25 / 04 / 2024

Turizmciler erken yağan kar nedeniyle kậrda!

Turizmciler erken yağan kar nedeniyle kậrda!

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden olan ve özellikle başkentlilerin ilgi gösterdiği Ilgaz Dağı 'nda hazırlıklarını tamamlayan otel işletmecileri, beklenenden erken yağan karın sevincini yaşıyor. Aralık ayından itibaren kayak sezonu açılıyor.



Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı İmdat Yarım, turizmcilerin "beyaz altın" olarak tanımladıkları karın yağmaya devam ettiğini, aralık ayı başından itibaren kayak sezonunun açılmasının planlandığını söyledi. Geçen sezon beklenen oranda yağış gerçekleşmemesinin turizmcileri üzdüğünü anlatan Yarım, "Bu sezon erken gelen karla sektör canlanmaya başladı. Turizm acenteleri, spor malzemesi satıcıları, otel işletmeleri ve kayak lesis işletmeleri hareketlendi. Birçok tesis rezervasyonlar almaya başladı. Genelde aralık sonu sezona başlanıyordu. Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden İlgaz Dağı'na erken düşen kar sayesinde sezonun 1 ay önce başlayacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 


Yarım, sezonun daha uzun sürmesi için suni kar sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Kış turizminde 'beyaz altın' olmadan başarı zor. İlgaz Dağı'ndaki kayak merkezleri için suni kar sistemi çok önemli. İvedi karlama sistemi kurmalı. Bölgemiz ormanlar arasında. Ağaç ve havasıyla birçok kayak merkezinden üstün konumda ama kar olmadığında bu güzellikler eksik kalıyor. İşte bu yüzden bölgede suni kar sistemi şart. Bu yapıldığında İlgaz, parmakla gösterilecek bir Kayak merkezi olacaktır." Abant ve Kartalkaya Öte yandan, yine Ankaralıların hafta sonu tercihlerinin başında gelen Bolu'da etkili olan yağış nedeniyle kar kalınlığı Aban t'ta 15, Kartalkaya'da 25 santimetreye ulaştı. Bolu'nun yüksek kesimlerinde aralıklarla etkili olan yağışın ardından Abant Tabiat Parkı'nda kar kalınlığı 15 santimetre ölçüldü. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'da ise kar kalınlığı 25 santimetreye çıktı. 


Kartalkaya'da kayak için gerekli olan kar kalınlığının oluşmasının ardından sezon açılacak. Öte yandan Abant Tabiat Parkı'nda zaman zaman etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 35 metreye kadar düşüyor. Abant'a gelen tatilciler, yağan kar altında yürüyüş yaparak fotoğraf çektirdi ve faytonla dolaştı. Kente yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı'nda ise kar kalınlığı 10 santimetre ölçüldü. 


Milliyet Ankara


Geri Dön