19 / 04 / 2024

Adıyaman, turizmden daha fazla pay almak istiyor!

 Adıyaman, turizmden daha fazla pay almak istiyor!

Tarihi, kültür varlıkları, doğal güzellikleri, Nemrut Dağı'ndaki Kommagene Krallığı'na ait büyüleyici heykelleriyle 16 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman, turizmden daha fazla pay almak istiyor



Tarihi, kültür varlıkları, doğal güzellikleri, Nemrut Dağı'ndaki Kommagene Krallığı'na ait büyüleyici heykelleriyle 16 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman, turizmden daha fazla pay almak istiyor.


Yüksekliği 10 metreyi bulan büyüleyici heykel ve metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle ''UNESCO Dünya Kültür Mirası''nda yer alan ve güneşin doğuşuyla batışının en güzel izlendiği yerlerden biri olan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı, tarihi Perre Antik Kenti, türbeleri, kaleleri, ören yerleri, kaya mezarları ve milli parkıyla Adıyaman yerli ve yabancı turistleri bekliyor.


İnanç turizmi açısından da belli bir potansiyele sahip kentte, Mor Petrus Mor Paulos Kilisesi yabancıların en çok tercih ettiği yerlerden birisi durumunda. Kente gelen turistler, kilisede pazar günleri yapılan ayini izleyebiliyor. Bunun yanında sahabeden Hz. Saffan Bin Muattal türbesi ise yerli turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.


Adıyaman'da ayrıca Cendere Köprüsü, Kahta Kalesi, Adıyaman Kalesi, Ulu Camii, Dikilitaş Tümülüsü, Tuz Hanı, Üçgöl Kül Şehri Harabesi, Karakuş Tümülüsü, Mahmut Ensari türbesi, Oturakçı Pazarı ve Malpınarı Kaya Yazıtı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''UNESCO Dünya Kültür Mirası''nda yer alan Nemrut Ören Yeri'nin Adıyaman ve bölge turizminin birinci gündemi olduğunu söyledi.


Buraya gelen ziyaretçilerin Nemrut Dağı'ndaki heykelleri, Aslanlı horoskop ve diğer kalıntıları görmenin yanı sıra güneşin doğuşunu ve batışını büyülü bir atmosferde izleme olanağı bulduğunu anlatan Ekinci, yaptıkları tanıtım çalışmalarıyla Adıyaman'a gelen turist sayısının her yıl katlanarak arttığını bildirdi. Ekinci, turizm sezonunun yeni açılmasına rağmen Adıyaman'da otellerde yer bulunmadığını da kaydetti.


Şehri turizmde bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Ekinci, ''Bu yıl gelen turist sayısına baktığımızda diğer yıllara göre bir hayli artış olduğu görüyoruz. Şehrimize gelen turist sayısı her yıl artıyor. Dünyadaki bütün insanların bu güzelliği ve ayrıcalığı görmesini istiyoruz'' dedi.


MEDENİYETLERİN BULUŞTUĞU KENT


Adıyaman'ın 16 medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Ekinci, ''Şehrimizde gezdiğiniz her yerde bu medeniyetlerin kalıntılarını görebilirsiniz. Özellikle şehrimize özgü Kommagene medeniyeti bizim için çok büyük bir şans. Tarihi kentimiz Helenler, Persler, Kelganiler, Kumuklar, Kommageneliler, Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar'a ev sahipliği yaptı. Dolayısıyla çok büyük bir turizm potansiyeline sahibiz. Tek amacımız da bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilmek'' diye konuştu.


Adıyaman'ın Türkiye'nin en güvenli ve huzurlu illerinden biri olduğunu ifade eden Ekinci, Nemrut Dağı Ören Yeri'ni tanıtım çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön