28 / 03 / 2024

Turizm sektöründe yabancı ziyaretçi sayısında düşüş!

Turizm sektöründe yabancı ziyaretçi sayısında düşüş!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.53 düşüşle 1.72 milyon kişi oldu.



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.53 düşüşle 1.72 milyon kişi oldu.Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında Rusya haricinde en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa, İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden geldiği dikkat çekiyor.


Hedef Çinli ve Hintli 

Ocak-Kasım dönemine ilişkin verilere göre, İtalya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 26, Fransa’dan gelen yüzde 18.5, Japonya’dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 37.2 azaldı.   Finansbank Ekonomisti Deniz çiçek, Reuters’a yaptığı yorumda, “Yabancı ziyaretçi gönderen ülkeler arasında ikinci en büyük paya sahip olan Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı 11 aylık dönemde yüzde 18 düştü. Rusya’nın Türk turizm sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle önümüzdeki dönemde daha fazla düşüş olası” dedi.Çiçek, Rusya-Ukrayna gerginliği ve ülkenin en önemli ihracat kalemi olan petrol fiyatlarındaki düşüşün yaşanan ekonomik darboğaz ve dolayısıyla da turist sayısındaki azalmada etkili olduğunu belirtti.Öte yandan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile yaşanan krizin devam etmesi halinde 2016’da Rus turist sayısındaki düşüşün sürmesini beklediklerini söyleyerek, kaybın telafisi için bakanlık öncülüğünde Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini; orta vadede ise Çin ve Hindistan pazarlarına yönelebileceklerini belirtti. Net turizm gelirleri 2014’te Türkiye’nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53’ünü finanse etti.


Milliyet 



Geri Dön