23 / 04 / 2024

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı açıldı!

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı açıldı!

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı açıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak: " İzmir olarak turizmde iddialıysak yatak kapasitesini 100 binin üzerinde ivedilikle çıkarmamız gerekiyor " dedi...



İzmir Valisi Mustafa Toprak, kentin turizmde yatak kapasitesini acilen 100 binin üzerine çıkarması gerektiğini söyledi.


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, İZFAŞ ve Hannover Fairs Türkiye işbirliğiyle düzenlenen Travel Turkey  İzmir  Turizm Fuarı ve Konferansı, 7'inci kez kapılarını açtı. Fuarın açılışı dolayısıyla Kültürpark Fuar Alanı'nda tören düzenlendi.


Çok sayıda vali ve belediye başkanı ile çeşitli ülkelerden diplomatik temsilcilerin de katıldığı açılış töreninde konuşan Vali Mustafa Toprak, fuarın her yıl katlanarak büyüdüğünü, fuar alanındaki tüm holleri dolduduğunu, artık talebe yanıt veremez duruma geldiğini, bunun da turizmde doğru yolda olunduğunu gösterdiğini belirtti.   


 Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizminde büyümesini tarih, doğa ve kruvaziyer gibi turizm alanlarıyla çeşitlendirmesi gerektiğini, İzmir'in de turizm pastasından aldığı payın elindeki değerlere bakıldığında çok yetersiz olduğunu vurgulayan Toprak, "Bunun için kentin konaklama kapasitesini geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda 40 bine yakın yatak var. Eğer turizmde iddialıysak yatak kapasitesini 100 binin üzerinde ivedilikle çıkarmamız gerekiyor" dedi.


İzmir'in EXPO 2020 oylamasını kaybetmesine de değinen Toprak, İzmir'in marka değerini artırması anlamında bu süreçten kazançlı çıktığını söyledi.


"Biz aslında bir şey kaybetmedik, kazandık. Adını sanını duymadığımız ülkelerde dahi ülkemizin, İzmir'in adını anlattık. Tanıtım adına karlı çıktık" dedi.


EXPO için öngörülen yatırımların başladığını, iç hatlar terminalinin 1 ay sonra bitmiş olacağını hızlı trenler ve ulaşım bağlantısı konusunda da planlama ve yatırımların devam ettiğini dile getiren Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Dikili, Foça ve Seferihisar'daki yeni turizm alanlarının planlanması konusunda yaptığı çalışmaların bir an önce tamamlanmasını umduklarını sözlerine ekledi. 


- İzmir'e özel teşvik önerisi


İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yeni fuar alanının temmuz ayında hizmete gireceğini söyledi.


Mevcut fuar alanının kongre merkezi olarak değerlendirileceğini anlatan Kocaoğlu, yeni kent merkezi alanında yapımına başlayan otellerle yatak kapasitesinin artacağını belirtti.  


EXPO'nun kaybedilmesine rağmen bu kapsamda değerlendirilmesi planlanan İnciraltı'ndaki 400 hektarlık alanın katılımcı bir anlayışla sağlık turizmi alanı olarak planlanması ve yatırımcıya açılması gerektiğine işaret eden Kocaoğlu, "EXPO'nun sadece şovuna 2-3 milyar dolar harcanacak. Bu parayı İzmir'e özel turizm teşviki olarak verdiğimizde 2020'de EXPO ile getireceğimizden daha fazla büyüme sağlarız." 


Kocoğlu, konuşmasında Atatürk'ün 5 Aralık 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiğine dikkati çekerek, "Yıldönümü yaşadığımız bugün Parlamento'daki kadın vekil sayısı o günden az. Önümüzde yerel seçim var. Hem belediye başkanı hem meclis üyeliği hem de muhtarlıklarda kadın sayısının artırılmasını siyasetçilerden talep ediyoruz. Kadınların bu çabalarında yanlarında olduğumu beyan etmek istiyorum" dedi.  


- Turizmde yeni yol haritası


Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan ise ilk 10 ayda yüzde 10 gelişim sağlayan Türkiye'nin çift haneli büyümesinin takdire şayan olduğunu söyledi.


2014 yılı için tahminlerin de olumlu olduğuna işaret eden Özarslan, Dünya Turizm Örgütü tahminlerine göre büyük pazarlarda yurt dışı çıkışların önemli ölçüde artacağını, bu gelişimde en fazla Rusya'nın, ardından İsviçre ve İsveç'in pay alacağını kaydetti.


Türkiye'nin bu yılki gelişmesinde en büyük payı Rusya'dan aldığını, bu pazarın Almanya'nın liderliğini zorlamaya başladığını ifade eden Özarslan, Rusya pazarındaki önemli bir rekabetin oluşacağını, burada öne çıkmak için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.


Özarslan, İzmir'de termal turizm ve sağlık turizminin gelişmesi gerektiğini bunun için de sağlık serbest bölgesi projesinin önemli bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.


 - Mısır ve Türkiye  


Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu  Turizm Müşaviri Ahmet Ali İsmail de Türkiye'nin çok önemli bir pazar olduğunu, iki ülkenin turizm konusundaki işbirliğinin sürekli geliştiğini ifade etti.


Mısır Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'den geçen yıl 58 bin, bu yıl ocak-ekim döneminde ise 47 bin turistin geldiğini anlatan İsmail, havayolu bağlantılarının artmasıyla bu rakamın da artacağını kaydetti.


Mısır ve Türkiye arasında daha etkili bir işbirliği beklendiğini ifade eden İsmail, "Türkiye ve Mısır'ın kalbi birdir, politika başka bir konudur. Mısırlılar Türkiye'yi ebediyen, sonsuza kadar sevecektir" dedi. 


 TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, geçen yıl 47 ülkeden 778 katılımcı ve 25 bin ziyaretçinin katıldığı fuarda bu yıl bazı firmaların katılım taleplerine yer sıkıntısı nedeniyle yanıt verilemediğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yeni fuar holleri istediklerini ifade etti.


Açılış töreninde Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir tarafından “Türk Dünyasının Kalbi: Eskişehir 2013 / Frigya'dan Esintiler" başlıklı defile düzenlendi.


Açılış töreni sonrası protokol üyeleri partner il Çanakkale ve partner ülke Mısır'ın stantlarını açtı. 


-13 ülkeden alım heyeti


8 Aralık 2013 Pazar günü sona erecek fuarda, 20 ülkeden turizm firma ve kuruluşları katılımcı olarak yer alırken Almanya, Avusturya, BAE, Çin, Fransa, İngiltere, İsveç, İtalya, Katar, Sırbistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan'dan alım heyetleri geldi.


AA


Geri Dön