20 / 04 / 2024

Turizmde çözüm bekleyen 3 sorun ele alındı!

Turizmde çözüm bekleyen 3 sorun ele alındı!

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, yıllık olağan toplantısını Ankara Swissotel'de gerçekleştirdi. TYD Başkanı Murat Ersoy, sektörün acilen üç sorununa çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi..



Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, TYD Başkanı Murat Ersoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda turizmci katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TYD Başkanı Murat Ersoy, sektörün acilen üç sorununa çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bu sorunlar hakkında bilgi veren Önal, "Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yatırımcı olarak bazı sorunlarımız devam etmektedir. Söz konusu sorunları hatırlatmam gerekirse 25 yılı aşmış turistik tesislerimizin yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu tesislerimizin yenilenmesine imkan verilmesi için 49 yıllık sürenin uzatılması konusunu Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün yeniden gündeme alması gerekmektedir. Kamuya ait yeni yatırım alanlarının turizme tahsis edilmesini bekliyoruz. Yeni kanuna göre tahsis süreleri 29 yıla indiriliyor. Bankacılık ve finans sektörü, 30 yılın altındaki projeleri finanse etmiyor. Bu yüzden bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor. Geriye, yatırımcının yatırımını özsermaye ile yapması kalıyor. İkinci olarak 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun ve buna ilişkin mevzuatın yenilenmesi gerekiyor. 


Üçüncü en önemli konu ise kıyı kenar yönetmeliği. Bu konuda birden fazla muhatap var ve ciddi bir çözümsüzlük söz konusu. Geçen yıl belediyeler bile konuya dahil oldu ve bazı kıyaları özelleştirerek kira geliri elde etmeye çalıştı. Yatırımcı muhatapsız kaldı. Kanamakta olan bu yaraya bir an önce çözüm bulunması gerekiyor" diye konuştu. 


Türkiye'nin, günümüzde 1,5 milyon yatağa sahip 35 milyon turist alan bir ülke durumuna yükseldiğini kaydeden Önal, "Türkiye turizminin önünde çok büyük hedefler olduğunu ifade etti. Ersoy, "100. yıl hedefimiz 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri. 5 yıl önce bu hedef 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliriydi. Biz turizmciler bu hedefi yukarı çektik" dedi. Sektördeki gelişmelere değinen Önal, "TYD üyesi yatırımcı kuruluşlarımız Türkiye'de konaklama tesislerinden marinalara, kongre ve fuar merkezlerinden, havalimanlarına, spor ve sağlık tesislerine kadar geniş yelpazede yatırımlar gerçekleştirmiş ve yeni yatırımlara devam etmektedirler. Turizm sezonunu 12 aya uzatmak ve yatırımları yurt sathına yaymak için kıyı turizminin yanında bundan böyle alternatif turizm türlerini ön plana çıkararak doğa ve çevreyi koruma-kullanma dengesi içinde değerlendirerek Anadolu'da yeni turizm yatırım hamlesine başlamış bulunuyoruz. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir ile Dünyanın ilk beşi arasında yer almaktır" dedi.


"TYD 400 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR"


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise, toplantıda yaptığı konuşmada TYD üyesi tesislerde 400 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekerek, derneğin aynı zamanda turizmin sorunlarının çözümünde büyük payının olduğunu ifade etti.


Dünyada doğa ve çevre odaklı turizm anlayışının hızla yaygınlaştığını belirten Arıcı, bakanlığın da bu konuda çalışmalar yürüttüğünü ve şimdiye kadar 180 tesise "çevreye duyarlı tesis" belgesi verdiğini belirtti.


Arıcı, "Turizm amaçlı altyapı yatırımlarına 188 milyon TL aktardık. Bu rakamı 2015'te yüzde 15 arttırdık. Turizmin Anadolu'ya yayılması konusunda turizmcilerden büyük destek gördük. Ülkemize gelen turistlerin Anadolu'nun eşsiz tarihi ve doğal güzelliklerini görmesi konusunda da çalışmalarımız devam diyor" dedi. 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön