25 / 04 / 2024

TSMD Mimarlık Merkezi’nde Mimarlık Ödülleri konuşuldu!

TSMD Mimarlık Merkezi’nde Mimarlık Ödülleri konuşuldu!

TSMD tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serisinin sonuncusu, “Mimarlık Ödülleri / Amaç, Yöntem ve Sonuç” teması ile 23 Mart 2017 tarihinde TSMD Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.



Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serisinin sonuncusu, Seranit Grup sponsorluğunda, “Mimarlık Ödülleri / Amaç, Yöntem ve Sonuç” teması ile 23 Mart 2017 tarihinde TSMD Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.


Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez’in açılış konuşmasını yaptığı panelde, Türkiye mimarlığı değerlendirilmesinde önemli bir yer edinen “Mimarlık Ödülleri”, ulusal ve uluslararası ölçekte amaç, yöntem ve sonuç ilişkileri ele alındı.


Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Prof. Dr. Suha Özkan, Müge Cengizkan (Mimarlar Odası Genel Merkezi) ve Ömer Yılmaz (Kivi) konuşmacı olarak yer aldı.


Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, mimarlık ödülleri ile eleştirel bir sürecin oluştuğunu, bir dönemin mimari açıdan kayıt altına alındığını ve mimarlığa dair değerlerin üretildiğini belirtti. TSMD Mimarlık Ödülleri’nin geçtiğimiz iki dönem ödül kurulunda yer alan Güzer, ödüllerin amacından ve kapsamından bahsederek, ”TSMD Mimarlık Ödülleri’nde Türkiye mimarisinin panoramasını görmek mümkün,” dedi. Prof. Dr. Suha Özkan, dünya çapında verilen önemli mimarlık ödüllerini aktardı ve özellikle Aga Khan Mimarlık Ödülü’ne dikkat çekti. Aga Khan Mimarlık Ödülü almış mimarlardan ve onların mimari ideolojilerinden bahseden Özkan, son dönem mimarlık ödüllerinde izlenen tutumu kendi deneyimleri ile destekleyerek anlattı. Müge Cengizkan, yürütücülüğünü yaptığı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin amacından ve içeriğinden bahsetti. Ödüllerin, bir eleştri platformu oluşturduğunu belirterek mimarlığa katkılarını sıraladı. Cengizkan, Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin gelecek dönemine yönelik bazı önerilerde bulundu. 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Ödüllerde yer alan projelerin bir veritabanının oluşturulmasını, bu zamana dek ödül alanların çoğunun erkek olması nedeni ile kadın mimarlara yönelik ayrı bir ödül kategorisinin açılmasını önerdi. Son olarak söz alan Ömer Yılmaz, yarışma ve ödül kavramları arasındaki farkı açıklayarak, Arkitera Ödülleri’nden kısaca bahsetti. Uluslararası çapta popüler olan ödüllerin içerik ve yöntemlerini ele alarak, WAF Ödülleri’nin önemli bir ödül programı olmasına karşın ticari yanının çok fazla olduğunu söyledi. Gayrimenkul ödülleri arasında yer alan MIPIM ve Cityscape ödüllerinin ise farklı değerlendirilmesi gerektiğini, arkasındaki fuarları destekleyen başarılı ödül programları olduğunun altını çizdi.


Sunumların ardından, Türkiye’de verilen Mimarlık Ödülleri’nin genel bir değerlendirilmesi yapılarak, bazı politik kararların da ödül programlarının içeriğini ve yöntemini etkilediği, uluslararası ölçekte Türkiye’nin yer edinmesini zorlaştırdığı tartışıldı.


Geri Dön