19 / 04 / 2024

Türk ev tekstili rotasını yeni pazarlara çeviriyor!

Türk ev tekstili rotasını yeni pazarlara çeviriyor!

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği, TÜİK verileri ile 2014 yılı Türk ev tekstili ihracat rakamlarını açıkladı. TETSİAD’ın raporuna göre 2014’te de ev tekstili ihracatı, 3 milyar 330 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşti.



Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), TÜİK verileri ile birlikte derlediği raporda, 2014 yılı Türk ev tekstili ihracat rakamlarını açıkladı. TETSİAD’ın raporuna göre 2014’te de ev tekstili ihracatı, geçen yıla göre hız kesmeyerek 3 milyar 330 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşti.


Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD)’ın 2014 yılını değerlendirdiği raporda ev tekstili ihracatının 3.326.946.668 Dolar olarak gerçekleştiği belirtilirken, 8 milyar 540 milyon Dolarlık toplam tekstil ihracatının içerisinde ev tekstilinin payı yüzde 38,96 olarak belirlendi. İhracat ürün grupları arasında havlu ve bornozlar başı çekerken, ülkelere göre dağılımda Almanya, Rusya Federasyonu ve ABD ilk üçü paylaştı. Özellikle Rusya’da yaşanan ekonomik sorunlar sonrası, yapılan ihracatta 2013’e göre önemli kayıplar yaşandığı gözlenirken, Romanya, İran ve Hollanda, 2014’te Türk ev tekstili sektörünün ihracatını en fazla artırdığı ülkeler oldu.


Türkiye’nin ev tekstili ihraç ettiği ilk 20 ülke şöyle sıralanıyor: Almanya, Rusya Federasyonu, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya, Ukrayna, Polonya, İran, Romanya, Irak, Suudi Arabistan, Cezayir, İspanya, Belçika, İsrail, Avusturya, Estonya ve Bulgaristan. 


Türk Ev Tekstili’nin Rotası Yeni Pazarlar

Türk ev tekstili sektörünün 2014 yılı ihracatını değerlendiren TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların onarılmasını sabırla beklediklerini, ancak yakın bir gelecekte pozitif yönde gelişme olabileceğini düşünmediklerini belirterek “AB pazarında yaşanan sorunlara” dikkat çekti. Her türlü olumsuzluğa rağmen, AB pazarında Türkiye’nin payını artırmak için gerekli girişimlerin yapıldığını ve tanıtım çalışmalarının daha yoğun olarak sürdürüleceğini söyledi. Başkan Küçükçalık; ekonomik sorunlar yaşayan ülkelerin, Türk ev tekstili firmalarını olumsuz etkileme ihtimaline karşı sektörün yeni pazarlarda arayışta olmasını, Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara yönelmesinin gerekliliğine dikkat çekti. TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, tüm bunların yanı sıra komşu ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin de sektör bileşenlerine olumsuz etkilerini azaltmak için yeni pazarlara açılmanın öneminin altını çizdi. Türk ev tekstili sektörü için dış pazarın genişlemesi amacıyla tespit edilen yeni hedef ülkeler arasında Japonya, Çin, Meksika, Şili, Brezilya, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Kenya, Tanzanya, Etiyopya, Nijerya, Gana,  Angola ve  Güney Afrika yer alıyor. 



Geri Dön