28 / 03 / 2024

Tual Bahçekent Mayıs’ta satışa çıkacak!

Tual Bahçekent Mayıs’ta satışa çıkacak!

Dağ Mühendislik, İstanbul’da Emlak Konut ile 2’nci projesi olan Tual Bahçekent’i Mayıs’ta satışa çıkaracak. 1.200 ön talep aldıklarını söyleyen şirketin Dağ, “Bahçekent 3 yılda Kayabaşı kadar değerlenecek. Projeden 1.1 milyar lira ciro bekliyoruz” dedi



İNŞAAT sektörüne Konya’da adım atan Dağ Mühendislik, İstanbul’da hayata geçirdiği projelerle büyümeye devam ediyor. 2013’te İstanbul gayrimenkul piyasasına adım atan şirket, Mayıs ayında Emlak Konut GYO ile Tual Bahçekent projesini satışa çıkaracak. 200 dönüm arazi üzerine inşa edilecek projenin Avrupa Yakası’ndaki mevcut konut projelerinin en büyüğü olacağını iddia eden Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, iki yıl içinde satışları tamamlamayı planlıyor. Bahçekent’in prime açık bir yer olduğunu belirten Dağ, 3 yıl sonra bu bölgenin Kayabaşı kadar değerleneceğini söylüyor. Tual Bahçekent’te konutların 15 yılda, ticari ünitelerin ise 10 yılda kendini amorte edeceğine dikkat çeken Dağ, 1.200 kişiden ön talep aldıkları 2 bin konutluk bu projeden 1.1 milyar lira ciro hedefliyor.


İnşaat sektöründe 24 yıldır faaliyet gösteren Konyalı bir şirket olarak İstanbul’a yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz? 

- Ne kadar Anadolu’da ya da başka yerlerde iş yaparsanız yapın İstanbul’da değilseniz sektörde size başka bakılıyor. Bu nedenle biz de gerekli hazırlıklarımızı yapıp İstanbul’a geldik. İlk projemizi 2013 yılında Bahçekent Flora ismiyle ortaklarımızla inşa ettik. 2014-2015 arasında sadece İstanbul’da 2.2 milyar lira iş hacmine ulaştık. Bu yılki ciro hedefimiz ise 3 milyar lira.


Bir ay önce Tual Adalar’ın tanıtımını yaptınız. Satışlar nasıl gidiyor? 

- Tual Adalar, Yakacık’ta Emlak Konut GYO ile yaptığımız 471 konutluk bir proje. 1+1’den 4+1’e kadar farklı konut tipleri var. Ön satış döneminde projenin yüzde 35’inin satışını tamamladık. Satışlar hala devam ediyor. Hedefimiz bu yıl içinde projenin yüzde 60’ını bitirmek. Faiz oranları düşerse belki bu yıl içinde de satışları sonlandırabiliriz. Metrekare fiyatlarımız 3 bin 900 liradan başlıyor. Konut teslimlerini 2018’de yapmayı planlıyor. O zaman ise metrekare fiyatlarının 7 bin 500-8 bin lirayı bulacağını düşünüyorum. Projeden ciro beklentimiz ise 420 milyon lira.


Tual Bahçekent’in lansmanı ne zaman? 

- Mayıs’ın ilk haftası lansmanla birlikte satışlara başlamayı planlıyoruz. Şu anda ön talep topluyoruz. 1.200 talep aldık. Taleplerin yüzde 5’den fazlası satışa dönerse başarıdır. - Emlak Konut GYO ile birlikte Avrupa yakasındaki mevcut projelerin en büyüğünü hayata geçireceğiz. 200 dönüm arazi üzerine, 2 bin konut, özel hastane, 2 özel okul, devlet okulları, 160 adet ticari ünite, 3-4 adet kreş ve 160 bin metrekarelik şehir parkı inşa edeceğiz. Tem bağlantı yoluna 3 dakika, Bahçeşehir’e 1 kilometre, Akbatı metroya 10 dakikalık yürüme mesafesinde.


Metrekare fiyatları kaç liradan başlayacak? 

- Henüz net bir şey söyleyemem ama genel itibarıyla bölgenin altında kalacağız. Şu anda Beylikdüzü, Esenyurt taraflarında metrekare fiyatları 3 bin -3 bin 500 liradan aşağı değil. Bahçekent prime açık bir bölge. Üç yılda Kayabaşı kadar değerlenecek. Kayabaşı’nda ilk başta metrekareler 2 bin 700 liraydı şimdi 6 bin liraya çıktı. Tual Bahçekent’te konutların 15 yılda, ticari ünitelerin ise 10 yılda kendini amorte edeceğini düşünüyorum. İki yıl içinde satışları tamamlayıp 1 milyar 100 milyon lira ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.


Konut kredilerinde faizlerin düşmesi sizi nasıl etkiler? 

- Krediler bizim en büyük satış argümanımız. Çünkü vatandaş konut kredisiyle ev almak istiyor. Yüzde 3 peşinatla konut satıyoruz. Örneğin, 700 bin liralık konutu 20 bin lira peşinatla veriyoruz. 550 bin lira kredi çekseniz, şu anda faizler yüzde 1.09 oranında olduğundan geri dönüşümü 1 milyon 40 lirayı buluyor neredeyse. Bunun yüzde 0.89 indiğini düşünün 780 bin lira oluyor. Arada yüzde 40 oranında düşüş var. Bu da insanları motive eder. Ciddi bir canlılık getirir. Bizim satışları da yüzde 100 artırır.


İstanbul’da boş, rantable arazi bulmak zor. Bu nedenle mi Emlak Konut GYO ile birlikte çalışıyorsunuz? 

- Emlak Konut GYO, ciddi bir arsa bankası. Bu işi de çok güzel yapıyorlar. Verimli bir kurum. Birlikte çalışmaktan memnunuz. İki projemizde de hasılat paylaşımı modeliyle ortağız. Tual Bahçekent’te yüzde 25 onların, yüzde 75 bizim payımız var. Tual Adalar’ın ise yüzde 29.5 Emlak Konut’un.


Sırada hangi iller ve projeler var? 

- Türkiye’nin gelişen her ilinde, bize uyan her bölgesinde olmak istiyoruz. Bursa, Gazi Antep, Antalya, İzmir, Ankara, Eskişehir olabilir. Konya’da Meram ve Selçuklu’da büyük projeler yapmayı düşünüyoruz. Kendi öz sermayemizle de inşa edebiliriz, Emlak Konut GYO, İlbank ya da TOKİ’yle birlikte de çalışabiliriz. Tekliflere açığız.


Sosyal konut yapmayı düşünüyor musunuz? 

- İhtiyaç olduğunda düşünüyoruz. Uygun maliyet avantajları sağlanır, uygun araziler tahsis edilirse orta ve alt gelir grubuna yönelik projeler yapabiliriz. Üst gelir grubunun zaten konuta değil yatırıma ihtiyacı var. O nedenle orta geliri takip ediyoruz.


‘KDV’de inşaatçılara destek verilmeli’

YENI uygulamaya göre KDV oranlarının arsaların metrekare fiyatlarına göre yüzde 1 ila 18 arasında değiştiğini hatırlatan Dağ, “İnşaat alt birimleriyle birlikte bin kalemi besleyen lokomotif bir sektör. Bizim gibi gelişime açık ülkelerde inşaatçılara destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. İstanbul, Ankara, Konya’da arsa fiyatlarının çok değiştiğini belirten Dağ, şöyle devam etti: “Büyükşehirlerdeki arazilerin rayiç bedeli daha çok 500-999 lira arasında. Bu nedenle yüzde 8 KDV çıkıyor. Yüzde8’lik KDV farkı maliyetleri yüzde 15-16 oranında artırıyor. KDV iadesi de almıyoruz. Bu da vatandaşa yansıyor.”


İstanbul’da en fazla 2+1’ler satılıyor

Son 10 yıldır İstanbul’da 4+1, 5+1 konutların çok talep görmediğini dile getiren Doğan Dağ, yakınlarda 1+1’lere dönüş olabileceğini söyledi. Dağ, “Anadolu’da hala 4+1, 5+1’ler olabilir ama İstanbul’da bu durum değişti. Şu anda her gelir grubundaki çekirdek aileler en fazla 2+1 daireleri satın alıyor. Biraz daha kalabalık olanlarsa 3+1 evleri tercih ediyor” dedi.



Telefon: 444 9 324 

Web: http://www.dagmuhendislik.com/


Yen, Yüzyıl Gazetesi / Elif Akın


Geri Dön