19 / 04 / 2024

TÜİK verilerine göre konut satışlarında 13,5 artış yaşandı!

TÜİK verilerine göre konut satışlarında 13,5 artış yaşandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde temmuz ayında 96 bin 589 konut satıldığını ve konut satışlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artış yaşandı.



Verileri değerlendiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, tüketicilerin, belirsizlik ortamlarında yatırım yaparken borçlanmaktan çekindiklerini, bu nedenle de peşin alımlara yöneldiklerini dile getirdi.


 


İşte Hamit Demir’in tespitleri:


 


-TÜİK verilerini incelediğimizde ipotekli konut satışları temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalış göstererek 30 bin 754'e gerilemiş gözüküyor. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 31,8 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 465 konut satışı ve yüzde 21 pay ile ilk sırayı alıyor. Siyasi belirsizlikler ortadan kalkıncaya kadar yatırımcıların peşin alımlara devam edeceğini tahmin ediyoruz.


 


-Temmuz ayında ilk defa satılan konut sayısının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 artarak 43 bin 623'e yükseldi. İlk defa satılan konutların, toplam konut satışları içindeki payı yüzde 45,2 seviyesinde gerçekleşti. Konut sektörü, siyasi belirsizliklerin hâkim olduğu böyle bir dönemde kaliteli ürünleriyle hızını kesmeden satış yapmaya devam etti. İnsanların kaliteli konutlara talepleri hala devam ediyor. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan konut sektörü, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen hâlâ yatırımcıların gözdesi.


 


-Demir İnşaat olarak yaptığımız projelerde yabancılardan yoğun talep alıyoruz. Sektörün ivme kazanması ve değerini artırması için uluslararası pazarlardaki itibarımıza sahip çıkmalıyız. Yabancı müşteriyi el üstünde tutmalı ve küstürmemeliyiz. Bu şekilde sektörümüzün sürdürülebilir büyümesini de gerçekleştirmiş oluruz.


Yeni Akit


Geri Dön