24 / 04 / 2024

Türk boru üreticileri TANAP hattına talip oldu!

Türk boru üreticileri TANAP hattına talip oldu!

Türk boru üreticileri, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) talip oldu. Üreticiler, TANAP'ta 2,5-3 milyar dolarlık boru kullanılacağına vurgu yapıyor...



Türk boru üreticileri, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) talip oldu. Üreticiler, TANAP'ta 2,5-3 milyar dolarlık boru kullanılacağına vurgu yaparak mutlaka malzeme olarak yerli üretimin kullanılmasını istiyorlar. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet Erciyas, kısa bir süre önce Washington'da dünya çelik boru döşeyicilerinin genel kuruluna katıldığını söyledi. Erciyas, "Burada aldığımız duyumlara göre şartnameyle ilgili birtakım değişiklikler yapılabilir ve Türkiye'de üretilmeyen boyuna kaynaklı boru şartnameye konulabilir. Eğer bu söz konusu olursa çelik boru üreticileri 2,5-3 milyar dolarlık iş kaybedebilir." diye konuştu. 


Türkiye'nin doğusundan batısına kadar uzanan ve toplamda 1.860 km'lik bir uzunluğa sahip olacak TANAP'ta en az yüzde 51'lik kısım Azerbaycan devlet petrol ve gaz şirketi SOCAR'da olacak. Türkiye'nin payı yüzde 20 olurken Statoil ve BP de yüzde 29'u paylaşacak. ÇEBİD Yönetim Kurulu üyelerinin Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleri ile bir araya geldiği yemekte geçen ay TANAP için yapılan ön yeterlilik başvuruları için toplam 29 firmanın şartname aldığını belirten Erciyas, "Bunlar arasında 23 başvuru yapılmış. Bu 23 şirketin arasında 9 Türk şirketi var. Türk firmalarından sanıyorum üç tanesi konsorsiyum halinde." dedi. Boru hattında inşaatın 2015 yılında başlaması ve üç fazdan oluşacak proje tamamlandığında yıllık 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşması öngörülüyor. 


Türkiye'de üretilen çelik boru tipinin spiral kaynaklı olduğunu belirten Erciyas, bütün boru hattı için spiral yerine boydan kaynaklı boru hattı tercih edilirse Türk üreticilerin boru hattı projesinde olmayacağını söyledi. Erciyas, proje ile ilgili bir başka tereddütlerinin ise finansman kaynaklı olduğunu belirtti.



Zaman


Geri Dön