19 / 04 / 2024

Turizmciler kura karşı fiyat sabitledi!

Turizmciler kura karşı fiyat sabitledi!

Döviz kurundaki dalgalanma, daha çok euro ile iş yapan tur operatörlerinde yeni bir kampanya dönemini başlattı. Var olan kampanyalarını bile düzenleyen şirketler, fiyatları 2.70’e kadar sabitledi



-

Döviz kurundaki artış, turizmcileri önlem almaya itiyor. Erken rezervasyon kampanyalarını bile kur artışından sonra revize eden bazı şirketler, yüzde 100 ödeme şartının yerine, yüzde 40 ödeme şartı getiriyor. Yurtdışı rezervasyonlarının yarı yarıya azaldığını ve iptallerin başladığını söyleyen tur operatörlerinin aldığı öncelikli önlem ise 3.11’e kadar çıkan euroya karşın, fiyatları 2.70’e kadar sabitlemek oldu. Gelecek dönem için de “Fiyatları artırmayız” gibi net bir açıklama yapamayacaklarını söyleyen pek çok turizmci, mümkün olduğunca kurdaki dalgalanmaya direneceklerini kaydetti. 


Andiamo Tur’un sahibi Cem Polatoğlu, yurtdışından gelen rezervasyonlarda bir sorun yaşamadıklarını belirtirken, yurtdışı rezervasyonlarda geçen yıla oranla yarı yarıya azalma yaşadıklarını söyledi. Çok sayıda iptaller aldıklarını ifade eden Polatoğlu, “Fiyatlarımızı euroya sabitlememize rağmen talep azaldı. Şu an euroyu 2.70’e kadar sabitledik. Ancak euro 3.14’i bile gördü. İptaller olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Yeni katılmak isteyenlere de güncel kura göre fiyat vermiyoruz” diye konuştu. 


“Euro 3 lirayı görünce fiyatları sabitlemiştik”


Fiyatları en son euronun 3 lira olduğu zamanda sabitlediklerini söyleyen, Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bugün, yurtdışı turları 2.99 liraya sabitlediklerini belirtti. Zaten euro ile paket tur satan tur operatörlerinin kar marjlarının yüksek olmadığını savunan Onaran, “Özellikle tarifeli seferlerde THY ile bu paketleri oluşturuyorsanız oradaki kar marjlarınız çok çok azalıyor. Zaten tarifeli bir uçağın üzerine o paketle yolcu alıyorsunuz. Kar marjlarımız çok rahat olmadığı için, kurlardaki oynaklık bizi zor durumda bırakıyor” dedi. “Elimizden geldiğince de güncel kuru kullanmamaya çalışacağız ama bugünden bunun için net bir şey söyleyemeyiz” diyen Onaran, rezervasyon iptali yaşamadıklarını söyledi ve kurlarla mücadele için erken rezervasyonda da yeni bir kampanya başlattıklarını ifade etti. Onaran açıklamasında şunları söyledi: “Rezervasyon iptali yok. Erken rezervasyonlarda, ciddi bir indirim var. Erken rezervasyonlarda da yüzde 100 olan ödeme tutarını, yüzde 40’a indirdik. Normal rezervasyon yapar gibi olacaklar. Artık yüzde 100’ün tamamını ödemek zorunda değil. Herkes kendine göre tedbir almaya devam edecektir.”


Jolly Tour, iki hafta önce kampanya başlattı 


Yaklaşık 10 gün önce yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise döviz kurundaki hareketliliğin yeni kampanya başlatmada etkili olduğunu söyledi. Henüz bir iptal almadıkları bilgisini veren Erkan, “Yaptığımız kampanyayla peşin ödeme fiyatına 12 taksit imkanı koyduk. Bugünkü kur neyse, onun üzerinden taksit imkanı veriyoruz. Böylece kurla ilgili çok fazla bir fark yansımamış oluyor. Normalde taksitli satışlarda fiyatlara kur farkı ekleniyordu. Şu anda kur farkını yansıtmıyoruz” açıklamasını yaptı.  


Dünya


Geri Dön