29 / 03 / 2024

Turhan Kaşo: Devremülk almadan önce tapuyu ve iskanı görün!

Turhan Kaşo: Devremülk almadan önce tapuyu ve iskanı görün!

Son yıllarda devremülk satışlarına rağbet arttı. Ancak devremülk, devre tatil ile çoğu zaman karıştırılıyor ve vatandaş mağdur oluyor. Yüksek Mimar Turhan Kaşo, "Devremülk almadan önce görün, tapuya, iskana bakın" tavsiyesinde bulundu.




Devre tatil ve devremülkle ilgili reklamlardaki artış dikkat çekiyor. Tüketiciyi kandıran kimi firmalar, devremülk yerine devre tatil satıyor; kimileri de teslim sürelerini aşıyor. Arsası dahi bulunmayan devremülkleri satan firmalar ortadan kayboluyor. Olan, sözleşmeyi imzalayan vatandaşa oluyor. Patara Turistik Tesisleri AŞ Başkanı Yüksek Mimar Turhan Kaşo, bu konuda hukuki altyapıya dikkat çekti. 


Sözleşme değil tapu


 Devre tatillerde sadece sözleşmenin olduğunu belirten Turhan Kaşo şunları söyledi: "Devremülk ve devre tatil, aynı gibi görünen ama birbirinden farklı tatil şekilleridir. Devremülk-devre tatil arasındaki fark devremülkün tapulu bir sistem olmasıdır. Yani devremülk alımında mülkün tapusu kişinin üzerine geçer. Devre tatilde ise sadece ilgili binanın belirli süre için kullanımı satılıyor." 


23 bin TL'den başlıyor 


Akdeniz'in Mavi Bayrak'lı Kalkan Koyu'ndaki (Kaş) Club Patara Evleri'nin projesini de hayata geçiren Turhan Kaşo, "Otel ve 250 değişik büyüklüklerde villa var. Tesiste 140 konut yabancılara satıldı. 110 dairede devremülk sistemi uygulanıyor. Haftalarla çarpıldığında bu konutlarda 1000 kere tatil yapıyor. İki haftalık olanlar 23-44 bin TL arasında" diye konuştu. 


Yazlık almak isteyen için fırsat 


Kalkan gibi turistik yerlerde villa fiyatlarının 200 bin euro'dan başladığına dikkat çeken Turhan Kaşo, "500-600 bin liraya bir villa almak oldukça zor. Yılda 15 gün gelinen bir yer için bu kadar para ödemek 'ölü yatırım'. Devremülk daha kârlı. Her yıl aynı yere gitmek zorunda değilsiniz. Değişim programları sayesinde yurtdışında ya da yurtiçinde farklı yerlerde tatil yapabilirsiniz" dedi. 


İkinci el piyasası da var 


Devremülk alırken projenin bitmiş olması gerektiğini söyleyen Kaşo, "Tapusu, iskanı, irtifak hakkı olmalı. Devremülk almadan gidin, görün, iyi araştırın" dedi. Devremülk gibi satılanların çoğunun devre tatil olduğunu belirten Kaşo, "Devremülk, alıcılarına yatırım yapma imkanı da sunuyor. Tapulu bir mülk sahibi olunuyor, istenildiği gibi kiraya verilmesi veya satılması da mümkün" diye konuştu. 


Bu farklara dikkat! 


-18 Devre mülk tapuda tescillidir. Dolayısı ile devremülk sahiplerine tapu verilir. 

-Tapulu mülk sahibi buraya, kendisine tahsis edilen süreler için sahip olur. 

-Devre tatil çoğunlukla bir hafta olur, tapusu yoktur. 

-Devre tatil imzaladığınız sözleşmede belirtilen süre için alınır. Sözleşmede 25-40-45 yıl gibi yararlanma süresi olarak gösterilir. 

-Devre tatil bir nevi otel rezervasyonu gibidir. Süresi dolunca hakkınız da son bulur. 

-Devre tatil ölüm halinde sözleşme son bulur ancak bazı sözleşmelere mirasçıların da istifade edeceğine dair hükümler koyulabilir. 

-Devre tatilde daire sahibi olamazsınız. Çünkü mülk sahibi bu yeri size kiralayan şirkettir. 

-Devre tatilde herhangi bir nedenle şirket son bulursa hak talep edeceğiniz kimse ortada kalmaz. 


Posta 


Geri Dön