19 / 04 / 2024

Turizm sektörünün ekonomiye katkıları!

Turizm sektörünün ekonomiye katkıları!

Turizmde meydana gelen bir birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde iki birimlik canlanma yaratıyor. Sektör, girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilerken, bir yıl içinde yaklaşık 26 milyar dolarlık satın alma yapılıyor...



Turizmde meydana gelen bir birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde iki birimlik canlanma yaratıyor. Sektör, girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilerken, bir yıl içinde yaklaşık 26 milyar dolarlık satın alma yapılıyor. 


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), turizm sektörünün yapısı, büyüklüğü ve ekonomiye katkısını araştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nün katkısıyla hazırlanan araştırmaya göre, turizmde meydana gelen bir birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde iki birimlik canlanma yaratıyor. Turizm, girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilerken bir yıl içinde 26 milyar dolarlık satın alma yapılıyor. Balıkçılık sektörünün sattığı ürünlerin yüzde 51 'i, gıda ve içecek sektörü aramalı satışlarının yüzde 20'si, mobilya sektörü aramallarının yüzde 14'ü turizm sektörüne satılıyor. 


Türkiye'de sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizm sektöründe istihdam ediliyor. Turizmde üretilen cironun yüzde 75'i Antalya, İstanbul ve Muğla'dan elde ediliyor. Konaklama sektörünün bugünkü yatırım değeri 71 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye'de 2015'e kadar yapılacak yatırımlarla, sektörün ekonomiye 10 milyar dolarlık katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. 


DİĞER SEKTÖRE... 


Araştırmaya göre; turizm sektörü, gıda ve içecek üretiminde yılda 4 milyar dolar uyarma yapıyor. Tarım ve hayvancılıktan yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık alım yapan turizm sektörü, seyahat organizasyonuna da 4,8 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Gayrimenkul sektöründe yılda 1 milyar dolarlık uyarma yapan turizm sektörü, enerji sektöründe yıllık 1 milyar dolarlık canlanma yaratıyor. 


Sektör; tasarım, dekor, marka ve su gibi faaliyetlere 1,3 milyar dolar harcıyor. Konaklama tesisleri yılda 9 milyar dolarlık satın alma yaparken, konaklama sektörünün ekonomiye yıllık net katkısı 11 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. 


5 YILDIZLI TÜKETİM 


Beş yıldızlı bir tesiste yılda 150 ton civarında et ürünleri, 400 ton meyvesebze, bin ton civarında da içecek tüketiliyor. Otellerin yıllık et tüketimi, Türkiye üretiminin yüzde 10'unu oluşturuyor. Tesisler, yatırım ve yenilemeye yılda 2,5 milyar dolar ayırıyor. Konaklama, telif hakları ödemeleri ile sanatçılara yılda 8 milyon lira destek oluyor. 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön