26 / 04 / 2024

TÜBİTAK’ın Gebze'deki arazisine rezidans mı yapılacak? İşte iddialar...

TÜBİTAK’ın Gebze'deki arazisine rezidans mı yapılacak? İşte iddialar...

CHP milletvekili Binnaz Toprak, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde bulunan 8 bin dönümlük araziye villa, rezidans, AVM yapılacağını öne sürdü. Bakan Fikri Işık, Toprak'ın iddialarına yanıt verdi...



CHP Milletvekili Binnaz Toprak, AKP İlçe Başkanı Yardımcısı Halim Turgut'un Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu' nun talimatıyla TÜBİTAK İdari İşler Müdürlüğüne atadıktan sonra, TÜBİTAK’ın Gebze’de bulunan 8 bin dönümlük arazisinin imar planlarını aldığını söyledi. TÜBİTAK'a arazi karşılığında  Ankara  dışında büyük bir arazi verildiğini iddia eden Toprak, yerleşkesinin yok edileceğini öne sürdü. Toprak, "Orman da yok edilecek, böylece uzay için, yani uzaya gitmek için tek ümidimiz Osmanlıca öğrenmek kalıyor." şeklinde konuştu.


2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelerde konuşan Binnaz Toprak'ın konuşması AK Parti Grubu'nun tepkisine neden oldu.


2 araştırma merkezinin, 14 enstitünün ve sayısız araştırma laboratuvarının bulunduğu TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde, 4 bin 500 kişi çalıştığını söyleyen Toprak, söz konusu arazinin denizde kadar indiğini belirterek şunları kaydetti: 


"Maalesef arazi denize kadar iniyor ve değeri de 8 milyon dolar. Şimdi, Allah aşkına, siz olsanız böyle bir araziye villa, rezidans, AVM yapmak yerine TÜBİTAK'a bırakır mısınız? TÜBİTAK'a bırakmak da neyin nesi? Nitekim, Bakanımız Sayın Fikri Işık bu araziyi ziyaret ediyor, nasıl bizim aklımıza geliyorsa onun da aklına bu parlak fikir geliyor ve ilk işi Gebze AKP İlçe Başkanı Yardımcısı Sayın Halim Turgut'u, Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu'nun talimatıyla, TÜBİTAK İdari İşler Müdürü olarak buraya atıyor. O da ilk iş olarak Gebze Belediyesi'ne koşa koşa gidiyor ve bu arazinin imar planlarını istiyor. Üstelik, arazide binlerce bitki, hayvan, böcek türü var, yani ormanlık alan. Hatta, söylentiye göre, TÜBİTAK'a Ankara dışında büyük bir arazi de bunun karşılığında verilmiş. Yani, TÜBİTAK yok edilecek, orman da yok edilecek, böylece uzay için, yani uzaya gitmek için tek ümidimiz Osmanlıca öğrenmek kalıyor. TÜBİTAK'a ‘şimdiden ya geçmiş olsun’ diyeceğiz ya da bu sefer direneceğiz. Yani, Atatürk Orman Çiftliği'nin başına gelen, İstanbul üçüncü havalimanı için kuzey ormanlarının başına gelen akıbetin tekrarlanmaması için direneceğiz."


Bakan Işık'tan iddialara yanıt


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, TÜBİTAK arazisiyle ilgili sorular üzerine, şunları kaydetti:


"TÜBİTAK Gebze yerleşkesinin girişinde Büyükşehir Belediyesinin 2010 yılında nazım imar planına uygun olarak yaptığı yol çalışması sonucu 3 parsel TÜBİTAK sınırları dışında kalmıştır. Ayrıca bu parsel şahıslarla hisseli olduğu parsellerdir. Aynı şekilde 2 parsel de Büyükşehir Belediyesi'nin, Bilişim Vadisine giden alanda yeni açacağı yolun imar planı çalışmaları sonucunda TÜBİTAK sınırları dışında kalmaktadır. Toplam 5 ayrı parselden oluşan 28 bin metrekarelik alan. 8 milyon metrekarede 28 bin metrekarelik alan, 5 parsel de yol çalışması neticesinde TÜBİTAK sınırları dışında kalmıştır. TÜBİTAK tarafından kullanım imkanı kalmayan bu parsellerin yeşil alan, refüj ve yol için belediyeye devri 2948 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 30. maddesi çerçevesinde MAM Başkanı'na Bilim Kurulu tarafından yetki verildi. Görüşmeler sürüyor."





Geri Dön