26 / 04 / 2024

Tüpraş 14,5 milyon tonluk satış yaptı!

Tüpraş 14,5 milyon tonluk satış yaptı!

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) 14,5 milyon tonluk satış yaptı. Tüpraş geçen seneye göre gerilese de, geçtiğimiz yılın üzerinde satışa imza attı.



Yılın ilk yansında tam kapasite çalışarak yüzde 12 artışla 14,5 milyon tonluk satış gerçekleştirdik, ilk yanda Akdeniz piyasasında zayıflayan ürün-fıyat rasyolan neticesinde net rafineri marjımız 2015'e göre gerilese de Fuel-Oil Dönüşüm Tesisi'nin de katkısıyla, geçtiğimiz yılın üzerinde satışa imza attık. 


Güçlü iç talep nedeniyle yurtiçi satışlarımız ise yüzde 23 artış gösterdi. 2016 ilk yan itibarıyla Kocaeli, İzmir, Kınkkale ve Batman'da bulunan rafinerilerimizin toplam kapasitesi 28,1 milyon tona ulaştı. 


Rafineri marjımız geçen yıla göre gerilese de Akdeniz referans marjının üzerinde gerçekleşti. Bunda Türkiye piyasasındaki motorin, jet yakın, LPG gibi rafineri ürünlerindeki açık, ucuz ham petrol kaynaklanna yakınlığımız, başlıca üreticilere coğrafi yakınlık ve azalan ulaşım maliyeti etkili oldu. 


 Ayrıca maliyet düşürücü tedbirler uygulanmamız, yüksek katma değerli rafineri ürünleri üretme kapasitemiz, yurt içi akaryakıt dağıtım şirketlerine direkt toru hattımızın bulunması ve ihracat kabiliyetimiz de marjın yüksek olmasını sağladı


Ekonomist 


Geri Dön