19 / 04 / 2024

Turgay Ciner'den Mehmet Cengiz'e: Patron batışın hayırlı olsun!

Turgay Ciner'den Mehmet Cengiz'e: Patron batışın hayırlı olsun!

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı İsmail Küçükkaya, Cengiz Holding'in yaptırdığı Mühendislik Fakültesi'nin açılışına giderken yolda yaşananları köşesine taşıdı...



İsmail Küçükkaya'nın yazısı şöyle;


Türk ekonomisi nereye?


"Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la Konya-Seydişehir'e gitmek üzere sözleşmiştik. Cengiz Holding'in yaptırdığı Mühendislik Fakültesi'nin açılışı için yola çıkmak üzereydik. Bakan Çağlayan'ın 130 kişilik Japon grubuyla görüşmesi vardı. Karşılıklı ticareti artırmak ve Ortadoğu'da beraber yatırım yapmak için imkan araştırılıyordu. Bakan en son vardıkları mutabakatı şöyle açıkladı:


'Japonlar 'Özellikle Irak'ta beraber iş yapalım' önerisi getirdi. Bölgede bizim etkinliğimizin farkındalar.'

Bir süre önce AKŞAM'da ABD'lilerin benzer bir teklifini manşete taşımıştık. Dün ekonomi servisimizin getirdiği habere göre Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatı başlamış. Basra'dan bir boru hattıyla da Türkiye üzerinden Avrupa'ya enerji nakledilmesi üzerinde çalışılıyor. Yani hem Kuzey hem de Güney Irak dünyaya Türkiye üzerinden bağlanacak. 


Havaalanına dönelim...


Biz, Mehmet Cengiz'le birlikte Bakan'ı beklerken, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın salona geldi. Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Aydın az önce bir başka önemli toplantıyı tamamlamıştı. Aydın, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bankalarla yaptığı '2023 - 500 milyar dolarlık ihracat hedefine nasıl ulaşılır' zirvesindeydi. Bu süreçte bankaların nasıl daha aktif olabileceği ve kredi musluklarını açarak nasıl kolaylaştırıcı işlev görebileceği konuşulmuş. Aydın'la bankalar hakkındaki sohbetimizi ayrıca yazacağım. 


Salonda, Bakan'ı beklerken Türk ekonomisiyle ilgili konuştuk. Cengiz'in şöyle bir cümlesi vardı, dikkat çekici:


'Zamanı yakalamak önemli. Bu ara herkes çok çalışıyor. Ülke yükseliş içinde. İşadamları işin hamalı. Ben çalışkan adamımdır. Nihat Özdemir (LİMAK) benden üç kat daha çalışkandır. O da hiç durmuyor. Ama bu yatırımlar nereye yapılıyor? Türkiye'ye. Aslında her şeyin asli sahibi ülkedir, devlettir.'

Mehmet Cengiz haklı. Ben de ekonominin işleyişinde bu mantığa öteden beri inanırım. 

Bakan da gelince uçağa bindik. Yola koyulduk. Önce Konya'ya ardından helikopterle fabrika bölgesine...


TURGAY CİNER'İN 'BATIŞIN HAYIRLI OLSUN' DEDİĞİ GÜN


Seydişehir Alüminyum Tesisleri 8 yıl önce özelleştirildi. Cengiz Holding 305 milyon dolar ödemişti. Arada 200 milyon dolar yatırım yapmış. 40 yıllık tesis. Rus teknolojisiyle yapılmış. Zamanında ülkeye katkısı olmuş. Ancak eskimiş, üretkenliği bitmiş. Zafer Çağlayan aynı zamanda işadamı. İş dünyasının içinden, sahadan geliyor. Alüminyum sektöründen. O dönemde ihaleye bir grup işadamıyla birlikte girmeyi düşünmüş. Çok ısrar ettim ama düşündüğü teklifi söylemedi. Sadece 'Biz bu kadar para vermezdik. Seydişehir'i gerçekten Cengiz gibi güçlü ve inatçı bir grubun alması gerekiyordu. Aksi halde baş edilemezdi' dedi. 


Mehmet Cengiz söze girdi ve aynı zamanda arkadaşı olan işadamı Turgay Ciner'in 'aynı ihalede 230 milyon dolar'lık teklif verdiğini hatırlattı. Sonra da kendisine 'Patron batışın hayırlı olsun' dediğini aktardı. 

Mehmet Cengiz, Seydişehir için çok eleştirildi, çok da mücadele verdi. Sordum, 'Şimdiki aklım olsa almazdım. Ama biz almasak da bu tesis ayakta kalamazdı. Bugünlere gelemezdi' dedi. 


Yanımızda kardeşi Ekrem Cengiz vardı, Seydişehir'le, 'yerinde' o ilgileniyor. Karargahını Seydişehir'e kurmuş. Aynı soruyu ona da yönelttim. 'Mehmet Bey kafayı takmıştı, fiyatın buraya kadar çıkacağını düşünmemişti. Bizim için kötü, ülke için iyi bir özelleştirme oldu' diyerek düşüncesini anlattı. Grup, Rus teknolojisi yerine ABD teknolojisiyle Seydişehir'i yenilemiş. Yakında 200 milyon dolarlık yeni bir yatırımı da gündemine almış.  


DOĞU'DA MADEN SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR


Ekonomi Bakanı Çağlayan hayli keyifliydi. Son ihracat rakamları neşesini artırmıştı. Üstelik ihracatımızın neredeyse yarısını yaptığımız Avrupa'nın finansal krizde, Afrika'nın da iç isyanlar nedeniyle karışık olduğu bir dönemde... İhracat pazarımızın yüzde 75'inde tahribat varken kırılan rekordan çok memnun. 

Hem ekonomide frene basılıyor, yumuşak iniş yapılıyor hem de ihracat artırılıyor. 


Bakan, teşvik sisteminden de çok umutluydu. Maden konusuna önem veriyor. 'Geleceğimiz madenlerde' diyor. Yerli kaynak gözüyle bakıyor ve stratejik sektör seçimlerinde madenlere özel yer ayırıyor. Mehmet Cengiz söze girdi, 'Doğu'da bugüne kadar hiç doğru dürüst arama yapılmadı. Terör bertaraf edilirse çok büyük maden kaynaklarına ulaşılacağını sanıyorum' diye konuştu. Madencilik alanında iddialı projeleri ve fikirleri var.  


Cengiz, yakında Mardin'de Turgay Ciner'le beraber gübre fabrikası için yatırıma başlayacaklarını söyledi.


Bakan Çağlayan gerek içeride yatırımların önünün açılması gerekse ihracatın artırılması için siyasal istikrarın öneminden bahsetti. Ardından 'Türkiye'nin marka değerindeki yükselişi' örnek gösterdi.  

Seydişehir'de açılışı yapıp aynı gün İstanbul'a döndük. Bakan bu arada sıkı pazarlıkla Cengiz'den Seydişehir'e bir sağlık bilimleri fakültesiyle memleketi Muş'a da yatırım sözü aldı. Cengiz de 'Siz Anadolu insanının önünü açtınız, biz de okul, cami, fabrika... Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' sözünü verdi."


İsmail Küçükkaya / AKŞAM


Geri Dön