26 / 04 / 2024

Türk doğal taş sektörü Coverings Fuarı'ndan umutlu döndü!

Türk doğal taş sektörü Coverings Fuarı'ndan umutlu döndü!

ABD’nin Chicaco eyaletinde düzenlenen Coverings Fuarı'nda Türk mermerlerinin ilgi odağı olması, fuara katılan firmaların yüzünü güldürdü. Sektör, yoğun iş temaslarında bulundukları fuarın ardından 2016 için umutlandı.



Türk doğal taş sektörü, 2015 yılındaki ihracat gerilemesinin ardından çıktığı ABD turundan umutlu döndü. 2008 yılına kadar Türkiye’nin bu alanda en büyük pazarı olan ABD pazarının yeniden kazanmak için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği önderliğinde Chicaco’da düzenlenen Coverings 2016 fuarına katılan firmalar, yoğun iş görüşmelerinin ardından yurda umutlu döndüler.


Bu yıl 27’incisi düzenlenen fuara, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) milli katılım organizasyonu ile 53 firma katılırken, bağımsız katılımlarla birlikte fuara adeta Türk mermeri damgasını vurdu. Düzenlenen çeşitli etkinliklerle Anadolu’da 650 çeşit mermer bulunduğunun örneklerle gösterildiği fuarda, Türkiye'nin bir mermer cenneti olduğu anlatıldı.


ABD pazarını yeniden kazanmak zor değil


Dünya doğal taş ihracatının yüzde 9’unun Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çeken İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Daha da önemlisi dünya mermer rezervinin neredeyse yüzde 40’ı Türkiye’nin elinde bulunuyor. Bu kadar güçlü olduğumuz bir sektörde geldiğimiz noktayı çok yetersiz görüyoruz. Şu anda çok önemli bir jenerasyon yakaladık. Bu alanda lider olmak için önemli bir fırsat kapımızda bekliyor. Daha çok çalışmalıyız. Birlik içinde olmalıyız” dedi.


Pazar payını büyütmek, dünya sıralamasında daha üst noktalara gelmek için ABD’nin çok önemli olduğunun altını çizen Kahyaoğlu şöyle devam etti:


“Bu fuar bizim için çok önemli. Çünkü ABD, dünyada Çin’den sonraki en büyük pazar. Mermerin anavatanı olarak bu pazardan sadece yüzde 11 pay alıyoruz. Kanada ile birlikte ele alındığında katma değeri yüksek ürünlerin satıldığı bir pazar olan ABD’de bizim İtalya, Brezilya ve Çin’in önüne geçip liderliğe oynamak gibi bir hedefimiz olmalı. 2008 yılına kadar ülkemizin en fazla doğal taş ihracatı yaptığı ABD pazarını yeniden ilk sıraya yükseltmek ve pazardaki payımızı yüzde 20’lere çıkartmalıyız. Bu çok zor değil. Bu ülkeye son 6 yılda mermer ihracatı yüzde 50 arttı. Demek ki çalışınca oluyor. Şu anda 1.9 milyar dolarlık doğal taş satıyoruz. 2023 hedefimiz 7.5 milyar dolar. Bunu yakalamak için kilo fiyatını artırmak,  tasarımı öne çıkarmak zorundayız. Bu tür ürünleri de ABD pazarına satmak zorundayız. Dünyanın en büyük alıcısı durumunda olan ve toplam 2.3 trilyon dolarlık ithalat yapan ABD’de pazarında her sektör gibi mermer de daha çok pay almalı” dedi.


3.4 milyar dolarlık en büyük pazar


Coverings, doğal taş sektöründe 3.4 milyar dolarlık ithalat değeri ile dünyadaki en büyük pazar olan ABD’nin en büyük fuarı. Fuara Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan, İtalya, Malezya, Meksika, Mısır ve İspanya gibi ülkeler de katıldı. Türkiye ise Coverings’e tam bir çıkarma yaptı. Fuara milli katılım organizasyonu düzenleyen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Yönetim Üyeleri Beyazıt Özgan, Naci ilci, Ali Fuat Ekşi, Aydın Dinçer, Mustafa Selçuk Çevik, ile Denetim Kurulu üyeleri Yakup Kadri Sürmen ve Coşkun Bozanlı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü Doğal taş Mermer Daire Başkanı Eyüp Yadigar ile İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreteri Armağan Vurdu, sektörün önde gelen isimleri ile birlikte ses getirecek bir etkinlik yaptılar.


Geri Dön