26 / 04 / 2024

Turizm nevruz ile canlanacak!

Turizm nevruz ile canlanacak!

Türk Cumhuriyetleri ve İran'dan 325 bin kişi nevruzu Türkiye'de kutlamak için yollara düştü. Bayramın turizme 200 milyon $'lık katkı sağlaması bekleniyor.



Turizm sektörü nevruz coşkusunu yaşıyor. Azerbaycan, Kazakistan Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran'dan toplam 325 bin kişi nevruzu Türkiye'de kutlamak için yollara düştü. Turizme 200 milyon dolarlık katkı sağlaması beklenen kutlamalar, mart ayını nispeten durgun geçiren sektör oyuncularını heyecanlandırdı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Nevruz döneminin resmi tatil ilan edilmesi İran ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki turizm hareketlerini olumlu yönde etkiliyor. Özellikle nevruz tatilini uzun tutan İran'dan ilgi büyük" dedi. İranlı turist sayısının 2010'dan bu yana arttığını söyleyen Ulusoy, "Mart 2014'te 230 binin üzerinde İranlı ağırladık. Bu yıl da 235 binden fazla bekliyoruz" diye konuştu. Nevruz kutlamaları kapsamında 50 bini Azerbaycan, 50 bini de Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan olmak üzere 100 bin kişi beklediklerini söyleyen Ulusoy, sektör olarak hazırlık yaptıklarını ifade etti. 


ERZURUM VE VAN'A KATKI 

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, nevruz dolayısıyla Türkiye'ye gelen turistlerin ağırlıklı olarak İstanbul ve Antalya'yı tercih ettiğini söyledi. İranlı turistin kara yoluyla geçişte Erzurum Gürbulak ile Van ve Hakkari sınır kapılarını kullandıklarını aktaran Ulusoy şöyle konuştu: "Dolayısıyla İran'a yakın olan Van ve Erzurum'a da yoğun bir ilgi var. Karayolu güzergâhındaki duraklarda yemeiçme, alışveriş, küçük şehir turları gibi etkinlikler yapıyorlar. Bu da o illerin ekonomisini canlandırıyor." Nevruzla ölü sezon diye tabir edilen martta turizmin canlandığını vurgulayan Ulusoy, özellikle Diyarbakır, Van, Erzurum gibi illerde yapılacak projelerle gelirin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. 


PALANDÖKEN ŞÖLEN İÇİN HAZIRLIĞINI BİTİRDİ

Kış turizminin gözde mekânlarından Palandöken'deki oteller İranlı turistler için hazırlıklarını tamamladı. Bayramı büyük bir şölen havasında yaşayan İranlılar yaktıkları dev ateşin üzerinden atlıyor, gün boyu kayak yapıyorlar. Alışverişe de meraklı olan İranlı turistler, şehrin ekonomisini de canlandırıyor. 




Sabah


Geri Dön