19 / 04 / 2024

Trabzon'da 5 anaokulu yapılacak!

Trabzon'da 5 anaokulu yapılacak!

Trabzon'un Akçaabat ilçesinin son 100 yılının fotoğraflarla genç kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan "Anılarla Akçaabat" kitabının geliriyle ilçede 5 anaokulu yaptırılacak



Akçaabatlı fotoğraf sanatçıları, gazeteciler ve diğer ilgililerin katkıda bulunduğu, 841 fotoğrafın yer aldığı, ilk baskısı 3 bin adet olan 384 sayfalık "Anılarda Akçaabat" kitabının 50 liralık satış bedeliyle okul öncesi eğitime katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Atilla Alp Bölükbaşı'nın hazırladığı, Akçaabat Kaymakamlığınca bastırılan kitabın geliri, bu gelirin yanı sıra bağışlar ve devlet desteğiyle gelecek eğitim-öğretim yılında hazır hale getirilecek 5 anaokulu yapılacak.

Projenin "fikir babası" olan Akçaabat Kaymakamı Erol Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçaabat'ın şanslı bir ilçe olduğunu belirterek, "İlçemizde yaklaşık 200 yıllık kent kültürü ve bu kültürü sadece sözel olarak değil görsel olarak da yeni kuşaklara aktarabilecek fotoğraf koleksiyonu var" dedi.

Özellikle eski Akçaabat fotoğraflarında Zeki Sezgin'in önemli arşivi bulunduğunu, onu Atilla Alp Bölükbaşı'nın takip ettiğini ifade eden Özkan, "Bunların eşsiz koleksiyonundan yararlanarak kent kültürünü, insanların sosyal hayatını 200 yıllık dilimle gelecek kuşaklara aktarmak istedik" diye konuştu.

Özkan, bunu yaparken sadece kültürel faaliyet olarak kalmamasını istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu kitaptan kazanacağımız parayla da anaokulu yapalım diye düşündük.

Kitabımızı maliyetinin 2 veya 3 katı fiyatla, 50 liradan satıyoruz. Buradan kazanacağımız parayla da 5 anaokulunun inşaatına başlayacağız. Planımız, ilk etapta bastırdığımız 3 bin kitap satışından 150 bin lira gelir elde etmek. Ancak projenin maliyeti 1 milyon lirayı biraz geçiyor. Bunu da devlet ve vatandaş iş birliğiyle, bağışlarla sağlayacağız." 5 anaokulunu gelecek eğitim-öğretim yılında, ekim ayının ortalarında hizmete sokmaya çalışacaklarını ifade eden Özkan, "Kitapların yarısını satabilirsek arsalarımızı tespit ediyoruz, temellerini zannediyorum önümüzdeki ayın ortalarında atarız. Tabii kitaba teveccüh çok olursa. Ama yavaş giderlerse belki mayıs sonu haziran başına da temel atma sarkabilir. Hedefi büyük tuttuk ama ulaşmamamız için neden yok. Akçaabat bunu yapabilecek güçte" dedi.

Erol Özkan, okul öncesi eğitimde Trabzon'un Türkiye'de ilk 2'ye girdiğini anımsatarak, "Bazı yaş gruplarında ilk, bazılarında ikinci sıradayız. Önemli olan o seviyeyi devam ettirebilmek. Onu devam ettirebilmek için de ailelere 'Bakın burada çok kaliteli bir eğitim yuvası var, sizden çok daha iyi bakarız, daha iyi besleriz, eğitiriz' diyebileceğimiz modern mekanlara ihtiyaç var. Yoksa sayı olarak hedefi yakalamış durumdayız. Bundan sonra kaliteyi artırıp insanları gönül rahatlığıyla çocuklarını gönderecek hale getirmek istiyoruz" diye
konuştu.

"EĞİTİMLE BU KİTABIN GELİRİ BÜTÜNLEŞECEK"
Kitabı hazırlayan Bölükbaşı ise Akçaabat'ın 100 yılını belgeleyen, çok özel fotoğraflarla hazırlanmış bir eseri kültür hayatına sunmanın gururunu yaşadığını belirterek, "Akçaabat'ın sosyal, kültürel, siyasi, eğitim ve spor yaşamını aktaran, hepsinden tadımlık bilgiler anlatan bir kitap. Geniş bir arşiv var. O arşivin içerisinden seçilerek alınmış bir kitap. Akçaabatlıların ve kitap kurdu insanların alıp arşivine koyması gereken bir kitap" dedi.

Kitabının geliriyle ilçeye 5 yeni eğitim kurumu kazandıracak projenin aktörü olmanın hazzını yaşadığını ifade eden Bölükbaşı, şunları kaydetti: "Yazmamızı, okumamızı sağlayan kurumlara değer veren bir yapıya sahibiz.

İstiyoruz ki buradan elde edilecek gelirle yeni ışıkların, yeni aydınlık yüzlerin çıkacağı eğitim yuvalarını oluşturarak yeni nesle güzel mekanlar sağlayalım.

Tabii bunun geliri onu karşılar mı karşılamaz mı henüz bilmiyoruz ancak eğitim denildiğinde herkesin özel ilgisi var. Eğitimle bu kitabın geliri bütünleşecek."
AA


Geri Dön