23 / 04 / 2024

Turizmde günlük ev kiralamanın cirosu 9 milyon TL'ye ulaştı!

Turizmde günlük ev kiralamanın cirosu 9 milyon TL'ye ulaştı!

Turizmin en büyük kayıt dışı kalemlerinden günlük ev kiralama sektörü otellerle yarışıyor. Sektörün bir gecelik cirosu 9 milyonu buldu. Kayıt dışı gelirin önüne geçmek için 5 koldan takip başladı



 Turizmde günlük ev kiralama patladı. Sektörün bir gecelik cirosu 9 milyonu buldu. Kayıt dışı gelirin önüne geçmek için 5 koldan takip başladı
Turizmin en büyük kayıt dışı kalemlerinden günlük ev kiralama sektörü otellerle yarışır hale geldi. Otel rezervasyonlarının bile önüne geçmeye başlayan sektörün gecelik cirosu 9 milyon TL'yi buldu. Sektörün yıllık cirosu toplum turizm gelirlerinin yüzde 5'ine ulaştı. Daire ve rezidansların yanı sıra yalı, villa hatta tekneler bile günlük olarak turistlere kiralanıyor. Online sistemde, şirketler aracılığıyla kiralanan alternatif konaklama mekânı sayısı 45 bin civarında. Buna bireysel kiralamalar da eklendiğinde rakam 60 bine kadar çıkıyor. SABAH'ın da gündeme getirdiği kayıt dışı turizmle ilgili rakamlar kamu kurumları ve sektör derneklerini harekete geçirdi. Turizm ve maliye bakanlıkları ile emniyet, belediyeler ve Alternatif Konaklama Derneği 5 koldan çalışma başlattı. Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, "Yasal düzenleme, denetim ve tanıtım yapılması için çalışıyoruz. Turizm Bakanlığı, Asayiş Büro Dairesi, belediyeler ve il kültür turizm müdürlükleriyle irtibat halindeyiz" dedi.

BEYOĞLU PİLOT BÖLGE
Sektörün en yoğun faaliyet alanının İstanbul olduğunu vurgulayan Ülkü, en fazla günlük kiralamanın da Beyoğlu Belediyesi'nde yapıldığını söyledi. Sektörün kayıt altına alınması için Beyoğlu'nun pilot bölge seçildiğini ifade eden Ülkü, "İstanbul'daki ilgili birimlerle çalışma ekibi kurduk" diye konuştu.

DÜNYADA TREND
Mehmet Ülkü'ye göre sektör Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Ülkü, "Alternatif konaklama şu anda dünyada trend. Bu sektör, bazı bölgelerimizin can simidi olacak. Fakat şimdi Türkiye'de kanuni boşluklar nedeniyle bir kayıt dışılık söz konusu. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması birçok bölgeyi geliştirir" diye konuştu.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA
Günlük kiralamanın en yoğun yapıldığı il İstanbul. Bunu yabancı turistte Antalya, Muğla ve  İzmir  yerli turistte ise İzmir,  Ankara  ve Muğla takip ediyor. Günlük kiralamayı ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen turistler tercih ediyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 85
Daire ve rezidansların yanı sıra bölgelerine göre yalı, villa hatta teknelerde bile konaklama yapılıyor. Sektörde geceleme fiyatı ortalama 180 TL. Alternatif konaklama yapılan evlerde doluluk oranı yüzde 85'lere ulaşmış durumda. Sektörün yıllık cirosu ise 3 milyardan fazla.

300 BİN YATAK
İnternet üzerinden online olarak kiralanan 45 bin alternatif konaklama mekanı bulunuyor. Bu sayı offline satışlar da dahil edildiğinde 60 bine kadar çıkıyor. Ülkü "Rakamları yatak sayısına vurduğumuzda ortalama 300 bin yatak kapasitesi mevcut. Bu hizmeti veren yerlerin kontrollü bir şekilde hızla artmasını bekliyoruz" dedi.

KANUNDA BOŞLUK VAR
Yeni çıkan kanuna göre Türkiye'de herhangi bir yerde 21 gün süreyle konaklama yapıldığında bölgenin yerel yönetimine haber vermek gerekiyor. Dünyada bu süre 3 gün ile 1 hafta arasında sınırlı. 21 günlük süre kanuni boşluk yaratıyor.


Sabah

Geri Dön