24 / 04 / 2024

Trabzon'da su projesi iflas mı etti?

Trabzon'da su projesi iflas mı etti?

Trabzon Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, bölgenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı açıklanan Büyük Liman İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini iddia etti.






Trabzon'da Ağustos ayının kurak geçmesi, kentte su sorunu ortaya çıkardı. TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, korkutan rakamları açıkladı. Kuraklık nedeniyle TİSKİ'nin içme suyu temin ettiği bazı havzalarda su debisinin sıfıra kadar düştüğü kaydedildi. 


Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı toplantıları dün devam etti. Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı'nın başkanlık ettiği toplantıda TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, meclis üyelerinin ve ilçe belediye başkanlarının şehrin su sorunu ile ilgili sorularına yanıt verdi. 


100 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYACAK DENİLMİŞTİ



Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu'nun bölgenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı açıklanan Büyük Liman İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini ileri sürerek bölgenin 1 hafta susuz kaldığını kaydetti. Bıçakçıoğlu, tesisle ilgili TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal'a, "Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Eynesil'i kapsayan Büyükliman İçme ve Kullanma Suyu Projesi vardı. Geçtiğimiz haftalarda bu çerçevede sıkıntı yaşandı. Bu proje için 'Bölgenin 100 yıllık su sorunu çözülecek' dediler. Proje 1 yılda iflas etti. Biz 1 hafta su alamadık" sorusunu sordu. 


Bunun üzerine TİSKİ Genel Müdürü Recep Koksal, geçen yıla göre kurak bir yaz mevsimi geçirdiklerini ifade ederek, "Kuraklığın izleri devam ediyor. Sayın Başkanımızın sözünü ettiği Büyük Liman İçme Suyu arıtma tesisi, Giresun vilayetinin Eynesil İlçesi ile idaremizin hizmet alanı içerisindeki Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ilçelerine içme ve kullanma suyu temin etmektedir. Bunun geçici kabulü yakın zamanda gerçekleştirildi. Kesin kabulüne kadar sistem deki eksiklikler çalışılmaktadır. Sistem şu anda hizmet vermektedir. Sayın Başkan'ın ifade ettiği kurak dönemde 250 litre kapasite ile çalışılması gerekirken ne yazık ki vadiden gelen ham su 127 litrede kaldı. Bu yüzde 50'ye yakın bir oranda düşüş ifade etmektedir" dedi. 


HAM SUDA BÜYÜK DÜŞÜŞ


Trabzon'da yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede içme suyu sağlanan havzalardaki su debilerinde büyük düşüşlerin yaşandığını ifade eden Köksal. "'Aynı dönemde Akçaabat İlçemize bağlı, Akçaköy, Derecik. Söğütlü ve Yıldızlı mahallelimize içme suyu sağlayan arıtma tesisimizin ham suyunda 90 litreye karşılık 21 litre ham su temin edildi. 90 litre ile planlanan konvansiyonel arıtma tesisine 21 litre ham su gelebildi" dedi. 


YOMRA'DA DEBİ SIFIRA KADAR DÜŞTÜ


Köksal, "Benzer bir durum Karakaya Grubunda yine yüzey sularından havzadan su alındığı için arıtmanın 30 yıl önceki planlama debisi 110 litredir. 

Bu yıl 65 litreyle ham su temininde düşüş yaşadık. Kuraklık nedeniyle ham su azalmaları diğer vadilerde de söz konusudur. Yomra ilçemize su sağlayan Demirciler bölgesine gelen içme suyu O'a yakın bir değere kadar düşmüştür" dedi. 


SULARIN BİRİKMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR


Yaşanan bu su azalmaları ile ilgili çalışma yaptıklarını kaydeden Koksal. 

"Bunların tamamıyla ilgili önümüzdeki döneme yetişecek şekilde neler yapılabilir. Oıta vadede biriktirme yapılarının yapılması hususunda çalışmalarımız başlamış durumda. En son sayın Bakanımızın Trabzon'a gelişlerinde sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın kendilerine takdim ettiği dosya ile Akçabaat İlçesi. Akçakale, Yıldızlı, Söğütlü, Derecik beldelerine su sağlayan ham su temin edilen havzaya baraj yapılması hususunda sayın bakandan söz alındığını biliyoruz. 

Büyük Liman İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin su sağladığı havza ile girişimlerimiz devam etmekte. Benzer çalışmalar Yomra Demirciler Bölgesindeki havza ile ilgili sürmektedir" diye konuştu. 



Karadeniz'den Günebakış




Geri Dön