29 / 03 / 2024

Trans Anadolu Gaz Boru Hattı, 2018'de bitirilmiş olmalı!

Trans Anadolu Gaz Boru Hattı, 2018'de bitirilmiş olmalı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Gaz Boru Hattının, Şahdeniz 2 gazının üretime geçeceği 2017 ve 2018le eşzamanlı bitirilmiş olması gerektiğini söyledi. Yıldız, bu şekilde Şahdeniz 2 gazının gerekli pazarlara ulaştırılacağını ka



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Gaz Boru Hattının, Şahdeniz 2 gazının üretime geçeceği 2017 ve 2018le eşzamanlı bitirilmiş olması gerektiğini söyledi. Yıldız, bu şekilde Şahdeniz 2 gazının gerekli pazarlara ulaştırılacağını kaydetti. Yıldız, hattın istendiğinde Nabuccoyla birleşebileceğini vurguladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycanla ortak yapılacak ve Anadolunun Doğu sınırından başlayıp Batı sınırına kadar uzanacak Trans Anadolu Gaz Boru Hattı için, Bu aynı zamanda Nabucconun, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi (ITGI) ve Trans Adriyatik Projesinin (TAP) yapılabilirliklerini ve yatırım maliyetlerini kolaylaştıracak bir proje dedi. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar Başkanı Rövnak Abbullayevin duyurduğu Trans Anadolu Boru Hattı Projesiyle ilgili soruları yanıtlayan Yıldız, bir süre önce İstanbulda Azerbaycanla atılan altı imzadan birinin Şahdeniz 2 Gazının Avrupaya taşınabilmesi ve Türkiye iç pazarında kullanılmasıyla ilgili olduğunu hatırlattı.

Alternatif proje

Şahdeniz 2 Gazını taşımak için Nabucco, ITGI, TAP gibi projeler geliştirildiğine dikkat çeken Yıldız, konsorsiyumun taşımayla ilgili gelen teklifleri değerlendiğini belirterek, şöyle devam etti: Ola ki bu değerlendirme sonucunda eğer fizibıl bulunamazsa onlara alternatif olarak da yine Türkiyeden geçişi mutlaka ama mutlaka yapmak için ve Türkiyenin de bu izni verdiğine dair alternatif bir proje tarafımızdan üretildi. Nabucco, TAP, ITGI gibi projelere, bu proje ille de mani değildir. Ama Gürcistan sınırında alınması gereken gazın belki Bulgaristan belki Yunanistan sınırında alınmasıyla alakalı bir alternatif projedir. Türkiyede mutlaka bu istihdamın oluşması, bu boru hattının döşenmesi ve özellikle enerji sektörü olarak işsizlikle alakalı problemin çözümünün bir parçası olmak adına geliştirilen önemli bir projedir ve içinde Anadolu kelimesinin bulunacağı bir proje ismi de verilmiştir.

Nabuccoyla birleşebilir  

Azerbaycanda üretilen doğalgazın gerek Türkiyede, gerekse Avrupa pazarlarında Şahdeniz 2 projesiyle beraber değerlendirmesinin sağlandığını ifade eden Yıldız, bunun çok ileri bir adım olduğunu söyledi. Yıldız, Nabucco ile birleşme olasılığı var mı sorusu üzerine ise, şöyle konuştu: Birleşme olasılıkları vardır. Nabucco ile birleşebilir. Onların vereceği teklifler üzerinde, Türkiye tek başına omuzunda bu yükü hissetmemektedir. Bu tür projelerin kaynağını temin etmede Türkiye tek başına sorumlu değildir. Nabucco bizim ortak olduğumuz bir projedir ve tabii ki o projenin geliştirilmesini Türkiye istemektedir ama en
öncelikli olarak bu doğalgazın aktarımı bütün bu projelerin başında yer almaktadır. Şahdeniz 2 Projesinin Avrupaya aktarılacak kapasitesi 10 milyar metreküp. Aynı zamanda Türkiyenin reeksport hakkı vardır ve 6 milyar metreküplük gazın da bu kapasiteye tahsis edilmesi, ihtiyaç olması halinde alternatif dışı değildir ve temel çalışmalarımızın arasındadır.

Shelle yapılan anlaşma inatlaşma ürünü değil

TANER Yıldız, Shell ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), kara alanlarında ve denizde petrol ve doğalgaz aramaya yönelik işbirliğine ilişkin, Bu, Türkiyenin güvenilirliğini vurgulayan, Karadenizden sonra Akdenizde yoğunlaşacağımızı, o yol haritasını destekleyen önemli bir çıkıştır. Siyasi bir çıkış gibi yorumlanmasının doğru olmadığı kanaatindeyim dedi. Shell ile yapılacak işbirliğinin detaylarının önümüzdeki hafta netleşeceğini belirten Yıldız, Shell ile yaptığımız anlaşma ille de bir inatlaşmanın ürünü değildir, teknik ve uzun bir süreden beri yürüttüğümüz bir müzakerenin nihai sonucu olacaktır diye konuştu.

Çözüm noktası yalnızca Türkiyede aranmamalı

TANER Yıldız, özellikle Türkiyenin ortak olduğu Nabucconun, ön anlaşmalarını imzaladığı ITGI ve TAPın bir şekliyle gerçekleşmesini istediklerini kaydederek, Ama bunun seçimini yapacak olan kaynak ülkelerdir. Türkiye, üzerinden bu gazın taşınmasını öngören çalışmayı yapmıştır ve bununla alakalı bu misyonunu başarıyla tamamlamıştır. Ama bu projelere kaynak bulma probleminin çözüm noktası tek başına Türkiye üzerinde aranmamalıdır. O yüzden bu alternatif proje, diğer projelerin işini kolaylaştıracak tarzda geliştirilmeye çalışılacaktır diye konuştu.
Hürriyet


Geri Dön