20 / 04 / 2024

Trabzon'da kentsel dönüşüm çalışmalarında tarihi dehlizler bulundu!

Trabzon'da kentsel dönüşüm çalışmalarında tarihi dehlizler bulundu!

Trabzon’da Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yapılan çalışmada kale surlarının altında binlerce yıl önce yaptırılan dehlizler ortaya çıktı. Dehlizlerin kültür ve turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar sürüyor...



Dehlizlerin kültür ve turizme kazandırılması çalışmaları sürüyor. Bölgenin turizm destinasyonlarına bir yenisini daha ekleyecek olan proje, yaklaşık 105 bin TL’ye mal olacak. Kültür ve Turizm İl Müdürü, dehlizlerin diğer kısmıyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile birlikte çalışma sürdürdüklerini ifade ederek, “ ‘Trabzon’un ortası’ diye tabir edebileceğimiz tüm tarihi olaylarının geçtiği yer olan Orta Hisardayız. Burası kentsel dönüşümle birlikte yenilendi. Zağnos Vadisi’nin yenileme çalışmaları sırasında Ortahisar’ın altından denizin varlığı ortaya çıktıktan sonra Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Doğu Kalkınma Ajansı ile birlikte ortak bir proje yaptık. Finansmanını ise özel idareden sağladık. Yapılan çalışma sonucu surların altında bulunan dehlizleri gün ışığına çıkartmak adına hazırladığımız projeyi hayata geçirdik. Binlerce yıl önce kale surları yapılırken dehlizler olduğuna dair söylentilerin olduğunu ve kayıtlara geçtiğini bildiğimiz için bunları araştırdık. Araştırma sonucu bir kısım dehlizin izini bulduk. Bunun tamamını bulmak adına Karadeniz Teknik Üniversitesi’yle birlikte bilimsel çalışmamızı yürütmeye başladık. Bu anlamda bölgenin tabiri caizse MR çektik. Yer altındaki dehlizleri tünelleri ortaya çıkardık. Turizme kazandırma adına çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışmayı çok kısa zamanda bitireceğiz. Bunun neticesinde zaten zengin bir kültür varlığına sahip Ortahisar’da yeni bir turizm destinasyonu elde etmek adına önemli bir çalışmayı bitirmiş olacağız” dedi.


Kale surlarının altında yer altı geçitlerinin bulunduğunu kaydeden Müdür Kansız, “Altta yer altı geçitleri var. Gerektiğinde kullanılması gereken dehlizler var. Bunların bir kısmını tespit etmiş durumdayız. Diğer kısımlarını da tespit etmek için KTÜ ile işbirliği içerisindeyiz. Bilimsel veriler ışığında araştırmamızı tamamladıktan sonra bu dehlizleri gün ışığına çıkartıp turizmin hizmetine sunmaya çalışacağız. Dehlizlerin genellikle surların dışında irtibatı sağlamak uğruna ulaşım amacıyla da kullanıldığını tahmin ediyoruz. Bunun tam tespitini bu çalışmalar bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.


Habertürk Gazetesi


Geri Dön