19 / 04 / 2024

Turizmde yeni trend: Kiralık evde konaklama!

Turizmde yeni trend: Kiralık evde konaklama!

Geleneksel otelde konaklama deneyiminden sıkılanlar aradıkları özgürlüğü ve konforu kiralık evlerde buluyor. kiralık evlerde konaklama sektörünün toplam cirosu 1 milyar 700 milyon TL’yi geçti...





 Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2012 yılında tüm Türkiye’de gerçekleşen yaklaşık 373 milyon gecelemenin 14 milyonu kiralık evlerde yaşandı.  Gecelemelerin 8 milyonu İstanbul’da gerçekleşirken kiralık evlerde konaklama sektörünün toplam cirosu 1 milyar 700 milyon TL’yi geçti.

 

Turizm dünyasının yeni fenomeni alternatif konaklamanın cazibesi artıyor. İş ya da tatil amaçlı seyahat edenlerin maliyet ve konfor açısından yeni alternatifler araması ile önem kazanmaya başlayan alternatif konaklama sektörü her geçen gün daha da büyüyor. Belirli bir otele bağlı kalmak istemeyen seyahatseverler günlük, haftalık ya da aylık olarak kiraladıkları evlerde hem maliyet açısından hem de ziyaret ettikleri bölgelerin yerel şartlarına uygun şartlarda konaklıyor.

 

Türkiye çapında 14 milyon geceleme kiralık evlerde


Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı 2012 turizm verileri alternatif konaklama sektörünün büyüklüğüne işaret ediyor. Verilere göre Türkiye'de yapılan konaklamaların yaklaşık yüzde 4 ila 5 oranındaki kısmı kiralık evlerde yapılıyor. Türkiye genelinde 2012 yılı içerisinde yaklaşık 373 milyon geceleme sayısı göze çarpıyor. Bunun 14 milyon civarındaki kısmı kiralık evleri kapsıyor. 2013 senesinde yılsonuna kadar beklenen alternatif konaklama geceleme sayısı 20 ila 21 milyon civarında.

 

Toplam ciro 1 milyar 700 milyon TL’yi geçti


Kiralık ev konaklamasında en çok hareketliliğin yaşandığı iller arasında sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın ve Hatay yer alıyor. İstanbul 8 milyon geceleme ile zirvede yer alıyor. Verilere göre kiralık evde konaklama sektörünün toplam cirosu tüm iller göz önünde bulundurulduğunda 1 milyar 710 milyon TL civarında.

 

Her gün 200 yeni ilan ekleniyor


Hızla büyüyen alternatif konaklama turizminde evini kiralamak isteyenlerle tatillerini kiraladıkları evlerde geçirmek isteyenler daha çok online ortamda buluşuyor. Konaklayacak yer arayan insanlarla evlerini günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralamak isteyenleri bir araya getiren online platform Hemenkiralik.com’da ev sahipleri evlerini siteye kaydediyor, kullanıcılar da konaklamak istedikleri evi siteye girerek kolayca seçiyor ve rezervasyonunu yaptırıyor. Sistemde 56 ülkeden 418 şehirde 17 bin ilanla hizmet veriliyor. Her geçen gün yeni 150 ila 200 civarında yeni ilan sitede yayınlanıyor. Sitede geceliği 198 TL’ye havuzlu villa bulmak bile mümkün!

 

Alternatif konaklamacılar örgütlendi!


Tatilcilere ve seyahat tutkunlarına geleneksel konaklamaya alternatif seçenekler sunan alternatif konaklama sektörü, dernek çatısı altında bir araya geldi. Nisan ayı başında kurulan Alternatif Konaklama Derneği, standartların belirlenmesi, bilinirliğin artırılması ve alternatif konaklama hizmetlerinin turizm gelirlerine yaptığı katkının artırılması için faaliyet gösteriyor. Dernek, kurulmasından bu yana geçen kısa süreye rağmen 50’ye yakın üyeye sahip.  

 


Geri Dön