18 / 04 / 2024

Tüketicinin devre mülk için cayma hakkını kullanması!

Tüketicinin devre mülk için cayma hakkını kullanması!

Bir tur firması tarafından tanıtımı yapılan "devre mülk" için sözleşme imzalayan tüketici, yasal süreci içinde cayma hakkını kullanınca şirket toplam 10 bin liralık sözleşme bedelini talep etti.



Bir tur firması tarafından tanıtımı yapılan "devre mülk" için sözleşme imzalayan tüketici, yasal süreci içinde cayma hakkını kullanınca şirket toplam 10 bin liralık sözleşme bedelini talep etti. Tüketicinin başvurduğu Bursa 4'üncü Tüketici Mahkemesi, 9 bin 700 lira bedelli senedin iptalini, tahsil edilen 300 liralık avansın da yasal faiziyle tüketiciye iadesini kararlaştırdı.


İstanbul merkezli bir tur şirketi tarafından tanıtılan "devre mülk" için protokol imzalayan tüketici, yasal süre içinde cayma hakkını kullanınca firma yetkilileri 10 bin liralık sözleşme bedelini tahsil etmek istedi.



Tüketicinin başvurduğu Bursa 4'üncü Tüketici Mahkemesi, 9 bin 700 lira bedelli senedin iptaline, tahsil edilen 300 liralık avansın da yasal faiziyle tüketiciye iadesine karar verdi.


 AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'nın Kestel ilçesinde yaşayan Bayram Erdoğmuş, devre mülk için iletişim kurduğu İstanbul merkezli tur şirketi tarafından 30 Mayıs 2014 tarihinde Yalova'daki bir termal tesise götürüldü.


Erdoğmuş, tanıtım amaçlı gittiği tesisleri inceleme imkanı olmadan, psikolojik baskı altında 10 bin lira bedelli devre mülk sözleşmesine imza attığı iddiasıyla Bursa Tüketiciler Derneğine başvurdu.


Dernek aracılığıyla şirkete ihtarname gönderen ancak olumsuz yanıt alan Erdoğmuş, 17 Temmuz 2014'te Bursa 4'üncü Tüketici Mahkemesinde dava açtı.


Taraflar arasındaki sözleşmenin "ön akit" niteliğinde olduğunu belirleyen mahkeme, resmi usullerle yapılmaması nedeniyle bunun geçersiz olduğuna hükmetti. Mahkeme, sözleşme çerçevesinde düzenlenen senet yüzünden davacının borçlu olmadığının tespitine, 6 Haziran 2014 vade tarihli 9 bin 700 lira bedelli senedin iptaline, söz konusu 300 liranın 17 Temmuz 2014'ten itibaren işleyecek yasal faiziyle şirketten alınıp Erdoğmuş'a verilmesine, dava masrafının da firma tarafından ödenmesine Yargıtay'da temyiz yolu açık olmak üzere karar verdi.


'YASAL HAKLARINIZI ARAYIN' UYARISI


Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin iki hafta içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu söyledi.


Yılmaz, yasal sürecin aşıldığı durumlara da işaret ederek, "Ayrıca, 14 günlük cayma süresini geçirmiş olan tüketiciler de iş yeri gibi satış alanı dışında yapılan devre tatil sözleşmesi, kapıdan satış hükmünde olduğundan ve tüketiciye ayrı olarak 'cayma belgesi' verilmemesi veya tüketicinin tesisten yararlanmaması halinde, tüketici Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre her zaman sözleşmeden cayabilir" ifadesini kullandı.


Son günlerde tatil sezonuna yönelik "devre tatil" satışlarının hızlandığına dikkati çeken Yılmaz, tüketicileri dikkatli olmaları ve satın alacakları "devre mülk"ler hakkında iyi inceleme yapmaları konusunda uyardı.


AA


Geri Dön