19 / 04 / 2024

Transformatör nedir?

Transformatör nedir?

Transformatör nedir? Transformatör kullanılan binalarda yangın yönetmeliğine göre hangi önlemlerin alınması gerekiyor? İşte yanıtı...



Transformatör nedir?

Elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletini nitelendiren transformatör, bir elektrik devresinden diğer elektrik devresine, enerjiyi elektromanyetik alan aracılığıyla naklediyor.


Transformatörler elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapan makineleri ifade ediyor.


Transformatör ne işe yarar?

Transformatörler bir elektrik devresinde voltaj veya akımı indirmek veya yükseltmek için kullanılıyor. İzolasyon amacıyla ve bazen de sığaçlar ve dirençlerle beraber kullanılabiliyor. Ayrıca ölçü aletlerinde özel transformatörler kullanılıyor.


Yangın tehlikesine karşın, herhangi bir binada transformatör kullanılması halinde, bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Söz konusu önlemler "Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik"te yedinci bölümde madde 65'te açıklanıyor.


Transformatör

Madde 65 - Herhangi bir binada yağlı tip transformatör kullanılması gerektiği taktirde aşağıdaki önlemler alınacaktır.


a) Transformatörün kurulacağı odanın tüm duvarları, tabanı ve tavanı en az 90 dakika süreyle yangına dayanabilecek şekilde yapılacaktır.


b) Yağ toplama çukuru yapılacaktır.


c) Transformatörün içinde bulunacağı odanın bina içinde konuşlandırılması, bir yangın durumunda transformatörden çıkan dumanların ve sıcaklığın binadaki kaçış yollarına sirayet etmeyecek ve serbest hareketi engellemeyecek şekilde yapılacaktır.


d) Otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılacaktır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön