19 / 04 / 2024

TÜİK bina inşaatı maliyet endeksi!

TÜİK bina inşaatı maliyet endeksi!

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), inşaatta kullanılan girdi maddelerinin dönemlere göre maliyet değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor. İşte TÜİK bina inşaatı maliyet endeksi verileri..



TÜİK bina inşaatı maliyet endeksi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her 3 aylık dönemler için açıklanan Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), inşaatta kullanılan girdi maddelerinin dönemlere göre maliyet değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Fiyatlar, ilgili çeyrek döneminin son ayının 15’i ile 25. günleri arasında, yüzyüze anket yolu ile derleniyor. 


Verinin kapsamı:

İşçilik (12)

Malzeme (109)

2005 temel yıllı BİME hesaplaması işçilik ve malzeme grupları ile bunların alt kalemleri temelinde;

İki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar (A)

Bir daireli ikamet amaçlı binalar (E)

Konut (A+E)

Diğer kullanım amaçlı bina tipleri(Ticari, idari, okul, sıhhi yapılar)

Bina (Konut ve Diğer) olmak üzere 5 yapı tipi düzeyinde hesaplanmaktadır.


2005 temel yıllı BİME hesaplamasında kullanılan yapı tipleri ve madde ağırlıkları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan (29 Haziran 2011 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak değişmiştir.) alınan keşif özetlerinden elde edilen miktarlarla, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2005 yılı birim fiyatları kullanılarak oluşturulmuştur.


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, III. Çeyrek: Temmuz - Eylül, 2014


Bina inşaatı maliyet endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,6 arttı

Bina inşaatı maliyet endeksi (BİME), Temmuz–Ağustos–Eylül aylarını kapsayan 2014 yılı üçüncü çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre %1,6, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,6 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise %10,1 arttı.


BİME’de 2014 yılı üçüncü çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,7, malzeme endeksi ise %1,6 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi %10,4 ve malzeme endeksi %10,7 arttı.


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, II. Çeyrek: Nisan - Haziran, 2014


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), Nisan–Mayıs–Haziran aylarını kapsayan 2014 yılı ikinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre %1,7, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,4 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise %9,1 arttı.


BİME’de 2014 yılı ikinci çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre %3,0, malzeme endeksi ise %1,3 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi %9,8 ve malzeme endeksi %11,9 arttı.


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2014


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi bir önceki çeyreğe göre %5,8 arttı

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2014 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre %5,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,3 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise %7,2 arttı.


BİME’de 2014 yılı birinci çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre %4,1, malzeme endeksi ise %6,3 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi %8,8 ve malzeme endeksi %12,1 arttı.


Bina inşaatı maliyet endeksi ne zaman açıklanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön