25 / 04 / 2024

Tracei Akarlılar, eğlenceli çocuk odaları yaratıyor!

Tracei Akarlılar, eğlenceli çocuk odaları yaratıyor!

Farklı çocuk markalarını bir çatı altında sunan Treehouse mağazasının sahibi ve tasarımcısı Tracei Akarlılar, eğlenceli çocuk odaları yaratıyor



Anne olduktan sonra kariyerini çocuklar üzerine yönlendiren o kadar çok kadın var ki... Kimi oyuncakçı oluyor kimi bebek kozmetikleri satıyor. Hepsi de kendi çocukları için en iyiyi ararken bir şeyler keşfedip, bunu bütün annelerle paylaşmak istiyor. İşte Kemerburgaz'daki çocuk mağazası Treehouse'un ortaya çıkış hikâyesi de böyle. Markanın kurucusu Tracei Akarlılar'ın böyle bir mağaza açmasında üç çocuğunun etkisi büyük. "Anne olmadan önce böyle bir işe başlayamazdım," diyen Akarlılar, kendi ihtiyaçları doğrultusunda böyle bir eksiklik olduğunu görmüş: "İş hayatı deneyimi olan bir anne olarak, kişinin hayatının hangi döneminde olduğu yaptığı iş ile çok ilgili. Yılın 12 ayında seyahat eden bir gazeteci olmam imkânsızdı. Elbette, hem Treehouse hem de anne olmak, kişinin önceki kariyerini etkiliyor. Buna rağmen çok mutluyum ki, Türkiye'de yaşayan yabancı bir anne olarak, Treehouse bana yeni bir kariyer yaratma imkânı sağladı." Tracei Akarlılar'la Treehouse, çocukları ve çocuk odaları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

- Anneler mağazanızda çocukları için neler bulabiliyor
- Treehouse'da 65'ten fazla marka yer alıyor. Bu markaların yüzde 99'u ithal. Mobilya, aksesuar, dekorasyon ürünleri ve kıyafet satıyoruz. Her sezon birkaç özel giyim markası getiriyoruz. Tüm bu ürünler tasarımın, güvenilirliğin, çevresel ve sosyal bilincin en yüksek standartlarında tutuluyor. Ürünlerimizin birçoğunu dünyaca ünlü mağazalarda, bazılarını da müzelerde bulabilirsiniz. Her ay belli sayıda oda tasarımı projeleri de alıyoruz.

- Çocuk odaları tasarlamaya nasıl başladınız
- Ben her zaman bir şeyler tasarladım. Çoğunlukla mobilya, objeler, odalar ve en çok da tiyatro dekoru. Tabii bu, çocuk tasarım ürünleri sektörünün bugünkü halini almasından önceydi. Şimdi sektör, çok farklı bir noktaya geldi. Treehouse'u yaklaşık olarak dört yıl önce kurduğumda mobilya, perde kumaşı, duvar yapışkanı alan müşterilerimiz daha sonra bu ürünleri nasıl bir araya getireceklerini sormaya başladı. Hiçbir zaman bebek odası tasarlamayı düşünmemiştim ancak birçok müşterinin bu rehberliğe ihtiyacı olduğunu fark ettim.

- Çocuklar için tasarım yaparken nelere dikkat ediyorsunuz
- Oda projelerinde ilham kaynağım öncelikle ve en önemli olarak müşterilerim. Onları tanımak, zevklerini, stillerini ve ihtiyaçlarını öğrenebilmek için onlarla vakit geçiriyorum. Kullanışlılık çok önemli. Bu yüzden en çok saklamaya, muhafaza etmeye odaklanırım. Eğer yeterli depolama seçenekleri bulunmuyorsa, çocuk odaları çok kolay ve çok çabuk dağılır. Yaratıcı saklama yerleri hem eğlenceli hem de etkileşimli alanlardır.

İhtiyaçlara cevap vermesi önemli

- Aileler çocuklarının odasını dekore ederken nelere dikkat etmeli
- İdeal olan gereğinden fazla dekore edilmemiş, odanın temel ihtiyaçlarına cevap veren bir odadır. Yeterli saklama alanı olan, 'karakterleri' olmadan karakteri olan bir odadır. Oda, orada yaşayanın kişiliğini yansıtır. Vakit geçirmek isteyeceğiniz ve eğlenebileceğiniz bir yerdir. Çocuğa onunla birlikte büyüme şansı verir. Kullanışlı, eğlencelidir... Bunun gibi daha birçok şey sayabilirim.

- Çocuk odası dekorasyonunda moda ve trendler söz konusu mu
- Ben bir odanın trend olma özelliğini en aza indirmeye dikkat ediyorum. Çocuk odası tasarlarken en önemli hedefim odanın uzun seneler boyunca kullanılabilmesi. Bebek odalarını bile genç odası olarak kullanılabilecek şekilde tasarlıyorum. Bu yüzden tasarımı oldukça basit ve doğal tutuyorum. Çocuk mobilyaları günden güne daha da profesyonel olarak tasarlanıyor. İstanbul'da bile bu trendi görüyoruz. Bu sene İstanbul Design Week'te ilk çocuk tasarım standı ile (Biscuit ve Nest'le birlikte) yer aldık.
Sabah/NESLİHAN TUNÇ


Geri Dön