23 / 04 / 2024

TSMD: İşbirliği güvenli yapıların inşası için önemli

TSMD: İşbirliği güvenli yapıların inşası için önemli

Türk Serbest Mimarlar Başkanı Yeşim Hatırlı, üyelerinin yurt içinde ve dışında yaklaşık 15 milyon metrekare proje ürettiklerini, bunun yüzde 30'unu yurt dışı projelerinin oluşturduğunu söyledi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nce (İMSAD) düzenlenen 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde konuşan Türk Serbest Mimarlar (TSMD) Başkanı Yeşim Hatırlı, üyelerinin yurt içinde ve dışında yılda yaklaşık 15 milyon metrekare proje ürettiklerini ve bunun yaklaşık yüzde 30'unu yurt dışı projelerinin oluşturduğunu söyledi.


Yurt dışında iş yapan müteahhit firmaların Türk mimarlara sağladıkları yeni iş alanları olduğu gibi tersine, mimarlık ofislerinin de yurt dışı pazarlara açılmada öncü rol üstlendiğini belirten Hatırlı, "Gerek inşaat gerekse malzemesi üretici firmalarının yeni pazarlara ulaşmalarına imkan sağlamaktadır. Biz sektör paydaşları arasındaki bu işbirliği kuşku yok ki yapı kalitesinde ve güvenli yapıların inşasında önemli rol oynayacaktır" dedi.

 


- "İşbirliklerimiz iş hacmini artıracak ve sektörü büyütecektir"


 

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı Demir İnözü konuşmasında, müteahhitlik firmalarının yurt dışında katma değeri yüksek büyük projeler üstlenebilmesi ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için hem teknik müşavirler hem de malzeme üreticileri ile iş birliklerini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.


Birlik olarak sektörün ortaklarıyla iş birliği için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını dile getiren İnözü, teknik müşavirlik firmalarının sorunlarına dikkati çekti.


İnözü, bu firmaların yurt içinde ve dışında Türkiye'ye çok şeyler kazandırabileceğini ifade ederek, "Teknik müşavirlik firmalarının hedef ülkelerde, yurt dışı teşvik mekanizmalarından da yararlanarak, altyapı ve üstyapı gereksinimlerini belirlemeleri, bunun yanı sıra master planı ve fizibilite çalışmalarını hazırlamaları, gerek müteahhit firmalarımızın gerekse inşaat malzemesi üreticilerimizin bu pazarlara girmesinin yolunu açacaktır" diye konuştu.



AA




Geri Dön