26 / 04 / 2024

Tüketici, kredi faizleri artmadan konut almak istiyor!

Tüketici, kredi faizleri artmadan konut almak istiyor!

Kredi analisti Cem Tutkun, yılın ikinci çeyreğinde konuta olan ilginin artmaya başladığını, tüketicilerin maliyet yükselmeden yatırım yapmak istediğini söyledi



Küresel kriz tedirginliği ile artan ve artması beklenen kredi faizleri yatırımcıyı harekete geçirdi.

Küresel kriz tedirginliği ile artan ve artması beklenen kredi faizleri yatırımcıyı harekete geçirdi. Maliyetler yükselmeden konutunu almak isteyenler nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde konut kredisine talep arttı.

9,4 milyar lira alındı

Bankalar Birliği 'nin raporunun da bu durumu teyit ettiğini belirten kredi analisti CemTutkun, “Konut kredisi kullanan tüketiciler, tümkredi kullananların yüzde 28 'ini oluşturuyor. Bu dönemde 124 bin 631 kişi tarafından 9milyar 400milyon TL tutarında konut kredisi kullanıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 'lik artış var ” dedi.Verilere göre konutta ortalama kullandırılan kredimiktarı 75 bin 300 TL olurken, en fazla tercih edilen vade aralığı ise 49-72 ay.

Faizler duruldu

Ekonomistlere göre yıl başından bu yana artış gösteren kredimaliyetlerinin ağustos ayında durağanlaşması konut kredisi talebinin canlı kalacağının göstergesi. Nitekim kimi bankalar canlanan talepten payını artırmak üzere kısmi faiz indirimleri gerçekleştiriyor. Bu konuda son adımı Anadolubank attı. Banka 120 ay vadedeki konut kredisi faizlerini yüzde 1.14 'ten yüzde 1.09 'a indirdi. Buna göre 100 bin liralık bir kredinin aylık taksidi 1498 lira.

İNTERNET başvuruları katlandı

İnternet üzerinden yapılan konut kredisi başvuruları da katlandı. hurriyetkiyasla.com verilerine göre, ağustosta başvurularda haziran ayına göre iki kat artış oldu. CemTutkun, kredi talebi artarken kredimaliyetlerinin de aynı dönemde artışta olduğuna dikkat çekti ve tüketicinin daha yüksek faiz artışına yakalanmadan konuta yönelmek için harekete geçtiğini vurguladı. Ağustos ayında 100 bin liralık 120 ay vadeli konut kredisinin haziran ayına göre toplam maliyeti 7 bin 701 TL artış gösterirken, aylık ödemelerde de 62 TL 'lik yükseliş oldu.

Takipteki kredilerin yüzde 41 'i konut

Türkiye Bankalar Birliği raporuna göre, Nisan-Haziran 2011 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azalarak 356 milyon TL oldu. Takibe alınan kredilerinin yüzde 41 'ini konut, yüzde 31 'ini ihtiyaç, yüzde 14 'ünü taşıt ve yüzde 14 'ünü diğer krediler oluşturdu.
Bugün/Selma şžENOL


Geri Dön