19 / 04 / 2024

Turizmde G-20 umudu!

Turizmde G-20 umudu!

Türkiye’de zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanan turizmcilerin en büyük umudu 15-16 Kasım’da düzenlenecek G-20 zirvesi. Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu algısının zirveyle yıkılması hedefleniyor.



Türkiye’de zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanan turizmcilerin en büyük umudu 15-16 Kasım’da düzenlenecek G-20 zirvesi. Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu algısının bu zirve ile yıkılacağını ifade eden sektör temsilcileri, “Yurtdışındaki büyük tur operatörleri gelecek yılın planlarını yapmaya başlıyor. Bu zirvenin 2016 turizmine büyük etkisi olacak” dedi.


SON yıllarda Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri haline gelen turizmde bu yıl işler istenilen düzeyde iyi gitmedi. Gelen turist sayısında küçük düşüşler meydana gelse de, gelirdeki ve geceleme sayısındaki düşüş büyük boyutlara ulaştı. Turizmdeki düşüşün en büyük nedenlerinden biri Türkiye’ye turist gönderen ülkelerde yaşanan ekonomik krizler olsa da, Türkiye’deki güvenlik endişeleri de turistlerin Türkiye’ye tercih etmemesinde büyük rol oynadı. Bu endişelerin ortadan kalkması için ise en büyük tanıtımın kasım ayının ortasında Antalya Belek’te düzenlenecek G-20 zirvesinin olacağı ifade ediliyor. Birçok ülkenin en üst düzey isimlerinin ağırlanmasının Türkiye için büyük bir tanıtım fırsatı yaratacağını ifade eden turizmciler, “Türkiye gövde gösterisi yapma fırsatı bulacak. Gelecek yılın tatil planları yapılmaya başlanmışken, Antalya’dan yapılacak TV yayınları ve haberlerle tüm Türkiye yabancı turistin aklında yer edecek” diyor.


EN BÜYÜK KAYNAK G-20


Sonbaharın başlangıç dönemi itibarı ile Türkiye turizminde küçük düşüşlerle başlayan tıkanıklıklar olduğunu ifade eden Hilton İstanbul Kozyatağı Genel Müdürü Kemal Sinmez, “16 ülkenin dışişleri yetkililerinin yaptığı ‘Türkiye güvensiz’ açıklamaları tıkanıklığı büyük boyutlara ulaştırdı. Dış turizm hareketlerinde düşüşler hızla belirgin hale geldi” dedi. Dünyanın büyük tur operatörlerinin 2016 tur programlarını bugünlerde belirlediklerine değinen Kemal Sinmez, “Bu programlardan Türkiye için kullanılan kapasite oranı minimuma düşürülüyor. Ancak 2016 yılını kazanmak için elimizde çok büyük bir fırsat var. O da G-20. 15-16 kasımdaki zirveye dünyanın en önemli liderleri katılıyor. G-20 Türkiye’ye ve Türk turizmine güvenin simgesi olacak. Türkiye G-20 sonrası 2016’nın en çok tercih edilen destinasyonlarından biri olabilir. G-20 zirvesi tanıtımlarda kullanılacak en büyük kaynak olacaktır” diye konuştu.


ETKİSİ UZUN VADEDE


G-20 gibi büyük bir organizasyonun Antalya ve Türkiye için bir tanıtım kampanyası olacağına vurgu yapan Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED Başkanı Osman Ayık da, “Dünyada bu çapta düzenlenen çok fazla organizasyon yok. Ancak etkisinin uzun vadede görüleceğini düşünüyorum. 2016’da direk bir etkisi olmayabilir. Çünkü hala yanıbaşımızda savaş devam ediyor. En büyük pazarlarımızdan biri olan Rusya’da sıkıntılar sürüyor. Türkiye’ye turist gönderen birçok ülkenin Türkiye’ye karşı bakış açısı tam olarak değişmedi. Ancak her olumlu organizasyon, olumsuz algının kırılması için çok büyük etki yapar” ifadelerini kullandı.


Para versek böyle tanıtım yapamayız


G-20 ile beraber Türkiye’nin çok ciddi ve hızı bir şekilde tanıtım atağı yapması gerektiğine dikkat çeken Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TUROB) Tİmur Bayındır, “Liderlerin katıldığı G-20 gibi zirveler tüm dünya televizyonlarında yayınlanıyor. Bu yayınların Türkiye için çok büyük pozitif etkisi olacak. Türkiye’nin güvenli bir yer olduğu anlaşılacak. Para verip, yaptıramayacağınız bir reklam kampanyası gibi olacak. Ancak tek başına yeterli olmaz. Süratli bir şekilde tanıtım atağına kalkarsak Türkiye’nin 2016 yılındaki turizmi canlandırılabilir. Turizm sektörü olumlu ya da olumsuz herşeyden çok hızlı etkilenir. Bu olumlu etkiyi çok iyi şekilde kullanmalıyız” diye konuştu .


KİMLER KATILIYOR


Zirveye katılacak ülkeler ve liderleri şöyle: ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernández de Kirchner, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Endonezya Başkanı Joko Widodo, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, AB Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker.



Hürriyet





Geri Dön