19 / 04 / 2024

Tüm riskli binaları dönüştürecek proje için düğmeye basıldı!

Tüm riskli binaları dönüştürecek proje için düğmeye basıldı!

Hükümet kentsel dönüşüm hızlandırılması için düğmeye bastı. 5 yıllık dev bir proje hazırlanıyor. Türkiye'deki tüm riskli binaları dönüştürecek proje için 75 milyar liralık kaynak ayrıldı.



Hükümet kentsel dönüşümün hızlanması için harekete geçti. 5 yıllık dev bir projeye başlanıyor. Proje için 75 milyar liralık kaynak ayrıldı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, proje ile ilgili kurula bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak proje için onayının ardından yasalar çıkartılacak.


Türkiye'deki tüm riskli binaları dönüştürecek projenin ilk etabı için 75 milyar liralık bir kaynak aktarılacak.


İşte projenin detayları....


7.5 MİLYONLUK DÖNÜŞÜM

Türkiye'de yaklaşık 25 milyon konut stoku mevcut. 10 milyon riskli bina 1999 Marmara Depremi'nden sonra inşa edilirken 15 milyonun yüzde 50'si riskli. İstanbul'da 2 milyon bağımsız birim 1999 depreminden sonra inşa edildi.


BİNA BAZLI TEŞVİK

İstenilen hıza ulaşamayan kentsel dönüşümün hızlanması için teşvikler devreye girecek.  Herkesin kendi binasını ölçtürüp yenileyebilecek. Müteahhit ve bina sahiplerini teşvik edecek bir sistem uygulanacak.


BELEDİYELERE FAİZSİZ KREDİ 

Belediyeler tarafından alan bazlı dönüşüm hayata geçecek. Riskli görünen yerler belirlenecek. Bakanlık iki yıl ödemesiz uzun vadeli sıfır faizli kredi verecek. 


BAKANLIK DEVREYE GİRECEK

Bakanlık, vatandaşın ve belediyelerin yetersiz kaldığı yerde destek olacak. Bakanlık çözüm ortağı olarak devreye girecek.


YENİ TEŞKİLAT

İstanbul için yeni teşkilat kurulacak. İSMEP isimli birim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olacak. İstanbul'daki kamu binaların dönüştürülmesi için çalışan kurum özel binaları da dönüştürecek.


5 YILLIK PROJE

2018 yılı için 15 milyar dolarlık kaynak ayrılan projede 5 yılda 75 milyar liralık kaynak kullanılacak. Yurtdışından sağlanacak finansman ya da İller Bankası aracılığıyla sağlanacak para belediyelere kredi olarak verilecek. 


Sabah


Geri Dön