19 / 04 / 2024

TÜBİTAK lastikleri ekonomiye kazandıran tesisi destekledi!

TÜBİTAK lastikleri ekonomiye kazandıran tesisi destekledi!

TÜBİTAK desteği ile çevreye çok ciddi zararları olan ve her yıl milyonlarca tonu çöpe giden atık lastikleri ekonomiye geri kazandıran yeni bir tesis faaliyete geçti.



Tesiste geri dönüşüme giren lastiklerden kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları üretiliyor. Elde edilen granül lastikler kauçuk, halı saha zemin, lastik karo taşı, makine takozu  ve asfalt yollara bariyer yapımında kullanılmak üzere piyasaya sürülüyor. Teller de metal preslerde küçültülerek sanayinin metal ihtiyacı için değerlendiriliyor. Tekstil parçaları ise polyemit özelliği nedeniyle çok pahalı bir madde olan kort bezi olarak kullanılıyor. İstanbul’da kurulan tesis şimdiden Irak, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Almanya’dan da büyük ilgili gördü.


MİLYONLARCA TON ATIK


İstanbul’da faaliyet gösteren Net Plasmak, ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) geri dönüşümünü yapan tesis kurdu. İhracata başlayan tesis hakkında bilgi veren Semih Ulusan, tesisle hem hammadde kullanımını azalttıklarını hem ÖTL’lerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları önlediklerini söyledi. Ulusan, ÖTL geri dönüşüm tesisini TÜBİTAK’tan alınan destekle bir yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirdiklerini ifade etti.


1 milime kadar küçültülüyor


OTOMOBİL lastiği geri dönüşümü üzerine 5 yıldır çalıştıklarını belirten Ulusan, son projelerinde otomobil lastiğinin yanı sıra kamyon, iş makinesi ve tarım makineleri lastiğinin geri dönüşümünü sağladıklarını söyledi. Ulusan, “Otomobil lastiklerinin yüzde 37-45 arası telden oluşuyor. Yüzde 45’i lastik ve geri kalan yüzde 5-10’luk kısım da tekstil. Önce iri ardından 30-35 milimlik parçalama yapılıyor. Kırıcılarımızla 1-5 milim haline getirilecek alana geçiliyor. Kırma sonrası çuvallara doldurulup preslerde küçültülüyor” dedi.


Hürriyet


Geri Dön