26 / 04 / 2024

Turizm sektörü ecrimisil sorununun çözümüyle rahatladı

Turizm sektörü ecrimisil sorununun çözümüyle rahatladı

Çeşme'nin ecrimisil (işgaliye) sorununun çözümü, ülkedeki tüm turizm bölgelerine yarayacak



Sektör temsilcileri, kira bedellerinin üçte iki azalması yönünde karar verildiğini söyledi. İşte görüşler:

Ortak metinde uzlaşıldı
ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel: Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya'yla ortak metin üzerinde anlaştık. Ecrimisilin, üçte iki oranında düşürülmesi kararlaştırıldı. Daha önce yıllık bir milyon lira ödeyen bir otel, artık 350-400 bin lira verecek. Yeni düzenlemeden, ülkedeki diğer turizm bölgeleri de yararlanacak.

Kalkınma Bankası belirleyecek
ILICA Otel Genel Müdürü Yakup Demir: Çok memnunuz. Ecrimisilde artık `milli emlak değerleri' değil, Kalkınma Bankası'nın turizm için belirlediği metrekare birim fiyatları baz alınacak. Hazırladığımız taslak metni, ilgili yerlere ulaştırdık. Maliye Bakanlığı'nın, yayınlayacağı yeni tebliğde bunu da dikkate almasını bekliyoruz.

Önemli bir sorun çözüldü
Destination  İzmir  Grubu Sözcüsü Bülent Tercan: Denize kıyı diğer bölgelerin çok üzerinde uygulanan ecrimisil oranlarının düşürülmesi için uzun süredir mücadele veriyorduk. Yeni düzenlemeyle üçte iki indirim yapılacak. Önemli bir sorun çözüldü. Çünkü yüksek işgaliye bedelleri nedeniyle birçok tesis kapanma noktasındaydı.

İşgaliye bedellerine üçte ikilik indirim
Çeşme'nin ecrimisil sorununun çözüleceği müjdesi, turizmciyi rahatlattı. ÇEŞTOB Başkanı Öncel, "Daha önce 1 milyon lira ödeyen otel, düzenlemenin ardından 350-400 bin lira verecek" dedi

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya'yla yaptıkları görüşme sonucu, ilçedeki ecrimisil bedellerinin üçte iki oranında düşürülmesi yönünde karar verildiğini hatırlattı, "Daha önce 1 milyon lira ödeyen bir otel, yeni düzenlemeye göre 350-400 bin lira verecek" dedi. `Site ve turistik tesislerin kullandığı sahiller için devlete ödediği işgaliye bedeli' anlamına gelen ecrimisilin, üç yıldır ilçede büyük sorunlara neden olduğunu kaydeden Öncel, şöyle devam etti:
"Bakanlık ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu kez farklı bir anlayışla geldi ve ecrimisilde üçte iki oranında indirim yapılacağını müjdeledi. Sitelerin sayısını bilmiyorum ama denizle ilgili tüm siteleri kapsayacak bu karar, Çeşme'de herkesi ilgilendiriyor. Turizmi olumlu etkileyecek. Düzenlemenin bir ay içinde yapılacağı sözü verildi." Öncel, yeni ecrimisil düzenlemesinden ülkedeki diğer turizm bölgelerinin de faydalanacağını hatırlattı.

ÇEŞTOB üyesi ve Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir de gelişmenin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. İşgaliye bedellerinin tespitinde, önceki yıllarda `milli emlak değerleri' esas alındığını belirten Demir, bundan sonra Kalkınma Bankası'nın turizm için uyguladığı metrekare birim fiyatlarının baz kabul edileceğini dile getirdi. Sektör temsilcileri olarak, ecrimisil fiyatlarına ilişkin bir taslak metin hazırladıklarını, bunu ilgili resmi kurumlara gönderdiklerini ifade eden Demir, "Maliye Bakanlığı'nın yeni tebliğde, bu taslak metinden yola çıkacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. Otellerin kapalı olduğu kış sezonunda çalışan personelin sigorta ve vergilerinde indirim istediklerini de kaydeden Demir, bu sorunu da resmi kurumlara ileteceklerini söyledi.

Destination (Gidilecek, gezilecek yer) İzmir Grubu Sözcüsü ve Sisus Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tercan da yüksek ecrimisil nedeniyle birçok tesisin kapanma noktasına geldiğini vurguladı, şöyle konuştu: "Denize kıyı diğer bölgelerin çok üzerinde uygulanan ecrimisil oranlarının düşürülmesi için uzun süredir mücadele veriyorduk. Yapılan düzenlemeyle üçte iki oranında indirim sağlanmış oldu. Çeşmeli turizmcinin ecrimisil gideri böylece Türkiye'nin diğer bölgelerindeki seviyeye çekildi. Önemli bir sorun çözüldü."

Turizm hızlanacak
Bakan Günay, Turizm Haftası ve sezonunun açılış törenleri için geldiği Çeme'de, ecrimisil sorunun, bir ay içinde çözüleceğini müjdelemiş, şöyle demişti: "Milli Emlak Müdürü'müzü de getirdik. Çeşme'deki muhataplarıyla çalıştılar. Bir metinde uzlaştılar. Bundan sonra hem Çeşme'de hem bütün Türkiye'de daha kolaylaştırılmış bir ecrimisil uygulamasıyla hem maliyeye katkıda bulanacağız hem de turizmin hızlanmasını sağlayacağız."

Milliyet


Geri Dön