28 / 03 / 2024

Türk Dünyası Mimarlık Ödülü Ahmet Vefik Alp’e verildi!

Türk Dünyası Mimarlık Ödülü Ahmet Vefik Alp’e verildi!

Türk Dünyası Topluluğu tarafından TC Muğla SK Universitesi bünyesinde bu yıl ilki düzenlenen Türk Dünyası Hizmet Ödülleri Mimarlık Ödülü Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in Japonya Yamagata da Türk Evi projesine verildi.



Türk Dünyası Topluluğu tarafından TC Muğla SK Universitesi bünyesinde bu yıl ilki düzenlenen Türk Dünyası Hizmet Ödülleri Mimarlık Ödülü Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in merhum CB Turgut Özal dileğiyle tasarladığı Japonya Yamagata da Türk Evi projesine verildi. Projenin kısa bir hikayesi var. Kirazlarıyla ünlü Yamagata ya ilk kiraz tohumunun eski adı ‘Kirasun’ olan Giresun ilimizden gittiği Tokyo Büyükelçimiz Umut Arık tarafından belgelendi. Bunun üzerine bölgede bir Uluslararası Kiraz Olimpiyat Yerleşkesi planlayan yerel idareler bir ayrıcalık tanıyarak Türkiye’nin yerleşke bünyesinde bir anıt eser yapmasını istediler. Merhum CB Turgut Özal projelerin hazırlanması için o sırada Suudi Arabistan Dahran Kral Fahd Universitesi’nde Profesör olan  ve TC Riyad Büyükelçiliğimizi projelendiren Mimar Kentbilimci Ahmet Vefik Alp’i görevlendirdi. Inşaat yerel Japon idarelerin bütçesinden karşılanarak tamamlandı. Alp ‘in Topkapı Sarayı ‘Arz Odası’ndan esinlenerek hazırladığı projede Türk seramik, mermer, bakır, ferforje işçi ve malzemeleri kullanıldı. Türk ve Japon Bayrakları göndere çekildi. Yapı büyük ilgi gördü, Giresun yerel belediye Sagae ile kardeş ilan edildi. Türk Evi aynı zamanda bir kayak merkezi olan bölgede turistik destinasyon olarak binlerce Japon tarafından ziyaret ediliyor. Yapının bir resmi Japon telefon kartlarına basıldı.

 

Alp Muğla Üniversitesi’nde ödülü alırken :

Hergün canlarımız bir bir şehit olurken sevincim boğazıma dolanıyor. Gebze Teknoloji Bölgesinde Türk Milli Mimari ezgileriye bezenmiş üç mimari eserimin idari mahkemenin karşı görüşlerine rağmen yerine gökdelenler yapılmak üzere TC Bilim Bakanlığının talimatlatıyla geçen ay dinamitle patlatılmasınının ardından bu Ödül daha da anlam kazandı. Japonya da şanlı Türk Bayrağı’nı dalgalandırmak onurların en yücesi oldu. Bundan sonraki hedefim Terör Şehitlerimiz için bir Anıtköy tasarlamaktır.  ifadelerini kullandı: Törende Edebiyat, Müzik, Kültür alanlarında da çok seçkin kişiliklere de ödül verildi.




Ahmet Vefik Alp kimdir?





Geri Dön