Oltan Gıda'dan bu projemiz için yardım talep ettik. Onlar da bu konularda çok hassasiyet gösteren bir aile. Kenan Oltan ve Orhan Oltan Bey ile bir görüşme yaptık. Ve tek görüşmede talebimizi içtenlikle kabul ettiler. Onların desteğiyle birlikte bu müzenin bir kısmının yapımını karşılayacağız. Hatta belki o binayı daha değerli hale geleceği hasebiyle kamulaştırma düşüncesindeyiz.  


 Vakıf adına bu yardımı yapacaklarından dolayı yardım amacının gösterilmesi gerekiyor. Şartsız bağış olduğu zaman başkan bunu kabul ediyor ama şartlı bağış olduğu zaman meclis kararıyla birlikte bunun kayıt altına alınması gerekiyordu. Bunu bu şekilde meclisimize getirdik ve kabul ettik. Oltan Vakfı'na ve Oltan ailesine sizlerin huzurlarında bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Şükranlarımı sunuyorum. Şehrimize bu konudaki hizmetlerle her zaman adlarını duyurmuşlardır. Bir görüşmemizde bile bu yardım isteğimize cevap verdiler. Şimdi de yapımı devam ediyor. Bittiği zaman tüm hemşehrilerimizle beraber bu müzemizi açacağız.”   


Trabzon’un Kalbi Dönüşüyor 


Ortahisar Belediyesi ile TOKİ'nin yürüttüğü “Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi“ kapsamında hak sahiplerine teslim edilmek üzere 301 konut, 1'er adet ticaret merkezi ile caminin yapımı için  TOKİ  tarafından yükleniciyi firmaya yer teslimi yapılarak inşaat çalışmalarına başlandı.   Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte, Trabzon Uluslararası Havalimanı'nın yanı başındaki Pelitli'nin çarpık yapılaşmadan kurtarılıp şehrin simgesel yeni bir alana sahip olacağını ifade eden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç "Pelitli Kentsel Dönüşüm Projemiz, yurt içi ve yurt dışı ulaşımının kalbi durumundaki Trabzon Uluslararası Havalimanı yeşil alanları, turistik mekanları, ticaret merkezleri, sosyal donatı alanları ile kentsel dönüşüm projelerine örnek teşkil edecek bir niteliktedir. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Pelitli'de, Trabzon Rize Karayolu kenarında 41 adet dükkan (ticaret merkezi), 301 konut, 1 adet cami ve sosyal donatı alanları için TOKİ tarafından yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Yüklenici firmamız da inşaat çalışmalarına başladı. Planlarımız doğrultusunda inşallah 15 ay sonra hak sahipleri konutlarına taşınacak. Şu ana kadar kendine konutlarını teslim edemediğimiz 125 hak sahibine 1 milyon 388 bin 304 TL kira yardımı yaptık. Bu hafta da hak sahiplerine 382 bin 985 TL kira ödemesi yaptık. Bu belediyemizin ilk büyük çaplı vizyon projesi olacak. İnşallah 15 ay sonra Trabzon Havalimanımıza gelen turistlerimizin ve yolcularımız şehrimize yakışır çağdaş bir projeyle karşılaşacak" diye konuştu.   


Turistleri Küstürmemeliyiz!   


Başkan Genç, 2016 yılında da 700 bin civarında Arap turistin Trabzon'a gelmesinin beklendiğini söyledi. Genç "Bu rakam çok ciddi bir rakamdır. Turist miktarını artırmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Turistlerimizi küstürüp kendi ayağımıza kurşun sıkmamalıyız. Bu nedenle herkesin gelen turistlere yardımcı olması ve dürüst davranması çok büyük bir önem arz ediyor. Turizmle birlikte konaklama, otelcilik, taksicilik vb sektörlerde de canlılık yaşanıyor. Buna bağlı olarak turizm sektörüyle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı alanlarda da büyük bir dinamizm yaşıyoruz. Konaklama ve yemek sektöründe de turistlerden ciddi gelir sağlanıyor. Hizmet kalitemizi ve standartlarımızı yükselterek bu sektörden ciddi gelirler sağlayabiliriz. Çünkü Trabzon eşsiz doğal güzellikleriyle, yaylalarıyla, gerekse tarihi ve kültürel değerleriyle bu potansiyele sahiptir. Sanayi ve tarım imkanlarımız kısıtlı olduğu için şehrimizin bu turizm potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmalıyız. Bu konuda herkesime beledimize, esnafımıza, vatandaşlarımıza, bütün STK'larımıza ve işletmecilerimize büyük görevler düşüyor. Trabzon'un bütün katmanları işbirliği yapıp, turistlerimizi başka şehirlere ve ülkelere kaptırmamalıyız" diye konuştu.   


Daha Çok Girdi Gerekli   


“Girdisinin daha çok olması için gelen turistlerin bu şehirde kalmaları lazım. Bu kapsamda Mağmat Vadisi'nde Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemiz ile buranın doğal güzelliğini ortaya çıkarıp turizme kazandıracağız. Bu projeyi DOKAP eylem planına uygun bir şekilde çalıştık. Bakanımız da bu konuda destek verdi. Projemizi, mera ve orman alanı içinde olduğu için; tahsisi tamamlandıktan sonra yapacağız. Şehrimize çok anlam kazandıracak, ciddi bir zenginlik katacak bir proje” şeklinde konuştu. Altyapıya önem verdik   Yatırımlar hakkında bilgiler veren Başkan Genç, "Ortahisar Belediyesi olarak 232 km'lik bir alana sahibiz ve 85 mahalleden müteşekkil bir ilçeyiz. Önceki Trabzon Belediyemiz 900 km'lik yol ağından sorumluydu şu anda ise biz 2 bin 900 km'lik bir yol ağından sorumla hale geldik. Beş yıl sonunda yollarımızı standart bir hale getireceğiz. Neyi yaptık, neyi yapamadık sizlerle paylaşacağız. Belediyemiz 11 milyon TL yatırım yaptı. Beton ve asfalt şantiyemizi kurduk. Altyapıya hizmet edecek bir park oluşturduk. Geçen yıl 100 bin ton asfalt serdik. Bu sene de hedefimiz 100 bin tondur. Ancak betonlama hedefimizi üç katına çıkararak, bunu 40 bin ton olarak revize ettik. Biz belediye olarak şu anda yıkmakla meşgulüz. Tabakhane, Çömlekçi ve Zağnos'ta yıkıyoruz. Yeni mahallelerimizde kötü yapılaşmaya geçit vermemek için 25 adet proje geliştirdik. Bu güzel yerleri abuk sabuk yapılarla heba etmeyelim istedik" diye konuştu.   "Kemeraltı Ve Semerciler'de Yürürken Bile Zorlanıyoruz"   Genç: “Kemeraltı ve Semerciler mevkilerinde güzel bir görüntünün olmadığını söyleyen Başkan Genç: "Zengin bir tarihe sahip Kemeraltı ve Semerciler'de yürürken bile zorlanıyoruz. Orada güzel bir görüntü yok. Bu nedenle burada sokak sağlıklaştırması projesini yaptık. Turistlerimizi burada gezecek, alışveriş yapacak. Projemiz tamamlandı. Ticaret Odası da projeye destek veriyor. Büyükşehir Meclisi'nin onayından sonra ihale edilecek. Kültürel anlamda konferanslar düzenliyoruz, fikir adamlarını davet ediyoruz.”



Taka


Geri Dön