19 / 04 / 2024

Trabzon Ortahisar'da yüksek kat uygulamasına izin verilmiyor!

Trabzon Ortahisar'da yüksek kat uygulamasına izin verilmiyor!

M. Salih Akyüz, Ortahisar'a TOKİ tarafından yapılan kentsel dönüşüm projeleri uygulamaları konusunda basın toplantısı düzenledi



Trabzon Mimarlar Odası Başkanı M. Salih Akyüz, Ortahisar mahallesinin konumu, tarihsel özelliği, kimliği, kent silüetini belirleyici özelliği ile önemli bir bölge olduğunu, etki alanında yüksek kat uygulamasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Akyüz, Trabzon Mimarlar Odası'nda Ortahisar Zağnos Vadisi ile bu bölgeye  TOKİ  tarafından yapılan kentsel dönüşüm projeleri uygulamaları konusunda basın toplantısı düzenledi.

Ortahisar mahallesinin birinci derecede sit alanı olduğunu belirten Akyüz, "Son yıllarda Trabzon Valiliği ve Trabzon Belediye Başkanlığı'nın ortak çalışmaları ile Ortahisar'ın tarihsel, kültürel değerleri göz önüne alınarak, bu bölgede turizm amaçlı yatırımlar ön görülmüş ve teşvik edilmiştir. Ortahisar'daki kötü yapılaşmalar ortadan kaldırılıp tarihsel ve kültürel kimlik ön plana çıkarılmaya çalışılırken, şu sıralarda Zağnos Vadisi'nde TOKİ tarafından yürütülen toplu konut çalışmaları, tarihi kentin silüetine ağır yara vermektedir" dedi.

"Tarihi çevreyi ezecek" şekilde planlanan bu projenin inşasının hızla sürdüğünü ifade eden Akyüz, "Bu bölge için önerilen ilk proje ile uygulamaya konulan son proje arasında ciddi anlamda farklılıklar bulunmaktadır. Tasarım aşamasında üretilen ilk proje örneklerinin az katlı olduğu, uygulama aşamasında bundan vazgeçilerek çok katlı yoğun bir yapılaşmaya geçildiği gözlenmektedir" diye konuştu.

Bu bölge için belediye meclisinde kabul gören plan tadilatı öncesi imar haklarının 4 katla sınırlı olduğunun bilindiğini dile getiren Akyüz, şunları söyledi:
"Yüksek kat uygulaması maksimun 8 kat olmak üzere kentin doğal yapısı uygun yeni yerleşim alanlarında devam edilebilir. Tarihi çevre ve etrafında bu tür uygulamaların düşünülmesi hatalı bir yaklaşımdır. Ortahisar, konumu, tarihsel özelliği, kimliği, kent silüetini belirleyici özelliği ile önemli bir bölgedir. Etki alanında yüksek kat uygulamasına kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bölgede mutlaka yapılaşma olacaktır. Tadilat öncesi imar planı yapılaşma koşulları 4 katken, dönüşüm projesi kapsamında bu bölgenin imar yoğunluğu arttırılarak 9-12 kata kadar yapılaşmaya izin verilmiştir."

Dönüşüm öncesi yapılaşma şartlarında Ortahisar'ın tarihsel ve kültürel özellikleri ile bütünleşmiş, doğal yapıya uygun, yerel mimari karakterlerin ön planda tutulduğu, yoğunluklu ve az katlı yapıların hayata geçirilmesini önerdiklerini belirten Akyüz, şöyle devam etti:

"Trabzon için düşünülen kentsel dönüşüm projelerinin, kent değerleri dikkate alınarak, yetkin kişiler ve kurumlarca bilimsellik ışığında hazırlanıp, uygulama öncesi kent yaşayanlarıyla şeffaf bir şekilde paylaşılması, tartışılması, olası olumsuz sürpriz sonuçlardan arındırılmasının doğru bir yöntem olacağını düşünmekteyiz. Kentin geleceğine karar verenler, kentsel dönüşüm projelerinde etkin rolü bulunan TOKİ gibi bir kurumu yanlış yönlendirmelerinin sorumluluklarını taşımak zorundadır. İlgili, yetkili kurumların bu gidişatı bir an önce durdurmasını, kent adına önemle talep etmekteyiz."

-AKYAZI STAT PROJESİ-
Salih Akyüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOKİ tarafından yapılacağını açıkladığı Akyazı Stat Projesi'ne ilişkin olarak kendisine yöneltilen bir soru üzerine ise "Trabzon'da bir doğal koy yalnızca Akyazı kaldı.

Biz oranın doğal olarak kalmasını, Hüseyin Avni Aker Stadı'nın da tarihi geçmişiyle yaşatılmasını istiyoruz" dedi.

Akyazı Stat projesiyle koyda büyük yapılaşmanın olacağını kaydeden Akyüz, şunları kaydetti:
"Biz Akyazı Stadı konusunda, Hüseyin Avni Aker'in yenilenmesini, etrafının boşaltılmasını, yeniden düzenlenmesi gerektiğini hep savunduk. Şehir içi statlar her zaman çekici olmuştur. İnsanlar yaya stada gidebilirler. Bir de Hüseyin Avni Aker, Trabzon futbol tarihinde başlangıç noktası, bir simge. Eğer stadı Akyazı'ya alırsanız insanlar ancak araçlarla oraya ulaşabilirler. Bu da onlara artı yük getirecek. Hüseyin Avni Aker Stadı'na yaklaşık insanların yüzde 30'u yürüyerek geliyordu. Bence Hüseyin Avni Aker, Akyazı'da düşünülen yatırımın belki de dört de bir maliyetine yapılabilir. Neden doğal bir koyumuzu yok edelim ki. Bu çok mantıklı değil."
AA


Geri Dön