23 / 04 / 2024

Türk çelik ihracatı ABD engeline takıldı!

Türk çelik ihracatı ABD engeline takıldı!

İnşaat demiri ihracatında dünya liderli olan Türk çelik ihracatçıları ABD'de soruşturma engeline takılınca 558 milyon dolarlık pazar payı tehlikeye girdi. ABD daha önce de çelik ihracatı yapan Türk firmalara inceleme başlatmıştı....




İnşaat demiri ihracatında dünya liderli olan Türk çelik ihracatçıları ABD'de soruşturma engeline takılınca 558 milyon dolarlık pazar payı tehlikeye girdi. ABD daha önce de "çelik boru anti-damping" ve "telafi edici vergi soruşturması" adı altında çelik ihracatı yapan Türk firmalara inceleme başlatmıştı. 


Çelik ihracatçıları ABD'den art arda gelen soruşturmalarla sarsıldı. Türk çelik sektörü, inşaat demiri ihracatında dünya liderliğini sürdürürken; 245 milyon dolarlık ihracat pazannı kaybetmemek için mücadeleye hazırlanıyor. ABD'nin geçtiğimiz* günlerde başlattığı çelik boru anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması nedeniyle sektörün 313 milyon dolarlık pazan zaten risk altındaydı. Çelik sektörü, inşaat demirinde de ABD'li raldp üreticilerin soruşturma talebiyle karşılaşınca tehlikenin boyutu 558 milyon dolara ulaştı. 

ABD'DEN SORUŞTURMA Türk çelik sektörü son dönemde süreldi antidamping ve koruma önlemi soruşturmalan ile karşı karşıya geliyor. Sektör geçtiğimiz günlerde ABD'nin Türk çelik boru ürünlerine karşı başlattığı antidamping soruşturma önlemi ve Kolombiya'dan gelen alaşımsız çelikten üretilen bazı profiller, borular, filmaşin ve inşaat demiri ürünleri için üç ayn soruşturma ile karşılaşmıştı. Şimdi de ABD'den gelen yeni bir soruşturmanın şokunu yaşıyor. 


RAHATSIZ OLDULAR Türk çelik ihracatçılannın dünyada ve bölgedeki üstün ihracat performanslanndan rahatsız olan üreticiler, Türkiye ile birlikte Meksika'dan yapılan inşaat demiri ithalatına karşı ABD Ticaret Bakanlığı'na anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması açılması için başvurdu. Uluslararası Ticaret İdaresi ve Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yapılacak araştırmalar neticesinde soruşturma açılıp açılmayacağı konusunda karar verilecek. 


İHRACAT İLK 8AYDA245 MİLYON DOLAR O Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; ABD'ye inşaat demiri olarak 2013 yılının sekiz ayında miktar bazında 422 bin ton ve değer bazında 245 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Böylece geçen yılın aynı dönemindeki 339 bin ton ve 234 milyon dolarlık ihracata kıyasla miktar bazında yüzde 25'lik artış oranı yakalandı. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "ABD'li firmaların soruşturma taleplerinin altında yatan sebep bizi rakip görmeleridir" dedi. 


Yeni Şafak Gazetesi


Geri Dön