19 / 04 / 2024

Türk gayrimenkul sektörü Dubai'de moral buldu!

Türk gayrimenkul sektörü Dubai'de moral buldu!

Dubai'de gerçekleşen emlak fuarı Cityscape Global 2015'e katılan Türk inşaat şirketleri Ortadoğu yatırımcısından yoğun ilgi gördü. Türk gayrimenkul sektörü Dubai'de moral buldu.



DÜNYANIN önde gelen gayrimenkul fuarları arasında bulunan ve bu yıl 14'üncü kez düzenlenen Dubai'deki Cityscape Global 2015 Fuan'na Türk inşaat firmaları  damgasını vurdu. Geçen yıl 30 Türk şirketinin katıldığı Cityscape Global Fuan'nda bu yıl 61 Türk firması yer aldı. 


8-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuarda. Birleşik Arap Emirliklerinin ardından en fazla temsil edilen ülke Türkiye oldu. Dubai Ticaret Merkezi'nde gerçekleşen fuarda Türk şirketleri hem sıcak saüş yaptı hem de ön talep topladı. Siyasi belirsizlik ve terör olayları nedeniyle iç piyasada durgun bir donem geçiren gayrimenkul sektörü, yabancı ilgisi ile moral buldu. 


İSTANBUL'A GELECEKLER

Dünya gayrimenkul sektörünün nabzının attığı bu küresel platform, 30 ülkeden 324 katılımcıya ve on binlerce ziyaretçiye 3 gün süre ile ev sahipliği yaptı. Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum'un da ikinci gününde ziyaret ettiği Cityscape Global 2015'in, yakın coğrafyalardaki sıcak siyasi gelişmelere ve önemli pazarlardaki ekonomik krizlere, durgunluklara karşın küresel önemini ve uluslararası hacmini koruduğu görüldü. Her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık alım satım anlaşmasının gerçekleştiği Cityscape Global'de Türk firmaları, yaklaşık 500 milyon dolarlık ön rezervasyona ve satışa imza attı. 

Körfezli yatırımcıların fuarda projeler hakkında ön bilgi aldığını belirten inşaat sektörü temsilcileri "Fuarda ağırlıklı olarak on talep geldi. Fuar sonrası ise yatırımcıları İstanbul'da ağırlayacağız. Projeyi yerinde görüp nihai kararlarını verecekler" dedi. 


KATILIM 2 KAT ARTTI

Cityscape Global 2015'i değerlendiren, Cityscape Fuarları' mn Tıukiye Temsilcisi ISTexpo Fuarcılık Genel Müdürü İsmail Sezen, Türkiye'nin bu önemli gayrimenkul buluşmasında da ilginin odağında yer aldığını söyledi. 


KUR AVANTAJI KURDAKİ

artışın yabancılar için avantaja dönüştüğüne dikkat çeken gayrimenkul sektör temsilcileri, "Yabancı yatırımcı Türkiye'de olan olumsuz olaylar nedeniyle endişeli ama karamsar değil. Orta ve uzun vadede Türkiye'ye güveniyorlar. Ayrıca doların TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte yabancı yatırımcılar avantaj yakaladı. Kur artışı, yabancı yatırımcı için fiyatlarda bir düşüş sağladı" dedi. 


KAMU DESTEĞİ GELDİ

CİTYSCAPEGlobal 2015'i Türkiye'den Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbalı Demircan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren ve beraberindeki heyetler de ziyaret etti. Abu Dhabi Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Dubai Başkonsolosu Erdem Ozan ve ticaret müşavirleri de, fuarda ziyaret ettikleri Türk firmalarına destek verdiler. 


ORTAKLIK KONUŞULDU

CİTYSCAPE fuarında hem yüksek montanlı toptan satışlar hem de kurumsal ve bireysel yatırımcılara münferit satışlar gerçekleştirdi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri satışların yanı sıra Körfez yatırımcıları ve proje geliştiricileri ve uzun vadeli ortaklıklar için görüşmeler yapıldı. 

metrekareyi aşan toplam stant alanı ile Cityscape Global 2015'te 'En Büyük Uluslararası Katılımı Gerçekleştiren Ülke' unvanı ile öne çıktığını belirten Sezen, "Gayrimenkul sektöründeki başarısı, güçlü, uzun vadeli potansiyeli ve uluslararası arenadaki başarıları ile Türkiye, geçen seneki katılımını ikiye katlayarak bu yıl da Cityscape Globale adeta çıkartma yaptı" dedi. Sezen, bu tür fuarların, doğrudan satış yapmaktan ziyade iş geliştirmek, bağlantı ve ağ kurmak, işbirliklerine zemin oluşturmak için platformlar olarak kabul edilse de Türk firmalarının projelerinden kuleler, oteller, rezidanslar satmış olmalarının Körfez pazarının halen ne kadar canlı olduğunu kanıtladığını söyledi. 


KİMLER KATILDI? 

ULUSLARARASI emlak fuarında Ağaoğlu, Babacan Yapı, Çalık Gayrimenkul, DKY İnşaat, Dumankaya İnşaat, Ege Yapı, Eroğlu, Garanti Koza, İş GYO. Kuzu Grup, Nef, Ofton, Piyalepaşa. Sinpaş, Siyah Kalem, Soyak, Torunlar GYO, Vadistanbul, Yiğit Grup gibi şirket ve projeler yer aldı. 


ÖDÜLLE DÖNDÜ

TÜRKİYE, fuarda mimari başarısı ile de öne çıktı. 

Cityscape Global'de katılım ve ödül geleneğini bozmayan Tabanlıoğlu Mimar lık'ın 'Qent Istinye' projesi, dünyaca ünlü isimlerden oluşan büyük jüri tarafından Cityscape Awards 2015'te 'En İyi Konut Projesi' seçildi. 



Hürriyet  / Gülistan Alagöz 


Geri Dön