29 / 03 / 2024

Trabzon'da doğal sit alanlarına ilgi yüksek!

Trabzon'da doğal sit alanlarına ilgi yüksek!

Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illeri Doğal Sit Alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesinin eğitim toplantısı Trabzon'da başladı.



Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma bölge Komisyonu yetki ve sorumluluğu altında bulunan Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illeri Doğal Sit Alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesinin eğitim toplantısı Trabzon'da başladı.


19-21 AĞUSTOS tarihlerinde düzenlenen programın ilk günü seminer olarak düzenlendi. Seminere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Osman Öztiirk, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu Üyeleri, Bakanlık personeli, ilgili şube müdürleri ve Bakanlıt Çağrı Merkezi Alo 181'den katılım sağlandı. 


Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ali Vedat Çiftçi açılış konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek bölgede bulunan doğal sit alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgesi Uzungöl hakkında bilgilendirmeler yaptı. Çiftçi sözlerinde Trabzon'da 17, Rize'de 8, Giresun'da 7, Gümüşhane'de 4 ve Artvin'de de 4 doğal Sit alanı bulunduğunu hatırlatarak Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinde son 4 yıl içerisinde Tabiat Varlıkları Genel Müdiirlüğü'nün destelderi, İl Özel İdaresi ve Çaykara Belediyesi ile beraber bir dizi projeleri hayata geçirdiklerini açıkladı. 

Tabiat Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Osman Öztiirk de konuşmasında söz konusu projenin önemine işaret etti. 

Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm özellikle kentsel dönüşüme ve doğal sit alanlarının bilimsel verilerle yeniden projelendirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. 

2500 civarında doğal sit alanı bulunduğunu ifade eden Öztürk konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Doğal sit alanı ve tabiat varlıkları iç içe geçmiş kavramlar. Ülke olarak ıo'a yalan uluslararası sözleşmeye tarafız biz. 

Barcelona Sözleşmesi kapsamında 16 Özel Çevre Konuna Bölgesi ilan ettik. Bu Doğal sit alanları ve Tabiat Varlıklarının belirlenmesinde geçmişte kuşkusuz ciddi çalışmalar yapıldı ancak bunların bir kısmı göreceli ve bazıları duygusal çalışmalardı. 

Kültür Bakanlığı tarafından bu alanlar konuna altına alındı; ancak bu bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Şimdi bu alanların yeniden değerlendirilmesi noktasında bakanlığımız genel müdürlüğü sorumluluğu almış duınmda. Hedefimiz bu alanların yönetiminin en iyi şekilde sürdürülmesini sağlamaktır. Doğal sit alanlarını yeniden değerlendirilmesi projesi kapsamında 21 bölgede ve Tuz Gölü dâhil olmak üzere 22 noktamız oldu. Bunlardan 4-5 tanesi kaldı, şuanda 15-16. alanımızdavız. Bu alanlan yeniden değerlendirme noktasında sübjektif anlayıştan daha çok bilimsel verilere dayanan ve uluslararası kriterleri de içinde barındıran bilimsel esaslar konulu düzenlemeler yaptık. Genel kabul görecek ve uluslararası anlayışı yansıtacak bilimsel temele dayalı teknik esaslar noktasında da tüm düzenlemelerimizi yapmış durumdayız." 


PİLOT BÖLGELERDE İNCELEME GEZİSİ


Seminer proje ekibinin sunumlan ile devam ederken 2. günde Trabzon'da 1. 2. 

ve 3. Derece sit alanlan püot bölgeler Soğuksu Mahallesi, Sera Gölü ve Uzungöl'de arazi çalışmaları gerçekleştirildi. Program 21 Ağustos Cuma günü genel değerlendirme ve soru cevap bölümüyle tamamlandı. 

Söz konusu proje ile bölgedeki tüm doğal sit alanlarında ilgili uzmanlarca ardışık 4 mevsim boyunca arazi çalışmaları gerçekleştirilerek doğal sit alanlarının bilimsel temellere dayandırılarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması, bilimsel kriterler ışığında alanın sahip olduğu biyoekolojik (flora, fauna habitat), jeolojik, hidrojeolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi, önerilerin ortaya konulması hedefleniyor. 


Akçaabat Yeni Haber Gazetesi


Geri Dön