29 / 03 / 2024

Türk firmaları Gana'daki konut inşaatlarına katkı sağlıyor!

Türk firmaları Gana'daki konut inşaatlarına katkı sağlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "150'yi aşkın firmalarımız, Gana'nın ihtiyacına binaen enerji, alt yapı ve konut inşaatı olmak üzere özellikle Gana'nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımlarıyla katkıda bulunmaya kararlıdır." dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü, dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız" dedi.


Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilerleyen dönemde bölgesel barışa veya barışlara, dünya barışına müşterek olarak katkı sağlamakta kararlı olduklarını belirtti.


Türkiye ile Gana'nın, mevcut iş birliğinin kapsamını genişletme kararlığında bulunduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda bir siyasi iradenin de mevcut olduğunu ifade etti.


Gana ile Türkiye arasında 5 yıl içinde 18 anlaşma ve muhtıra imzalandığını anımsatan Erdoğan, "Ziyaretim vesilesiyle imzalanan anlaşma ve mutabakat muhtıraları inanıyorum ki mevcut iş birliğimizi daha da tahkim edecektir" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:


"Şu an 400 milyon dolar olan dış ticaret hacmimizi inanıyorum ki 2020'de 1 milyar dolara çıkaracağız. Bugün 150'yi aşkın firmamızla buradayız. Firmalarımız, Gana'nın ihtiyacına binaen enerji, alt yapı ve konut inşaatı olmak üzere özellikle Gana'nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımlarıyla katkıda bulunmaya kararlıdır. Biz de kendilerini teşvik edeceğiz."


"Türkiye, Gana'nın yanındadır"


Kamu-özel sektör ortaklığının, Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını aktaran Erdoğan, bu modelin Gana'nın kalkınmasında da önemli olacağını kaydetti.


Uzun vadeli iş ilişkileri kurulacağını ümit ettiğine işaret eden Erdoğan, Devlet Başkanı Mahama ile yaptığı görüşmelerde,  Afrika'da Gana, Nijerya ve bu bölgedeki terörle ilgili sıkıntıları ele alırken, aynı şekilde Türkiye'deki teröre ilgili yaşananları da değerlendirme fırsatı bulduklarını anlattı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:


"35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak, terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü, dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye, Gana'nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır." 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda ülkenin yerel diliyle teşekkür etti.


İmza töreninde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Gana'lı yetkililer de hazır bulundu.


AA






Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Gana'da temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020'de karşılıklı ticaretin 1 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti. Erdoğan "Türk şirketleri altyapı, konut ve enerjide yatırımlar yapabilir. Biz de destekleriz" dedi

Batı Afrika temaslarının ikinci ayağı olan Gana'da meslektaşı John Dramani Mahama ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 alanda işbirliği önerdi. Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Firmalarımız, Gana'nın ihtiyacına binaen enerji, altyapı ve konut inşaatı olmak üzere ülkenin ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımlarıyla katkıda bulunmaya kararlı. Biz de kendilerini teşvik edeceğiz" dedi. Gana ile Türkiye arasında 5 yıl içinde 18 anlaşma ve muhtıra imzalandığını anımsatan Erdoğan, "Bugün de mutabakatlar imzaladık. İmza atmakla iş bitmiyor. Takip edeceğiz. Yan gelip yatarsak bu iş olmaz. O zaman bu seyahatler turistik olur" diye konuştu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, "İnanıyorum ki, 2020'de 1 milyar dolara çıkaracağız" dedi. 


İŞTE AVRUPALI FİYATTA ASYALI


DEİK toplantısında konuşan Erdoğan gün içinde yapılan anlaşmalar çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Akra'ya 30 otobüs hibe edeceğini açıkladı. Türkiye'nin kazan-kazan ilkesine göre hareket etmeyi sürdüreceğini kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: "Bugün Sayın başkan bana güzel bir şey söyledi. 'Türkiye, Avrupalı gibi iş yapar, Asyalı gibi fiyat verir' dedi. Vaka budur." Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahama ile Kotoka Uluslararası Havalimanı 3. Terminali inşaatının temel atma törenine katıldı. MNG Grubu şirketlerinden MAPA İnşaat'ın yaptığı 5 milyon yolcu kapasiteli Kotoka Terminal Binası'nın, 2017'de tamamlanması planlanıyor. 


TÜRKİYE İLE GANA ARASINDA 4 ALANDA ANLAŞMA İMZALANDI

İki ülke arasında ticari, iletişim, enerji alanlarında 4 anlaşma imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gana Dışişleri Bakanı Hannah Tetteh ile enerji alanındaki işbirliğine ilişkin mutabat zaptına imza attı. İki ülke arasındaki ikili mevduat sözleşmesini Gana Dışişleri Bakanı Hannah Tetteh ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş imzaladı. Gençlik ve spor alanındaki işbirliği sözleşmesini de Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Gana Gençlik ve Spor Bakanı imzaladı. Öte yandan Türkiye heyetinde bulunan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da Gana Ulusal Haberleşme Kurumu ile elektronik haberleşme ve telekomünikasyon alanında işbirliği tesisine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.


Sabah







Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gana ziyaretinde, iki ülke arasında iletişim, enerji, haberleşme ve ticari alanda anlaşmalar imzalandı.


Gana’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ile birlikte iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların törenine katıldı. Yatırım anlaşmasını Gana Dışişleri Bakanı Hannah Tetteh ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş imzaladı. Gençlik ve spor işbirliği anlaşması da Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Gana Gençlik ve Spor Bakanı arasında imzalandı. Bilgi teknolojileri alanındaki mutabakat zaptı ise Gana Haberleşme Kurumu Başkan Yardımcısı William Tevie ve Türkiye Bilgi Teknolojileri Başkanı Ömer Fatih Sayan imza koydu. Enerji alanındaki zaptı ise Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Gana Dışişleri Bakanı Hannah Tetteh imzaladı.



Akşam


Geri Dön