25 / 04 / 2024

Tunceli'de inşaat sektörü durgun!

Tunceli'de inşaat sektörü durgun!

Türkiye'de 7 Haziran tarihinden bugüne oluşan hükümet boşluğu ekonomiyi de sarstı. Piyasalara, dövizde yaşanan tırmanış damgasını vururken, en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat geliyor.



Tunceli'de yıllardır inşaat sektöründe yer alan YKM İnşaat Şirketi'nin sahibi Yaşar Kemal Moğultay, "İnşaat sektörü durdu. Siftah yapmadan dükkânı kapatıyoruz" diye yakınırken, Yücesoy İnşaat Şirketi'nin sahibi Hıdır Yücesoy, "Döviz borcu olan firmalar batma tehlikesiyle yüz yüze" diyor. 


Yaşanan siyasi belirsizliğe paralel olarak dövizin yükselmesi inşaat sektörünü adeta durma noktasına getirdi. Tunceli'de yıllardan beri inşaat sektörünün içinde yer alan firmalar, piyasaların durumundan olumsuz etkileniyor. Bu firmalardan biri de YKM İnşaat Şirketi. Şirketin sahibi Yaşar Kemal Moğultay, siyasal istikrarsızlığın ekonomide yarattığı olumsuzluktan kaygılandığına dikkat çekerek, "Her şey dövize endeksli olduğundan inşaat malzemelerinin fiyatları alabildiğine yükseldi. 

Fiyatlarda yüzde 35-40 civarı bir artış var. 12 liralık ürün 16 lira oldu. Siftah yapmadan dükkânı kapatıyoruz. Kahveci bile iflas etmekle karşı karşıya" diyor. 


'Esnafın rekabet gücü kalmadı' Yücesoy İnşaat Şirketi'nde de durum pek farklı değil. Şirketin sahibi Hıdır Yücesoy, Türkiye'de yaşanan son olaylardan itibaren hiç satış yapamadıklarını hatırlatarak, şöyle devam ediyor: "Türkiye ekonomisinin dış ticaret açığı fazla. Ülkenin kendi içindeki ekonomik bunalımı ürün fiyatlarını da etkiliyor. İçinde bulunduğu savaş ortamı yabancı sermayeyi dışarıya yönlendiriyor. Üretim de yok. 


Piyasa rekabetinden dolayı fiyat artışına gitmek istemiyoruz. Zarardayız. Son yaşanan olaylardan bugüne satışlarımız durdu. Döviz borcu olan firmalar batma tehlikesiyle yüz yüze. Küçük esnaf büyük ölçü de yok. Esnafların birbiriyle rekabet etme gücü kalmadı." 


Tunceli Emek Gazetesi


Geri Dön