28 / 03 / 2024

Turizmciler otellerini satıyor!

Turizmciler otellerini satıyor!

Geçtiğimiz yıl turist sayısındaki önemli azalma ile yara alan turizm sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı. ETİK Başkanı Mehmet İşler, Eylül ve Ekim rezervasyonlarında gerileme yaşandığını, yatırımcıların otellerinden vazgeçtiğini söyledi.



Geçtiğimiz yıl Ukrayna'da başlayan iç savaş ve gelen turist sayısındaki önemli azalma ile yara alan turizm sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı. Haziran seçimleriyle gerilen ortam, ekonomik verilerin dengesini kaybetmesi ve artan terör saldırıları ile turizm sektörü de payına düşeni aldı. Eylül ve Ekim rezervasyonlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 gerileme yaşanırken zarar eden otellerin satışı ve devri gündeme geldi. Okulların açılışının ertelenmesine rağmen, turizmdeki daralma devam etti. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Eylül ve Ekim rezervasyonlarında yüzde 40'a varan gerileme yaşandığını belirterek, "2015'i kaybettik. Siyasi ve ekonomik istikrar sağlanmazsa ve elimizi çabuk tutmazsak 2016 yılında da yüzümüz gülmeyecek" dedi. 


Rakipler kullanıyor

Terörün ve istikrarsızlığın olduğu yerde turizmin olmayacağını belirten İşler, "Antalya'da turist arıyor. Antalya'ya yabancı turist gelmeyince yerli turistin tercih ettiği Ege'nin turistini cazip fiyatlarla kendine çekiyor. Ege Bölgesi'nde Çeşme ve Bodrum'daki yerli turistler de Antalya'ya akın ediyor. Eylül ve Ekim ayları reszervasyonlarında yüzde 40 düşüş var. Bu ortamdan faydalanan rakiplerimiz olumsuz reklamlar yapıyor. Tur şirketleri de bu olumsuz ortamı kullanarak bizden yapamayacağımız indirimler istiyor. Bu indirimleri yapmadığımız zamanda rezervasyonlar iptal ediliyor" diye konuştu.

Yaşanan bu zor durum nedeniyle yatırımcıların otellerinden vazgeçtiğini de belirten İşler, "Çeşme ve Bodrum'da 200-250 yataklı tesislerin satış görüşmelerine ben de tanık oldum. Turizmci zor durumda, çıkış yolu olarak tesisini satmaktan başka bir çare bulamıyor. Özellikle bu satışlara yabancı kaynaklı tur şirketleri talip oluyor. Bu hem acı hem de ticaretin doğasında olan bir olay" dedi. Olumsuz ortam nedeniyle 2015 yılının turizm açısından da kayıp bir yıl olduğunu söyleyen İşler, "Başta bakanlığımız ve belediyeler olmak üzere tanıtım ve promosyon faaliyetlerine bugünden başlamaları gerekiyor. Bizlere destek olmaları gerekiyor. Ayrıca siyasi ve ekonomik istikrarın da bir an önce ne yapılacaksa yapılarak sağlanması çok önemli. Aksi takdirde 2016 yılını da kaybetmek üzereyiz" dedi.


Faize yöneliyor

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, "Turizmci kar elde edemediği takdirde yatırımını elden çıkarıp faiz geliriyle bu zor dönemi atlatmaya çalışıyor. Bugün Çeşme ve Alaçatı'da bir butik otele gidin, satın almak istediğinizi söyleyin olumsuz yanıt almazsınız" dedi.


20 milyon Dolar'a alıcı aranıyor

Emlak satışı yapan internet sitelerinde özellikle Ramazan Bayramı sonrası turistik tesis satışlarında patlama yaşandığı dile getirildi. 1 milyon dolardan 20 milyon Dolar'a kadar tesislerini elden çıkarmak isteyen yatırımcının internet üzerinden müşteri aramaya başladığını söyleyen yetkililer, satışların yüzde 50'sinin yaşanan darboğazdan kaynaklandığını belirtti.


Yeni Asır


Geri Dön